ПЪРВИЯТ УЧЕБЕН ДЕН – ТРЕПЕТ ЗА ПЪРВОЛАКА ИЛИ РЕКЕТ ЗА РОДИТЕЛИТЕ?

Може ли първият учебен ден вместо трепетен за първокласника да се превърне в символ на рекетьорски метод за неговите родители?
За съжаление, въпреки новото правителство, което наскоро дойде с обещания за спиране на корупцията най-вече, отговорът все още е утвърдителен. Оказва се, че в обикновеното българско училище /общинско, съвсем не частно/, дори в по-елитните гимназии, най-модерната думичка преди първия учебен ден е – спонсорство. 

Историята е покъртителна. И показателна. Само седмица преди 15 септември класната госпожа Х събира родителите на първолаците в „новата” им стая. В нея има една черна дъска /от старите/, стените уж били пребоядисани, но по-късно се оказва, че само са измити, а видиите от наскоро поставения ламинат стърчат заплашително по един сантиметър от пода. Дотук стигнали парите за ремонта, останалото трябвало да се оправи от родителите – чрез спонсорство, преди да се вкарат чиновете за първолаците. „Който знае, че има първолак, трябва да си е осигурил средства за спонсорство, всяка година е така”, уверява убедено класната, отговаряйки на въпрос на престрашил се да протестира срещу изградената система татко. Нещо повече в противен случай родителите рискували на детето да не му стане приятна обстановката и никога да не му хареса да ходи на училище. Тоест от спонсорството зависи. Извън парите за ремонта, разбира се, има да се събират и други суми, но тях сега няма да коментираме толкова надълго и нашироко.

Ще припомним само изказването на министъра на образованието, науката и младежта Йорданка Фандъкова от последните дни, която призова – учителите да бъдат модератори на учебния процес. За рекетьори нищо не е споменавала. 
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ТУРСКИТЕ СЕРИАЛИ – ОРИЕНТАЛЩИНА, ДОГАНИЗАЦИЯ ИЛИ ПОТРЕБНОСТ

ПРАВИЛНО Е

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2507

Posted by on сеп. 13 2009. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.