ПЪРВАН СИМЕОНОВ: ОБЩЕСТВЕНАТА ЛЕГИТИМНОСТ НА АНТИКРИЗИСНИТЕ МЕРКИ Е ОТ РЕШАВАЩО ЗНАЧЕНИЕ

СИТУАЦИЯТА НА ГЕРБ ЗАПОЧВА ДА НАПОДОБЯВА НЯКОГАШНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА НДСВ – С ЛЯВА И ДЯСНА ОПОЗИЦИЯ
 
ОТВАРЯ СЕ ПРОСТРАНСТВО ЗА ПОЛИТИЧЕСКИ АКТЬОРИ С НАЦИОНАЛИСТИЧЕСКО ГОВОРЕНЕ

Роден в Стара Загора през 1982 г. Завършил е Гимназията с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан”, журналистика и политически мениджмънт в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Редовен докторант по политология. Работил е като редактор, телевизионен водещ и продуцент, консултант на предизборни кампании. В момента се занимава с различни научни изследвания. Част е от института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”

Г-н Симеонов, как виждате ситуацията с управлението на страната към днешна дата?
Свидетели сме на същностен прелом, който се осъществи буквално за около седмица. Пред очите ни се случи пречупване на монополната легенда за случващото се. Бързо и неусетно беше преформулиран основен въпрос: преди седмица и нещо, все още се чудехме, дали да четем противоречивото говорене на правителството като хаос и неподготвеност, или пък – като гъвкавост и реактивност. Сега въпросът „дали” свърши и вече разсъждаваме върху въпроса защо е този видим хаос. Защото е просто хаос или защото зад него стои нещо премислено и съзнателно лансирано. Не ми се ще да влизам  в спекулации, защото по-важното за ежедневието на всички нас сега е доколко ще успеят да вържат бюджета.
Случва се и още нещо важно – Борисов като че ли позагуби думата. Съвършено отчетливо прозвучават гласовете на министрите, но се губи нещо, което мнозина вероятно биха очаквали в подобна ситуация – последната дума, санкцията на лидера, на патрона, на онзи, който е овластен, личната отговорност, която беше и отличаващата марка на ГЕРБ. Ако преди седмици, с договорката на Първанов и Борисов за прегласуване на закона за армията, се питахме има ли въобще Народно събрание, то сега можем със същата сила да попитаме има ли въобще правителство. Борисов като че ли губи на най-същностното си поле – полето на лидерството.

Какво мислите за идеите за  реформи на правителството?
Боя се да мисля, до довечера може и да са други. Сериозно: обсъждането на мерките между социалните партньори няма как да не се оцени положително. Друг е въпросът, че това трябваше да се случи много по-рано. Проблемът е, че с подобно разноречие, на което сме свидетели, може да се стигне и до по-сериозна загуба на доверие. Това може да доведе до режим, в който всяка предлагана мярка ще бъде гледана с подозрение. Така действията на правителството ще бъдат окончателно делегитимирани в очите на различните социални групи, т.е. ако преди време казвахме, че имаме управление, което мисли на глас, сега вече действията на правителството ще бъдат мислени просто като „те не знаят какво вършат”.
А обществената легитимност на антикризисните мерки е от решаващо значение. Те трябва да бъдат припознати като нужни, като единствено възможни. Тези политики трябва да са съгласувани и обяснени с една дори натрапчива педантичност – особено в такъв момент. Обратното е поведението, което допусна кабинетът. Управлението изглежда трескаво, суети се.

Партньорите от Синята коалиция като че ли изострят тона към управляващите. Как може това да повлияе на парламентарното мнозинство и на упрявляващите като цяло?
Ролята на експертния коректив, която партиите от Синята коалиция заемат, без съмнение, води до открояването им като център на вътрешна опозиционност, при това привилегирован център на опозиционност – доколкото носи посланието за разум, за икономическа целесъобразност, за интелигентност. Крайно опростено казано: ситуацията на ГЕРБ започва да наподобява някогашното положение на НДСВ – с лява и дясна опозиция. Но все пак: несериозно е да се преувеличават ефектите на по-острото „синьо” говорене. Суетнята около „дупката” в бюджета по парадоксален начин даде възможност да говорим за „ляво” и „дясно”.

Как виждате „Атака” като партньор на ГЕРБ?
Не я виждам. „Атака” е все по-невидима. По-рано бях склонен да мисля, че „Атака” все пак може да мобилизира и вот по инерция. Образно казано, да стои архивирана и да се вози на вълната до внезапното си събуждане. Засега обаче виждаме тоталното обезличаване на „Атака”. РЗС е в клинична смърт. Това отваря пространство за политически актьори с националистическо говорене. Активирането на ВМРО в последните месеци може да се чете като недвусмислена заявка за заемане на нишата.   

Какво може да предизвика предсрочни избори според вас?
Усилването на усещащата се паника в един „ефект на снежната топка”. До какво може да доведе това? Може да доведе до окончателно разомагьосване, до изтрезняване, до проглеждане, до ефекта „царят е гол”. И тогава изборите могат да се окажат неочаквано близки и да влязат бързо и неусетно в говоренето, както в последните дни бързо и неусетно „кризата” от фоново говорене се превърна в основна тема.

Как гледате на процедурата по отстраняване на президента и докъде ще стигне тя?
Подозирам, че до реално отстраняване няма да се достигне. Тази процедура е бутафорна. Георги Първанов отдавна вече е част от партийния разговор, ако и да няма партия. Неговото политическо предприятие започва. И ГЕРБ следва да реагира на това с политическо хладнокръвие. Другото е игра на дребно, която дори носи рискове за ГЕРБ – да бъдат обвинени в дребнотемие и опити за отвличане на общественото внимание.

 


ПОСЛЕДНИ
СТАТИИ:

 

ЕРДОГАН ПРИЗОВА ТУРЦИТЕ В ЕВРОПА ДА НЕ СЕ ИНТЕГРИРАТ В СТРАНИТЕ В
КОИТО ЖИВЕЯТ

ЗАБРАНИТЕ
НАНАСЯТ ПОВЕЧЕ ВРЕДИ, ОТКОЛКОТО ПОЛЗИ
Джон СТОСЕЛ

ДИМИТЪР МАНОЛОВ: У НАС ИМА ПРЕКАЛЕНО МНОГО ХОРА, КОИТО НЕ
ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ТРУДЯТ

ЦВЕТЕЛИН ЦОНКОВ: ЗА ДОБРО ЗДРАВЕ – ИГРАЙТЕ ШАХ!

АЛИ ХАМЗИН: ОТСЛАБВАТ ЗАПАДНИТЕ ПОЗИЦИИ В УКРАЙНА

АНДРЕЙ РАЙЧЕВ:НЕ ВИЖДАМ НИТО ЕДИН АРГУМЕНТ ПРОТИВ ГЕННО
МОДИФИЦИРАНИТЕ ХРАНИ

ВЕСЕЛИН БОНЧЕВ: АЗ ПОЗДРАВЯВАМ ЧЕЗ ЗАЩОТО ИЗЛЯЗОХА УМНИ

ПРОФ. ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: БЕЗАДРЕСНИТЕ КРИТИКИ СРЕЩУ
КОНСТИТУЦИЯТА СА АБСУРДНИ

БОРИС ПОПИВАНОВ: ПУКНА БАЛОНЪТ НА ШИРОКОТО ЕВРОПЕЙСКО
ДОВЕРИЕ В БОЙКО БОРИСОВ

ИСПАНСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕС ПРЕЗ ПОГЛЕДА НА
ПОЛИТОЛОГА ВЛАДИМИР ШОПОВ

НА
РЪБА НА ФИНАНСОВА СМЪРТ ЛИ СА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ?
-Ричард РАН

ИВАН ИВАНОВ: ТОВА, НА КОЕТО МОЖЕМ ДА РАЗЧИТАМЕ Е
ФИНАНСИРАНЕ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

МЕЖДУНАРОДНАТА
ОЦЕНКА
НА БАН Е ОГРАНИЧЕНА И ЕДНОСТРАНЧИВА
-Сергей ИВАНОВ

ВОДНИТЕ
РЕСУРСИ
НА БЪЛГАРИЯ КАТО ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОБЛЕМ –
Любомир ВЪЛКОВ

ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ БАНКОВОТО ЛОБИ НАДДЕЛЯ НАД ИНТЕРЕСА НА
НАРОДА
– Лъчезар ПОПОВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3074

Posted by on мар. 28 2010. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.