ПЪРВАНОВ ПАК ЗАИГРА НА СТРУНАТА АЕЦ „КОЗЛОДУЙ”

Изминалата седмица беше доста динамична и наситена с много интересни събития- граждански протест на 14 януари и последващите го дни, напомнящ за едни други януарски събития отпреди 12 години, продължаваща газова война и взаимни нападки между Русия и Украйна, активизиране на президента Първанов за повторното отваряне на един от спрените ВВЕР реактори на атомната ни централа Козлодуй. Специално на последното ще отделя малко повече внимание.
Много пъти съм казвал и подчертавал през всичките години от 2003 насам за това, че най-голямото предателство на тъй наречения ни политически „елит” беше именно харизването  на блоковете на АЕЦ Козлодуй и по-конкретно на 3 -4, който  бяха доказани като безопасни от редица експерти като проф. Майсьо, специалисти от Международната агенция за атомна енергия й (МАЕЕ) и др.

Друга моя теза е, че закриването на тези блокове охлади всеобщия ентусиазъм на българите от предстоящето тогава присъединяване към ЕС.  Нещо повече – това бе един от факторите, който наруши доверието на обикновените хора към Евроинституциите.
Но да се върнем на изказването на г-н Президента, който през изминалата седмица заяви , че страната ни трябва да започне незабавно подготовка за рестартирането на трети блок на АЕЦ „ Козлодуй” в духа на  чл. 36 от Договора за присъединяване на България към ЕС.
Като човек, който през последните 5-6 години е следял отблизо и се е интересувал от проблематиката имам няколко въпроса към Георги Първанов

Първо. Защо г-н президент след като отначало отстоявахте каузата за незакриването на блоковете на АЕЦ, впоследствие дадохте заден ход и отказвахте дълго среща с  проф. Майсьо, президент на Съвета на ядрените работници?

Второ. Какво направихте  през последните две години след като България вече е член на ЕС за отстояване на каузата Козлодуй?

Трето. Г-н Президент, ако действително вашите думи са искрени, в което дълбоко се съмнявам, назовете конкретните действия, които сте готов да направите/иницирате.

Четвърто. Защо точно сега – няколко месеца преди редовните парламентарни избори отново заигравате  на струната Козлодуй. Не е ли това една добре режисирана ПР акция, целяща повишаване популярността и вдигането на и без това ниския ви рейтинг, а така също и ПР на сегашното правителство.

Въпроси, на които Вие сте длъжен да дадете отговор и отчет пред българския народ!

Следват две мои публикации, касаещи спирането на блокове 3 и 4  на АЕЦ „Козлодуй”, които съм писал през годините и които свеждам на вниманието на читателите.
 
Добре дошла Европа, сбогом АЕЦ
Даниел Панчев, АРГО, публикувано на www.grajdanskoobshtestvo.start.bg
Януари 2007 г.
Честито братя българи! Честито европейци. Вече не сме балканджии, а горди представители на голямото и задружно европейско семейство!
Еуфория, топовни салюти, помпозни слова, пищни церемонии, президентски и премиерски речи……
Само дето изведнъж очите се навлажняват и се сещаш, че закрихме 2 безопасни блока в Козлодуй. И то документирано безопасни. То не бяха проверки на Международната агенция за атомна енергия, то не бяха хиляди страници документация. Андре Маесьо, който е президент на Световния съвет на ядрените работници в прав тескст ни каза, че  „е същинска катастрофа за България да се откаже от своите ефективни и безопасни реактори” .
И какво от това. Безопасни ли са тези реактори– да! Закрихме ли ги  – да! Сигурно й е олекнало на еврокомисар Кунева, защото тя направи всичко възможно да се закрият 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” или по – скоро не направи нищо в тяхна защита. В това си начинание тя не беше сама – помагаха и Милко Ковачев, Соломон Паси, Надка Михайлова, Огнян Герджиков, скрил в парламента 517 000 подписа на българските граждани, Веселин Близнаков /сега е военен министър/ и още и още…Нищо не неправи и социалния президент г-н Първанов.
А Ван Орден завчера в Българския парламент измънка, че  "Европейският парламент е допуснал грешка, като е  настоял за закриване на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй” /Виж Дневник от 2 януари 2007/.
И какво от това г-н Орден? Думите Ви не ни топлят! Искаме си реакторите!

Експертното мнение

Бернард Гашо – член на екип на МААЕ   
“Всички основни проблеми на проектната безопасност, които бяха идентифицирани от Международната агенция преди 11 години, днес се отчитат като решени. Има огромна разлика между “Козлодуй” преди 11 години и “Козлодуй” сега. Почти не мога да позная тази централа. Благодарение на всички направени подобрения в АЕЦ “Козлодуй”, днес можем да кажем, че централата успешно се сравнява със западните централи от същото поколение. Като участник в проектирането на почти всички френски блокове и анализите, които са провеждани по линията на МААЕ през последните 11 години по отношение на блоковете ВВЕР 440, мога да кажа, че аз съм дълбоко убеден в проектната безопасност на този тип блокове. Аз искрено се надявам, че блокове от I до IV на АЕЦ “Козлодуй” ще могат да продължат работата си толкова дълго, колкото е технически, а не политически възможно.”
/29 юни 2002 г., Мисия на МААЕ за оценка на безопасността на 3 и 4 блок,./    

АЕЦ “Козлодуй” е като всяка една съвременна западна централа
Джайлс Чичестър – депутат в Европейския парламент
“Аз силно подкрепям атомната енергетика при един разумен баланс в общия енергиен микс на всяка страна. АЕЦ “Козлодуй” има облика на всяка една съвременна западна централа. Направените през последните години модернизации на 3 и 4 блок са довели до значително повишаване на безопасността. Лично аз приемам положителните оценки на Международната агенция за атомна енергия за състоянието на 3 и 4 блок на АЕЦ “Козлодуй” и се надявам на обективно и честно отношение към вас от страна на Европейския съюз.”
/27 октомври 2003 година, при посещение в АЕЦ “Козлодуй

Изпълнени са всички препоръки
Антонио Мадона – ръководител на екипа на експертната мисия на AQG/WPNS (Група по атомните въпроси/Работна група по ядрена безопасност) към Европейския съвет
“Искам да призная големите усилия, които са вложени през последните години, и силната мотивация на хората, които работят в АЕЦ “Козлодуй”. Можем да кажем, че всички препоръки, дадени от Групата по атомни въпроси, са адекватно адресирани.”
/17 ноември 2003 година, партньорска проверка на AQG в АЕЦ “Козлодуй”/

Ари Ватанен, евродепутат
АЕЦ "Козлодуй" е най-проверяваната ядрена електроцентрала в света. Проверките не са установили никакви сериозни проблеми във функционирането й. България, която е била в слаба позиция в преговорите си с ЕС за членство, е била изнудена да затвори блоковете 3 и 4, за да бъде приета в съюза. Как да обясним на българите, че сме добри партньори? Да хвърляме ли пари на вятъра, след като затварянето на двата блока ще струва на ЕС стотици милиони евро, а в България и региона може да възникне недостиг на електроенергия. Тук има проблем и той е свързан със сблъсъка между здравия разум и глупостта !

Политиците ни предадоха Козлодуй, но им помагаха и отвън
Разбира се освен българските политици имаше и външни сили, които лобираха силно за затварянето на блоковете. И тук е мястото на отдадем заслуженото и на тях.
На първо място  „Благодарим” на нашите „европриятели” гърците. Те гласуваха вкупом за закривенато блокове 3 и 4 на АЕЦ „Козлодуй” . А именно Козлодуй и тока, който подаде към Гърция спаси от провал провеждането на олимпиадата.
На второ място огромно благодарим на румънците, които направиха всичко по силите си да очернят АЕЦ „Козлодуй” и да го представят като българският чернобил. Разбира се те гонят своите си интереси, а именно нишата, която АЕЦ „Козлодуй” остави на енергийния пазар тук на Балканите  да бъде заета от тока, който ще произвежда АЕЦ „Чарна вода”.
Не са тайна и интересите на Франция и Канада, пряко свързани с изграждащата се отвъд Дунав румънска централа „Черна вода”
Днес като страна – членка на ЕС България е длъжна до постави на масата отново въпроса за блокове 3 и 4 на АЕЦ
За финал ще си позволя да задам няколко въпроса :
Вярно ли е твърдението на ексдепутата Веселин Бончев, лансирано в предаването на проф. Й. Андреев от  04 януари 2007г., че именно под натиска на г-жа Кунева е уволнен бившия изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй”  Иван Иванов, защото си е позволил да защитава 3 и 4 блок пред високопоставени лидери в Брюксел ?

Защо нито г-жа Кунева, нито Паси, Ковачев и Румен Овчаров не взеха под внимание решението на Върховния административен съд на РБългария от 9 януари 2004 и 28 март 2004г. и позовавайки се на него да поискат преразглеждане на взетото политическо /не експертно/ решение? Между другото именно г-н Овчаров беше един от хората, които заедно с проф. Любен Корнезов сезираха българския съд.
– Нима Европеските структури са по-компетенти по отношение на ядрената енергетика от хората, които работят в Международната агенция за атомна енергия /МАЕЕ/ ?

► Атаката срещу строежа на нова ядрена мощност у нас е свързана и с АЕЦ „Козлодуй”
Даниел Панчев , Публикувано във в-к "НИЕ", бр2/2005г.
  Отново се зашумя около българската ядрена енергетика. Нашите комшии, румънците, надигнаха вопъл до небеса срещу строежа на нова ядрена мощност – АЕЦ "Белене". Стигна се дотам в Турну Мъгуреле да се издигат плакати "Не искаме нов Чернобил" и "Не на радиоактивното замърсяване" /в-к "Труд" от 9.09.2004г./. Румънските медии пък обявиха WWER реакторите в Белене за чернобилски тип. 
   Това, което стана, не е изненада. То е неразривно свързано с драмата около затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ "Козлодуй". Тези реактори са безопасни, но ще бъдат затворени заради определени лобистки интереси. За това говорят и оценките за тяхната сигурност. Например в доклад по повод мисията на МАЕЕ от 24-28 юни 2002г. се казва : “По отношение на блокове 3 и 4, при осъществяването на програмата за модернизация, основните функции по безопасност са подобрени до нивото или, в някои случаи над нивото, което отговаря на първоначалните препоръки на МАЕЕ”. И още “Благодарение на значителното подобрение на защитата в дълбочина на централата и защитата срещу всички източници на повреда по обща причина / пожар, наводнение и др./, функциите по безопасност сега могат да бъдат изпълнявани с високо ниво на надеждност при всички режими на централата, включително и в изключени състояния”.
    В подкрепа на блокове 3 и 4 се изказаха и редица евродепутати като Джейл Чичестър, Пиа Ноора Каупи и Гордън Адам. Професор Андре Маесьо, който е президент на Световния съвет на ядрените работници, е на мнение, че “Никой няма право да лишава една страна от енергиен източник, който е сигурен. Би било същинска катастрофа за България да се откаже от своите ефективни и безопасни реактори”
    Оставям тези оценки без коментар.
    Но интересът от затварянето на малките реактори на "Козлодуй" е ясен. Желанието да се спре строежът на нова ядрена мощност в Белене – също. Цялата тази компания срещу българската ядрена енергетика е с цел освобождаване на пазари за румънския ток, който ще се произвежда в строящата се отвъд Дунава АЕЦ "Черна вода". Тя има един реактор тип "Канду" /пуснат през 1996г. – 20 години след подписването на първото споразумение между Румъния и Канада/ и втори, който е довършен до 30%. Инвеститори в румънската централа са "Atomic Energy of Canada", който оглавява консорциум с италианската компания "Ansaldo". На 30март 2004г. в официалния сайт на румънското правителство бе обявено, че страната е получила одобрение от ЕК за кредит от "Евроатом" в размер на 223.5 милиона евро за довършване на втория реактор на АЕЦ "Черна вода"
   Остават открити няколко въпроса :
*Има ли воля у българските управници да защитават националните интереси на страната в тези тежки години на преход ?

*Какво мисли да предприеме българският народ , чиито глас не бе чут въпреки онези 517 000 подписа ?
*Кой дава право на Румъния да обсъжда въпроси от вътрешната политика на една суверенна държава ?
*Къде са гражданските организации, които да се позоват на решенията на ВАС от 9.01 и 28.03.2004г. и да поискат нищожност на взетото от българското правителство решение за закриване на въпросните реактори?
  Безучастие или незаинтересованост като че ли са най-подходящи в този момент като оценка за отношението към този жизненоважен проблем. Но това касае нашето бъдещо съществуване и не търпи апатия, епизодични мерки и активност.
 

 
ПОСЛЕДНИТЕ 5: 

СТУДЕНТИТЕ СРУЩУ…СТУДЕНТИТЕ

БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ: РУСИЯ МНОГО ЧЕСТО “ГЪЛТА ЖАБИ” ОТ СТРАНА НА УКРАЙНА

УЧИЛИЩНИТЕ УНИФОРМИ – ВСЯКО ЗЛО ЗА ДОБРО

ПАПА БЕНЕДИКТ XVI: ТРЯБВА ДА СЕ СПАСИМ ОТ ХОМОСЕКСУАЛИЗМА

БАРОЗУ НАХОКА СТАНИШЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1927

Posted by on ян. 19 2009. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.