ПЪТУВАНЕ ДО МАРС

ЕДНА СЪВМЕСТНА ИНДИЙСКО-КИТАЙСКА КОЛОНИЯ НА МАРС ДО 2100 ГОДИНА Е НЕ САМО ТЕХНОЛОГИЧНО ОСЪЩЕСТВИМА, НО И ПОЛИТИЧЕСКИ РЕАЛИСТИЧНА. 


Някой ден, преди края на столетието, ще има човешка колония на Марс. Тя ще стане факт, когато хората осъзнаят, че двупосночните пътувания до Червената планета не са необходими. С отпадането на връщането ще се направят огромни икономии и ще се положат основите на постоянното човешко присъствие в един друг свят.

Еднопосочният билет за Марс не е покана за самоубийствена мисия. Подходящи провизии и ядрено гориво могат да се изпратят предварително. На всеки 2 годините те ще се увеличават и още астронавти ще заминават за там.

Марс е относително негостоприемна планета, но е далеч по приемлива от външното комическо пространство. Тя има природни ресурси, които биха задоволявали нуждите на марсианската колония. Разбира се животът там отначало ще е много труден, но така в било и за експедициите в Антарктика столетие назад.

Какви са рисковете за хората на Марс?

Най-опасни са приземяванията и излитанията с космически кораб, какъвто пример имаме с двете ужасни катастрофи със совалки.

Следователно премахването на обратното връщане ще намали риска от инциденти. Суровата марсианска природа несъмнено ще намали продължителността на живота на колонизаторите, но астронавтите, които тръгнат обратно също ще пострадат заради месеци през които ще са изложени на космическа радиация и нулевата гравитация.

Защо хората ще искат да ходят на Марс без опция никога да не се завърнат?

Има много причини – вроденото чувство за приключения и любопитство, тръпката да си сред първите хора, които откриват един цял нов свят, мечтата да изследваш екзотична и уникална природа, очакваната слава.


За учените има допълнителни причини. Един геолог на Марс е нещо като дете в сладкарници, и скоро може да направи сензационни научни рекорди. Постиженията там, доказателствата за живот, мога да променят изцяло вижданията ни за природата и нашето място във Вселената.

Бърза анкета сред колегите ми ме убеди, че подобно начинание няма да страда от липса на доброволци.

Кога могат да отпътуват първите колонизатори?

В рамките на няколко години, ако политиците не им препречат пътя. НАСА може да изпрати екипаж от 4 човека до Марс със сега съществуващите технологии, но агенцията страда от липсата на нерви и въобръжение за подобна рискована мисия.

Както и да е, аз съм оптимист, че новите играчи в Космоса – Китай и Индия – няма да страдат от Западната нерешителност. Една съвместна  Индийско-китайска колония на Марс до 2100 година е не само технологически осъществима, но и политически реалистична.

Пол ДEЙВИС (Аризонски университет) 

 


ПОСЛЕДНИ
СТАТИИ:

АНЕКДОТ ЗА БАРАК ОБАМА И ГОРДЪН БРАУН ПРЕД МАШИНАТА НА ВРЕМЕТО

РИЧАРД БРАНСЪН: ПЕТРОЛЪТ СВЪРШВА ДО 5 ГОДИНИ

2010 ГОДИНА ЩЕ БЪДЕ РЕШАВАЩА ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ

ДНЕШНИТЕ БЕБЕТА ЩЕ ЖИВЕЯТ СРЕДНО ДО 100 ГОДИНИ

ВСЕ ПОВЕЧЕ ОДОБРЯВАТ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА АТОМНА ЕНЕРГИЯ

БЕЛИТЕ КОЛЕДИ СА НА ИЗЧЕЗВАНЕ ЗАРАДИ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ

НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ НА ВЪЗРАСТНИТЕ СТРАДА ОТ ПОВЕЧЕ
УВРЕЖДАНИЯ

ЛЕКУВАТ ДИАБЕТ С КЛЕТКИ ОТ ПРАСЕТА

АВСТРАЛИЙСКИ ГРАД ЗАБРАНИ ВОДАТА В ПЛАСТМАСОВИ БУТИЛКИ

БЕЛГИЯ ИЗГРАЖДА ВТОРА ГРУПА ВЯТЪРНИ ПЕРКИ НАВЪТРЕ В
СЕВЕРНО МОРЕ

МОХАМЕД ЩЕ Е ВАШИЯТ НОВ СЪСЕД

ЕВРОПЕЙСКИЯ БИГ БРАДЪР ИСКА ДА ВИ НАБЛЮДАВА ОЩЕ ПО-ОТБЛИЗО

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3042

Posted by on мар. 16 2010. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.