ПЪРВАНОВ СЕ ОТКЪСНА ОТ РЕАЛНОСТТА

За втори път след януари 2008 г. Георги Първанов лансира в публичното пространство идеите си за промяна в политическата система или както сам ги е определил на сайта на президентството, като реформа на политическия модел. Предложенията може да видите на края на този материал.

Основният мотив на президента, по неговите думи, е смяна на статуквото. Вариантите не са много: или лъже, или се откъснал от реалността.

Всеки нормален човек с основно образование е наясно, че предложенията на Първанов са изпълними само от партиите, които олицетворяват статуквото. Кой има по-развита мрежа от структури и повече пари от БСП, ГЕРБ, ДПС, Атака. Първо те ще се пререгистрират и ще вземат необходимите %.  После идват СДС, ДСБ, Евророма и Лидер например, които ще прескочат 1-я % . Това е представата на Държавния глава за реформа и промяна. Това за него са новите и чисти субекти на българската политика.

За останалите партии остава възможността да се корумпират, продадат или закрият. Така „променя” статуквото Първанов. Той между редовете казва: крадете и се корумпирайте, защото това е единствения начин да съществувате по моите правила днес!

ПП”Общество за Нова България” още на 28 януари 2008 предупреди какво се готви:

http://www.onb.bg/index.php?cmd=newsdetail&id=27

За съжаление се приближаваме до момента в който президентът ще успее да се наложи и да смачка крехката независимост на гражданското общество. Като историк обаче той трябва да е наясно, че подобни опита само са катализирали общественото недоволство и са го стоварвали върху този, който се е опитал да контролира и направлява политическия процес.

 

Ето какво включват предложенията на президента за реформа на политическия модел:

І. Законови и обществени гаранции за национално представителство на партиите:

1. Като условие за участие в парламентарни и местни избори се въвежда изискването: регистрирани структури на партиите минимум в 2/3 от общините.
2. При непостигане от отделни партии в два последователни избора на 1% (2% за коалиции) от вота на избирателите, тези партии се заличават от партийния регистър и не участват в следващите избори. Ако искат да продължат да съществуват в политическото пространство, те влизат в режим на нова регистрация според Закона за политическите партии.
3. В местни избори участват само тези партийни субекти, които в предходните парламентарни избори са получили поне 1% (2 % за коалиции) от вота. Само те излъчват кандидати за кметове и листи. Може да има независими кандидати за кметове и независими съветници, но не листи, зад които няма ясен партиен субект.

ІІ. Прозрачност на финансирането на партиите

4. Прекратяване на финансирането на партиите от юридически лица. Завишаване държавната субсидия за партиите, прескочили 1% от последния парламентарен вот.
5. Публичен регистър на дарителите-физически лица с определен таван за даренията. Въвеждане на публичен регистър на рекламните, социологическите, лобистките и PR агенциите, които работят за отделни партии.
6. При участие в избори, заедно с регистрацията в ЦИК, всяка партия регистрира и една публична разплащателна сметка, където постъпват всички дарения и от която се разплащат всички предизборни мероприятия.
7. Осигуряване на права, кадрови и експертен потенциал на Сметната палата за контрол на вътрешнопартийните финанси, изборните кампании и дейността на агенциите:
– Всяко едно предизборно мероприятие подлежи на финансова проверка от Сметната палата. Ако то не е разплатено от обявената от партията разплащателна сметка, се налагат съответни санкции.
– Разрешаване на проверки на Сметната палата във вътрешнопартийните счетоводства.
– При констатация на нарушения на финансовата дисциплина, извършени от партиите, по предложение на Сметната палата компетентните органи налагат строги санкции – касиране на избори, недопускане на партията до следващите избори и др.
8. Прекратяване на преотдаването на клубната база на партиите на трети лица – или директно като се забрани преотдаването, или като общинския или държавен наем се определи в съответствие със среднопазарния за региона.

ІІІ. Възвръщане на доверието на избирателите чрез реформа на избирателната система

9. Въвеждане на пропорционална система с мажоритарен елемент:
– Запазване на пропорционалния характер на избирателната система, гарантиращо водещата политическа роля и отговорност на партиите.
– Мажоритарните кандидати се кандидатират в окрупнени едномандатни избирателни райони, което допринася за тяхната обществена разпознаваемост и позволява ефективен контрол срещу купуването на гласове.
10. Изчистване на избирателните списъци от “фантоми”. Въвеждане на активна регистрация на избирателите. Уеднаквяване на правилата за различните видове избори.

Комплексното решаване на въпросите за националната представителност на партиите, завишените критерии за тяхната регистрация и за правото да участват в изборите, прозрачността на финансирането на партиите и разширения контрол върху него, както и промените в изборното законодателство ще доведат до постигането на реална реформа на политическия модел.

 


ПОСЛЕДНИТЕ 5: 

СТАНЧО ТОТОВ: ИМАМЕ СЕРИОЗЕН ПОТЕНЦИАЛ ЗА РАЗВИТИЕ

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ: ПОЛИТИЧЕСКИТЕ АКУЛИ ЗАПОЧНАХА ДА СЕ САМОИЗЯЖДАТ

СТРАШНО Е, ЗАЩОТО КОШМАРЪТ ПО-СКОРО Е ВЪТРЕ В НАС, В ДУШИТЕ НИ…

ПОЗИЦИЯ НА ОНБ ЗА ЕДНОПОЛОВИ ДВОЙКИ В УЧЕБНИЦИТЕ

ИЗБОРЪТ НА НОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БАН – РАВНОПОСТАВЕНОСТ ИЛИ НЕРАВНО ТРЕТИРАНЕ НА УЧЕНИТЕ

 

 

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1188

Posted by on юни 17 2008. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.