ПЪРВИТЕ БЪЛГАРКИ В ОБЩЕСТВЕНИЯ НИ ЖИВОТ И ЗАБРАВЕНИ ИСТОРИИ НА СОФИЯ „ОЖИВЯВАХА” В КНИГА

Parvi balgarkiВ елегантна обстановка, с лека фонова музика и приглушена светлина, в столичния ресторант Остерия Барбароса беше представена първата у нас книга посветена на българската жена.

Първият том от поредицата е озаглавен „Забравени истории на София – първи българки в обществения живот”, а негов автор е Кирил Божилов. Книгата „Забравени истории на София – първи българки в обществения живот” „избърсва праха” от забравените истории на София, и по-специално от историите на първите българки в обществения живот – писателки, художнички, лекарки, акушерки, аптекарки, фотографки, артистки, търговки, адвокатки, спортистки, пътешественички… Разказва за любопитни събития на столичния живот: първият бал, първите „плъзгачи“ /кънкьори/ на лед, първа „Мис София”, „Мис България”, първа студентка в Софийския университет, първи одумвани връзки, първи оригинални сватби, първи момичешки дневник, първо кино на името на българка, първа „премиерша”, първа българка в ООН и др. Изключително важен е много богатият снимков материал, който съдържа непубликувани досега фотографии за хора, места и събития свързани с историята на България, градската среда, различни професии, портрети и т.н.

Сладкодумният автор разказа много любопитни и пиканти истории свързани с живота на българския елит. Той може да се определи като част от една традиция свързана с писатели като Михаил Топалов и Драган Тенев.

Божилов e член на Съюза на българските писатели и на Съюза на българските журналисти, автор на повече от 20 художествени книги и на художествено-документалните „Шарени хартийки” /за историята на българските банкноти/ и „Дуелите в България” /единствена за българските „рицари на честта”/. Три от книгите му са наградени от Министерството на народната просвета. Сборникът с разкази „Влюбих се” – с международната награда „Максим Горки”.

Книгата може да е изключително полезна за всички, които се занимават с женски изследвания, студенти по социология, политология, история.

Издател е ТАРА Пъблишинг, а проектът е финансиран от Столична по програма „Култура” за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019 г.“ Това е единственото българско издателство, специализирано в издаването на книги за родители. От основаването си през 2002 г. ТАРА Пъблишинг популяризира две поредици книги за родители: от български и от италиански автори.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6913

Posted by on сеп. 18 2013. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.