ПУШЕНЕТО И БРЪЧКИТЕ…

Доказано е, че пушенето спомага за по – бързото остаряване на кожата.Твърди се, че кожата на пушачите е по-суха, сбръчкана и сива на цвят. Разбира се това не е толкова видно, когато си на 22, но в последствие неприятният дъх, уморената и натровена кожа създават впечатлението, че сте по – стари, отколкото наистина сте.

Много млади дами употребяват цигарите, като заместител на храната и често смятат, че ако престанат да пушат ще напълнеят. Да наистина има нещо такова, но това се дължи в по – голяма степен на факта,че пушачите са свикнали да “имат нещо в уста”. Ефектът с напълняването може да бъде овладян, както и бръчките. Доказано е, че пушенето спомага за по – бързото остаряване на кожата и започват бръчки. А за първи път това е било забелязано още през далечната 1856г. (всъщност ефектът е виден за всички, които са наблюдавали научно популярни филми за народите от Южна Америка, които пушат и дъвчат тютюневи листа). През 1965 г. Ипен предлага терминът “цигарена кожа”, за да обозначи бледо – сивите бръчки по кожата. Такава кожа той е наблюдавал при жени на възраст межди 35 – 84 г., като при 79 % от наблюдаваните са били пушачки, а само 19 % не са пушили. Независимо от пола, възрастта и климатичните условия бръчките се появяват по – често при пушачите, отколкото при тези, които не пушат. Установено е, че количествата на бръчките са право пропорционални на количеството изпушени пакети цигари за една година. Също така интересен е факта, че слънцето нанася по – малко вреди на кожата под формата а на бръчки, отколкото пушенето. През 1985 г. Д.Модел предлага термина “лице на пушач” и задава към това определение някои диагностични критерии. За да бъдете определени, като собственици на лице на пушач е достатъчно да отговаряте на един от долу изброените критерии:

Изпънати черти на лицето, които подчертават черепа;

Атрофична леко пигментирана, сива кожа;

Отекла кожа с леко оранжев, лилаво – червеникав оттенък;

Възходящи линии по лицето или такива бръчки;В своето изследване авторът намира потвърждение за кожа на пушач при 46% от пушещите и едва у 8 % непушачи, които са пушили в миналото и при нито един, който не е пушач. Зависимостта между това да имате “лице на пушач” не зависи от времето, прекараните на слънце дни, възрастта,  социалната принадлежност или скорошно отслабване. Оказва се , че рискът да получите бръчки, когато пушите се увеличава при увеличението на изпушените цигари за година. Всеки, който пуши повече от 50 пакета за година увеличава 4,7 пъти вероятността от появата на бръчки в сравнение с тези, които не пушат. В съвременните изследвания някои автори считат, че слънцето има по – негативен ефект от цигарите върху кожата, от взаимодействието на тези 2 фактора: слънце и пушене увеличава в по – голяма степен появата на бръчките. Изследванията показват, че организмът на жената е далеч по уязвим при пушенето, от организма на мъжа. До сега не са известни конкретните причини, поради които цигареният дим спомага за състаряването на кожата, но се предполага, че това е много факторен процес. При пушачите е установено, че еластинът в кожата е по – плътен и фрагментиран, отколкото при тези, които не пушат. Измененията в еластиновите влакна са подобни на тези, които се появяват вследствие въздействието на слънчевите лъчи върху кожата., с тази разлика, че при пушачите се засягат по – дълбоки слоеве на кожата.Голяма част от младите хора и особено дамите пушат и това не се отразява на кожата им, но дегенеративните процеси се обуславят от времето, в което сте пушили и броя на цигарите, които употребявате. Младостта предлага бързо справяне с проблемите от пушенето, но с възрастта някои промени ще бъдат необратими. Въпросът е, нужно ли е да се стига до момента на крайният стадий. Лицето е мястото, където се появяват най – много бръчки, но то е и формата, с която се представяме в обществото. Ако имате желание да сте млади, хубави и с приятна външност можете да си зададете 2 основни въпроса?

1. Какво добро ми доставя пушенето?
2. Какви са моите преимущества пред непушачите?


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ЯЙЦЕТО РАЗКРАСЯВА И ЛЕКУВА

КАК ДА СМЕ ВЪВ ФОРМА НА РАБОТНОТО МЯСТО?  

МЕСЕЦЪТ, В КОЙТО СТЕ РОДЕНИ, ВЛИЯЕ ВЪРХУ СЪДБАТА ВИ

КАК ДА СЕ СПРАВЯМЕ ( ПРЕБОРИМ ) С УМОРАТА?

КАКВА Е ПОЛЗАТА ОТ КАФЕТО?

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1055

Posted by on май 8 2008. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.23755 лв
 CHF =  1.68287 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.19023 лв
100  RUB =  2.65888 лв
 USD =  1.68781 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.