ПУТИН В РОЛЯТА НА ЦАР МИДАС

Америка и Запада отиват в капана, поставен от руския диктатор Владимир Путин – главно заради малодушното и невежо „ръководство” на Барак Обама и неговия глупав съветник за Русия Майкъл МакФол. Ако Републиканската партия не предприеме в най-близко време решителни мерки, ние ще сблъскаме с твърде пагубни последствия.
За периода от 2005 до 2010 г., когато цените на златото поставяха все нови рекорди, Руската централна банка по пряко указание на Путин повече от два пъти увеличи резерва от този скъпоценен метал. Сега Кремъл планира да го увеличи още с 50%, макар цените отново достигат до нови върхове.
В неотдавнашна статия в Moscow Times решението на  Путин от 2005 г. бе наречено „изключително далновидно”. Работата е в това, че впоследствие цената на златото порастна три пъти и руските резерви покачиха цената си от 4 до 12 милиарда долара.

Изявлението на Moscow Times за прозорливостта на Путин е дълбоко подвеждащо и е много характерно за грешните оценки за режима на Путин, които дава Запада.
По света много малко се пише и още по-малко се разбира това, че диктатурата на Путин е крайно заинтересова от нестабилност в Близкия изток. Този интерес има  нетленен характер. Всеки път, когато в землищата на петрола избухне конфликт, цените на нефта рязко се увеличават. Увеличават се и цените на руския суров петрол, което води до  пълнене на джобовете на кремълските олигарси. Самият Путин има от това огромна лична печалба.
Ето защо рутинно Русия активно подкрепя мошениците и нехранимайковците от този регион. Тя агресивно поддържа Либия, Иран и Сирия в тяхната борба против демокрацията и натиска на Запада. Тя предоставя на тези режими мащабни финансови вливания, военна техника, както и ядрени технологии.  Постъпвайки по този начин, горделевият шпионин Путин просто продължава този курс, който бе приет първоначално като външна политика на СССР.
Путин възнамерява агресивно да размести и да дразни в Близкия изток, за да окаже натиск върху цените на петрола, колкото може. Той знаеше това, защото  разбира основите на руската икономика. Той е виждал нейната съветска неефективност и корупция, и осъзнава, че цената на нефта  ще придобива все по-нарастващо значение за оцеляването на Русия. Ето защо Путин започна да осъществява завладяването на дъното на Северния Ледовит океана и намиращите се там богати залежи на изкопаеми горива. Той трескаво работи над това все повече и повече да се увеличи добивът на руските нефтени находища. И днес Русия добива повече нефт, отколкото всяка една друга страна в света.
Знаещи хора в Кремъл често дават да се разбере, че целта им е да се доведе цената на петрола до ниво от 200 долара за барел. Такава цена не само ще гарантира неограничени богатства на кремълските олигарси, но и ще осигури мощно ослабване на западните икономики и съответното усилване на руската мощ. 
А Путин знае, че когато световната икономика започва да показва нервност, цената на златото се покачва. Колкото по-нестабилни са енергийните доставки в света, толкова повече той ще копнее за сигурността на златото. За него е детска игра да разбере, че Русия може да събира повече доходи благодарение, не само на ръста на цената на нефта, но и от увеличението на цената на златото. И той отиде на пазара.
Когато болшевиките през 1917 година завземат властта в Русия, голяма част от света не ги възприема насериозно. Има слаб опит да ги свалят с военни средства, но никой не разбра, че след половин век Русия ще се наежи с ядрено оръжие и ще изпитва почти патологична омраза към САЩ и техните ценности.
 По същия начин и днес, много хора вярват, че руската икономика е хилава, а ръждясалите военни сили са маловажни.  Тези хора стигат до заключението, че могат да игнорират руската „заплаха”. Барак Обама оглавява тази група от хора. Той не казва една дума за опитите на Путин да дестабилизира Близкия изток, но ни разказва, че ние можем да разчитаме на отговорно поведение на Русия. Така вместо да предизвикаме Русия, ние можем само да подписваме ядрени споразумения и да разширяваме търговските връзки.
Неспособността на Запада да разбере Путиновия гамбит не е неуспех на журналистиката като цяло, това е провал на политическото ръководство. Въпреки, че изпълняваната от Обама ръководна роля е много важна, много по-важна е пълната неспособност на Републиканската партия да оспори грешните стъпки на Обама. Обама е левичар и новак, и да го измами професионален разузнавач като Путин не е неочаквано. Това, което е неочаквано е неспособността на наследниците на Рейгън да направят стъпка напред и да поискат нещо по-добро.
Ако него направят в близко бъдеще, Америка и Западът ще платят скъпо за своята глупост.

Оригинална публикация: Putin as King Midas
Публикувана: 17.05.2011
Превод: Борислав Ангелов
("American Thinker", САЩ) / www.americanthinker.com

 
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ШИЯМ САРАН: МАТЕРИАЛИТЕ ОТ УИКИЛИЙКС СА НЕПЪЛНИ, СЕЛЕКТИРАНИ, А ЧЕСТО И ПОДВЕЖДАЩИ

ПОЛ КРЕЙГ РОБЪРТС: КАКВО ПРАВИ НАТО В ЕДНА ВОЙНА В АФРИКА?

ПРОГРАМА НА ПАРТИЯТА НА СПРАВЕДЛИВОСТТА И РАЗВИТИЕТО: ВЪНШНА ПОЛИТИКА НА ТУРЦИЯ ДО 2023

ТОМАС ДЕ МЕЗИЕР ЗА КОНСЕРВАТИВНИТЕ ЦЕННОСТИ

КОЕ ПРАВИ ОТ НОРМАЛНИЯ ЧОВЕК ПРЕСТЪПНИК? -Й.Тодоров

ПЕРСПЕКТИВИТЕ НА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В ЛИБИЯ  – А.Бистров

АЛЕКСАНДЪР РАР: ГЕРМАНИЯ И ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ БРИК СА ПРОТИВ ВОЕННА ИНТЕРВЕНЦИЯ В ЛИБИЯ

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: НЯМА НАЧИН ЦЕНИТЕ ДА НЕ ВЪРВЯТ НАГОРЕ

ОБЯВЯВАМЕ СЕ ЗА СЕМЕЙСТВОТО, НАЦИЯТА, РОДИНАТА И ЗА СОБСТВЕНАТА ИДЕНТИЧНОСТ – Ангела МЕРКЕЛ

ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗАНИМАВАЛИ СЕ С АКТИВНА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ОСТАРЯВАНЕТО (1990-2010) – Калоян МЕТОДИЕВ

ПИРОВАТА ПОБЕДА НА БАН – д-р Лъчезар Аврамов

ВЪЗРАСТ И ФИЗИЧЕСКО ПРИСЪСТВИЕ В ПОЛИТИКАТА – Калоян Методиев

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ – ИСТИНСКАТА КАДРОВА КАТАСТРОФА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

СЪД ДАДЕ ПРАВОМОЩИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА ОПРЕДЕЛЯТ ПРАВИЛА ЗА ВЪНШНИЯ ВИД НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ ПРЕД ВСЕКИ ДЕН: НЕ СМЕ ГОТОВИ ДА ПОЕМЕМ РОЛЯТА НА БУФЕР МЕЖДУ ЕВРОПА И АЗИЯ

ОНБ ПОИСКА ЗАЩИТНИ СЪОРЪЖЕНИЯ НА ЮГОИЗТОЧНАТА ГРАНИЦА

АЛЕКСАНДЪР ТОДОРОВ: НЕ ПРОМЕНЯЙ ХРИСТИЯНСТВОТО, ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ!

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3887

Posted by on май 18 2011. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.