ПЪРЖЕНИТЕ ХРАНИ – ВРЕДНИ ИЛИ ПОЛЕЗНИ?

Българинът по принцип обича пържените храни. Като започнем от мекиците на баба, минем през поничките, пирожките и стигнем до вкусните пържени яйца, дробчета, кюфтета, картофки.

Определено пържените храни са по-пикантни. Самата хрупкава коричка, която се получава върху изпърженото, е направо влудяващо възбуждаща за сетивата. Но зад примамливия външен вид се крие опасност.

При загряване на мазнината, в която се извършва процесът на пържене, обикновено се достигат температури от порядъка на 200 – 270° С. При тези температури, както в продуктите, така и в самата структура на мазнината настъпват изменения. Реализира се реакцията на липидна пероксидация, т.е във веригите на мастните киселини става насищане на ненаситените им връзки с О2. Поради високата температура и интензивността на процеса, започва отделяне на паразитни, отцепени молекули с висока енергия – т.нар. свободни радикали. Тези свободни радикали, след като бъдат погълнати, играят ролята на бомби, които избухват по повърхността или във вътрешността на клетките на човешкия организъм – смущавайки естествените физиологични процеси протичащи в тях.

В някои клетки е възможно да се увреди генетичният материал и те да мутират, а така възниква ракът. От пържени храни най-често се получава рак на лигавицата на стомаха.

Не винаги и не при всеки, но опасността съществува.Клетките имат защитни системи обезвреждащи свободните радикали. Такива са системата на глутатйона, системата на витамин Е и витамин А. Всяка защита понякога се пропуква. В случая резултатът е фатален.

За да се предпазите:

– Трябва да се ограничи консумацията на пържени храни. Печеното месо, картофи и други такива също си ги бива, а и са по – вкусни.

Ако се пържи нещо, то това да става във фритюрник, за да се избегне прегряване на мазнината. Фритюрниците, чрез специална система за контрол, поддържат температурата на мазнината до 190° С. Установено е, че до тази температура процесите на липидна пероксидация, макар и да са налице, не са в степен застрашаваща силно здравето.

Обикновенното олио трябва да се подменя след 2-3 пържения. Съществуват мазнини от различни растения, специално стабилизирани и пригодени за по-дълготрайна употреба във фритюрник. Освен по дългосрочност на употребата – тези мазнини имат и предимството да образуват по-малко свободни радикали.

– Между пърженията съхранявайте мазнината на тъмно и при затворен фритюрник. Така я предпазвате от допълнително вредно разграждане.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ПУШЕНЕТО И БРЪЧКИТЕ…

ЯЙЦЕТО РАЗКРАСЯВА И ЛЕКУВА

КАК ДА СМЕ ВЪВ ФОРМА НА РАБОТНОТО МЯСТО?  

МЕСЕЦЪТ, В КОЙТО СТЕ РОДЕНИ, ВЛИЯЕ ВЪРХУ СЪДБАТА ВИ

КАК ДА СЕ СПРАВЯМЕ ( ПРЕБОРИМ ) С УМОРАТА?

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1076

Posted by on май 15 2008. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.