Радев даде едноседмичен срок за обходния лист на парламента


С репликата “имате още една седмица“, новоизбраният президент Румен Радев открито изрече една истина насочена към народните представители. Това е срокът, който им даде за събиране на подписи под обходния лист на 43-ото Народно събрание. Парламентарното мнозинство в оставка се почувства засегнато и обидено от нещата, такива каквито са в действителност. Ако са се надявали да бъдат оставени да си доработват, колкото време им се иска, жестоко са се излъгали. Адресатът на сърдене трябва да бъде Бойко Борисов, който обвърза вота за президент с оставката на правителството и от тук с мандата на парламента. Макар че Борисов и при друг развой на президентските избори нямаше нищо против да има предсрочни избори през пролетта на тази година. Така или иначе ги уволни именно той.

Пресилено е да се говори, че Радев нарушава конституцията, да се правят обвинения в неуважение към институцията и дори намеци за импийчмънт.  Намираме се в такава ситуацията, при която нищо не пречи на Радев да назначи служебно правителство и да насрочи избори, още в деня на встъпването си  в длъжност. Настоящото Народно събрание няма нито легитимност, нито ресурс, нe се намираме във война, военно или друго извънредно положение, за да продължи да работи, след като в неделя отпада и последната конституционна пречка за насрочването на предсрочните избори. Те ще са трети в рамките на последните четири години.

Ако е имало нещо важно да се свърши в рамките на това Народно събрание, то имаше достатъчно време да го направи от 13 ноември 2016 г. до днес, включително и по въпросите на референдума. Още в края на миналата година, Радев даваше сигнали, че при неуспешен опит да се направи второ правителство в рамките на този парламент, неговият живот ще приключи бързо след като встъпи в длъжност.  Той обаче остави леко отворена врата при предприети конкретни действия по промени в изборното законодателство. Дори беше изразена готовност да се пита Конституционния съд. Парламентарното мнозинство в оставка пък предпочете да се прави на разсеяно, да протака нещата във времето и да търси начини за извличане на дивиденти. Тези, които са очаквали друго развитие на събитията по-скоро са се допитвали до всичколози по всичко и нищо, а не до политолози.

Тълкуванията на речта на президента при полагането на клетвата отговарят на контекста на политическата борба в предстоящите предсрочни избори и позиционирането на политическите формации. Страната се намира в режим на предизборна кампания от мига на внасяне в деловодството на Народното събрание на оставката на второто правителство на Борисов.

Да се търси сравнение на стила на речта на български президент с тази на американски, руски или френски такива е некоректно и неуместно. Правомощията на българския президент са далеч по-малки от техните и би било притеснително да чуем акценти и намерения характерни за тях, но несъвместими с парламентарната република. Речта на президента в парламента не трябва да се бърка с програмна декларация на кандидат за министър-председател. Мястото, където президентът трябва да говори за платформата на служебното правителство не е парламентът, а президентската институция.

 Борислав Ангелов (политолог)

19 януари 2017 г.

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=13414

Posted by on ян. 19 2017. Filed under Гледна точка, Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.