ПУСИ РАЙЪТ – ДОКОЛКО Е МОРАЛНА ПОЗИЦИЯТА НИ?

Автор: Калоян МЕТОДИЕВ

Безизвестната доскоро руска пънк група Пуси Райът обиколи световните медии. Преди няколко месеца трите момичета или по-скоро вече жени (22, 24 и 30 годишна) влязоха в храма Христос Спасител в Москва и с качулки, китари и озвучаване, танцуваха предизвикателно и пяха, за да свалят Путин с Божията помощ. Арестуваха ги и вчера го осъдиха на по 2 години в трудова колония. Случаят им се поде от либералният коментариат и защитниците на човешките права като символ на борбата срещу властта в Русия.

Първо пънкът беше модерен през 70-те и 80-те години на ХХ век. Но явно в Русия нещата се случват със закъснение.

Второ, църквите не са място, където всеки може да влиза и да прави каквото си иска съобразно личните си цели и вярвания. Храмовете са свещенно място (или поне трябва да бъдат), а не стрийптиз барове или музикални подиуми. Борба за свобода може да се води и с по-интелигентни средства.

Трето, не е наша работа да се месим във вътрешните работи на суверенна държава относно моралните закони по които функционира обществото й. Първо да видим гредите в собственото си око, да ги извадим и тогава да гледаме в чуждото. И в то в ситуация при която страната ни и Европейският съюз на който сме членове са затънали в безбрежно море от проблеми.

Позицията на някои партии от българската „десница” в този аспект не издържа нито морално, нито политически. За подобно нещо в най-близкия ни съюзник Катар, например, може да отрежат ръка. Но по отношение на него я няма фиксацията, а се очакват и пари. За случващото се в България днес се мълчи, но понеже либералният хор пее в защита на певиците е по-безопасно да се завреш някъде в неговите редици, а не да задаваш въпроси към собствените си управляващи. Изстъпленията по българските гробища, например, редовно провокират общественото мнение у нас, но нямат политически, а само хулигански привкус и затова безинтересно си продължават. Това се нарича висок праг на търпимост.

Две от изпълнителките имат малолетни деца. Защо те, а не бащите на децата им протестираха? В съдебната зала музикантките не се разкайваха, а се смееха и жестикулираха пред камерите. Това е особена порода хора, която търси внимание и при получаването му е готова на героични саможертви – пред публиката. Много е вероятно новите героини, подхванати от някой схватлив продуцент, да продадат стотици хиляди копия от творчеството и историята си. Нищо ново под слънцето.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5222

Posted by on авг. 18 2012. Filed under Редакционно. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

6 коментара for “ПУСИ РАЙЪТ – ДОКОЛКО Е МОРАЛНА ПОЗИЦИЯТА НИ?”

 1. Христиан

  Аз лично не толерирам начина, по който са си изразили мнението момичетата, но категорично смятам, че не заслужават по 2 години затвор!

 2. Илия

  За тези простотии,които са направили, преди 25г. щяха да им отрежат главите от кръста!

 3. superb

  Нищо чудно. Мадона, Гага или Бекъм в руски вариант с много лоши продуценти. Е, както би казал някой – такъв е материалът.

 4. Понякога противообществени иначе деяния се категоризират като борба за свобода, демокрация и всичко останало в този смисъл. И в случая си мисля, че ако не беше намесен Путин, това щеше да си е една обикновена хулиганска проява. И все пак може би 2 години ефективно са доста за такава проява.

 5. Пехливанин

  Долнопробни терсачки на евтина слава, защо не отидоха на някой площад да си изпеят призивите ???

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.