ПУТИН ВИЖДА В УКРАИНСКИТЕ СЪБИТИЯ ГЕНЕРАЛНА РЕПЕТИЦИЯ ЗА ТОВА, КОЕТО ИСКАМЕ ДА НАПРАВИМ В МОСКВА

Herry Kissinger„Владимир Путин вижда в украинските събития генерална репетиция за това, което искаме да направим в Москва“, каза бившият американски държавен секретар Хенри Кисинджър в интервю за CNN.

 „Някога Киев се е наричал Киевска Рус. Така че политическото и още повече религиозното развитие на Русия е започнало в Киев. После идва разделението, но от края на  XVII и началото XVIII век страната влиза в състава на Русия. Не познавам нито един руснак, независимо дисидент или на проправителствени позиции, който да не смята Украйна за най-важната част от руската история. Затова руснаците не могат да са равнодушни към бъдещето на Украйна. Аз еднозначно съм за независима Украйна и за Украйна, която има ограничени отношения с Европа. Обаче, за да се разбере руската позиция трябва да се види историята“, смята Кисинджър.

Той не смята сегашната ситуация, особено случващото се в Киев, като борба на демократичните сили, които искат изграждане на органични отношения с Европа, с проруски настроения президент Янукович. „Не мисля така. Източната част е проправителствена и теглеща към Русия. Западната е католическа и прозападна. Така че мисля, че мненията са разделени примерно поравно. Що се отнася до противостоящите се групи, ми се струва, че и в двете има и демократични и олигархични елементи. И не смятам сегашния президент неизбежно за проруски“, отбелязва Кисинджър.  

Според него, Владимир Путин вижда събитията в Украйна като генерална репетиция за това, което „ние искаме да направим в Москва. Да, това се отнася и до смяна на режима. И това, че всичко се случва толкова близко до игрите в Сочи, само засилва подозренията му. Путин гледа на разпада на Съветския съюз като на огромна историческа катастрофа. Най-голямата република получила независимост тогава е Украйна с нейното 50 милионно население. Така че той не може да се отнася към това с безразличие.“, подчертава старият политик.

„Изграждането на отношенията между Русия и останалия свят, между Русия и нас (САЩ – бел. ред.) са огромен проблем. Защото Русия в своята история е била империя и нейното самосъзнание се базира на нейните имперски достижения. Русия граничи с Кирай – това е стратегически кошмар. Русия граничи с исляма – това е идеологически кошмар. Русия има граница с Европа, която е исторически нестабилна и постоянно се е  променяла. От друга страна, руските ръководители по време на цялата руска история са управлявали като са създавали впечатление за собствената важност на границите. И така как да сплоти страната, като се страшен навън, при това знаейки, че са възможни и необходими големи компромиси. Мисля, че това е основната трудност с която се сблъсква Путин. И не е в наш интерес да ги докараме до състояние на „обсадена крепост“, когато решат, че им е необходимо да покажат на какво са способни“, заключва Кисинджър.

Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8895

Posted by on февр. 21 2014. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.