ПСИХОЛОГЪТ ИВАН ИВАНОВ: ИМА ВРЪЗКА МЕЖДУ КРИЗАТА И ИЗОСТРЯНЕТО НА ПСИХИЧНИТЕ БОЛЕСТИ

НЕСИГУРНОСТТА, ЗАГУБАТА НА РАБОТА, НЕВЪЗМОЖНОСТТА ДА СЕ ОБСЛУЖВАТ КРЕДИТИ ЩЕ ЗАСЕГНЕ НАЙ НАПРЕД И НАЙ–ВИДИМО ХОРАТА С ПСИХИЧНИ ПРОБЛЕМИ

КОГАТО СЕ ГРИЖИМ ЗА ЗДРАВЕТО СИ, ТО НИ СЕ ОТБЛАГОДАРЯВА ДВОЙНО. ТАКА Е ПРИ ПСИХИКАТА, КАЗВА ОЩЕ ИВАНОВ

Иван Иванов e завършил психология в  СУ "Св. Климент Охридски"- клиничен психолог, консултант по когнитивно – поведенческа психотерапия. Основните области в които работи са терапия и консултиране на зависимости, тревожни разстройства, депресии.

 
 

Напоследък все по-често се говори за психични проблеми в обществото. От каква може да боледува една психика?
Психиката може да боледува от много неща. Ако говорим за конкретни диагнози, те са описани в Медицинският класификатор на болестите – 10. Иначе това, което интересува на първо място психолога в една консултативна работа е не само диагнозата, а и как тя пречи на живота на човека, конкретно – какво не може да си позволи да прави, какво е изгубил от предишния си начин на живот, как да компенсира психичните и поведенчески проблеми в настоящето. Най – честите видими причини са трайно понижено настроение, липса на интерес към обичайните неща от ежедневието, отдръпване от близките и приятелите. Това би могло да е депресия, един термин, който се използва за щяло и нещяло в ежедневния език, но е пределно общ, за да може само с него да се опише преживяването на един човек. Определени депресивни симптоми се наблюдават от време на време у всеки, проблем е когато се задълбочат като продължителност. Много често по-леките такива състояния се изкарват „на крак“, т.е. без да са забелязани от близките. Човек продължава да се справя сравнително добре в ежедневието – професионално и лично. Понякога обаче тези скрити неразположения могат доста бързо да ни съборят.
Малко по-различно стоят например нещата с психозите. Това са състоянията, които най-често се наричат лудости на популярен език. Там е почти невъзможно да има подобни прояви и те да са незабелязани. Проблем е, че е много по- трудно да се убеди такъв човек, че е с проблем и се нуждае от помощ. Те по-често са опасни за себе си и околните, когато са в остра фаза, по-трудно е да им се откликне с разбиране и съчувствие, защото са странни, понякога агресивни и т.н.
Колкото до говоренето на тези теми, струва ми се, че е положително да се говори и обсъжда. В крайна сметка болестта на психиката не е нещо страшно и тайнствено, а проблем,  който не можем да скрием и игнорираме. Съществуват множество митове за психичните болести, които пречат на хората с проблеми.

Кое е по-особеното на българите спрямо останалите европейски народи като психика?

Един въпрос, който е от компетенцията на социалната психология, по-малко на психотерапията. Все пак можем да изтъкнем няколко неща много характерни за отношението на българите към това да отидеш при психолог. Счита се, че психологът е човек, който много добре умее да манипулира, да „разбърква главите на хората“, общо взето умее да чете мисли, да предвижда какво ще се случи. Много често се налагат дълги обяснения и действия, за да се разбере, че човек е отишъл при професионалист, който няма паранормални способности и не може да решава нещата с магия. На следващо място е това, че е необходимо човек сам да се справя с проблемите, което не е лишено от логика, но когато се разболеем от грип, всички около нас ни подтикват да отидем поне до личния лекар, докато едва ли повечето от нас ще се сетят да са ги съветвали да отидат при психолог при продължителни емоционални проблеми. Макар да твърдя, че последните две – три години има известна  промяна в това отношение.

Наскоро по медиите излезе изследване, че депресията придобива епидемологични размери. В каква степен и ние ще бъдем засегнати?
За точни цифри и параметри е необходимо ново изследване. А за засегнати – това е сигурно. Всъщност депресията под една или друга, по-лека или тежка форма, е най – разпространеното психично заболяване. Ако говорим в по-общ план – това е свързано с икономическата криза, несигурността и т.н. Стресът със сигурност помага и засилва депресивните проблеми. На по-конкретно ниво е въпрос и на кулурата и грамотността на всеки човек относно собствените му емоции, състояния и преживявания. Как разпуска и почива, как си разпределя времето. Една от причините за бързото разпространение и рекламиране на всякакви хапчета, обещаващи преодоляване на стреса  (билкови или хомеопатични, а не изписваните с рецепта) е, че имат купувачи, т.е. има доста хора, чувстващи се в недобра емоционална форма.

Можем ли да кажем, че има пряка връзка между икономическата криза и психичните заболявания?
Може да се каже със сигурност, че има връзка между общите последствия на кризата и изострянето на психичните болести. Не е трудно да се досетим – несигурността, загубата на работа, невъзможността да се обслужват кредити ще засегне най напред и най – видимо хората с психични проблеми. Те са по-лабилни, внушаеми, склонни към негативно и катастрофално мислене и по-неорганизирани като поведение и действия. Така че със сигурност икономическата криза се отразява зле на всички, но повече на психично болните. Освен това кризата предполага и проблеми във финансирането и достъпа до психологична и психиатрична помощ, което още веднъж засилва проблемите.

Аутизмът и шизофренията са едни от най-тежките заболявания на психиката. Каква е тенденцията за тези заболявания в България – увеличават ли се? 
Не мога да кажа конкретни цифри, по-скоро да. И двете са хронични заболявания с био-психо–социален произход и протичане, което ще рече, че необходим много комплексен подход при третирането им. И двете диагнози звучат страшно, особено шизофрения, но в същото време това не значи, че тези хора стават неспособни да работят или живеят, да общуват. Много често се надценява поставената диагноза и от самия пациент. Едно подобно заболяване не значи  край на живота и радостта от него. Разбира се болестта си е болест, но при адекватна помощ, подкрепа и желание може да се живее човешки, дори и с диагноза шизофрения.

Бихте ли дал някаква препоръка към нашите читатели за това как да предпазят психичното си здраве в това определено напрегнато време в което живеем?
Понеже темата на въпросите е доста трудна и като, че ли по–горе преобладаваше негативната нотка, е хубаво да звършим оптимистично. В полето на психичното здраве и профилактика има какво да се направи. Настоящата криза не е първата, която ни спохожда, а едва ли е и последната. Все пак въпреки кризата оцеляваме и физически, и психически. Нека не забравяме, че когато се грижим за здравето си, то ни се отблагодарява двойно. Така е при психиката. Все още има на какво да се учим по отношение на споделянето и комуникацията с близките си и на работното място. Когато не сме добре емоционално е хубаво да споделяме и говорим за това. Разбира се не с всеки срещнат, а с определени близки хора, на които имаме доверие. Това, ако не решение, е споделяне и разтоварване. Не винаги има готова формула. Друго, което спасява от стреса е нещо носещо интерес и удоволствие – хоби, събирания с близки, приятели. Става дума, че начините са много индивидуални за всеки – ако нещо е супер за мен, то може да е вредно за другия. По време на отпуски, поне за седмица да се напусне населеното място, където живеем и да се прави нещо много различно от това, с което е свързана работата ни. Общо взето нещата са лесни за изпълнение, стига да има известна последователност.
И разбира се да не се страхуваме да се обръщаме за професионална помощ, в това няма нищо лошо и страшно.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

МУРАВЕЙ РАДЕВ: ЗАГУБАТА ОТ СДЕЛКАТА С ВЪНШНИЯ ДЪЛГ НАИСТИНА Е ОГРОМНА И ДО 2015 ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВА

ИВАН ГЕНОВ: БОЙКО БОРИСОВ Е В МИННО ПОЛЕ

КРАЙ НА СВЕТА И АПОКАЛИПСИС

НАИСТИНА ЛИ СМЕ ИНТЕРНЕТ ПОКОЛЕНИЕ?

МУЛТИКУЛТУРАЛИЗЪМ И ПОЛИТИЧЕСКА КОРЕКТНОСТ

НЕМСКИТЕ СИНДИКАТИ ГОТВЯТ СТАЧКИ ЗАРАДИ ИЗТОЧНОЕВРОПЕЙСКИТЕ РАБОТНИЦИ

ДОСИЕТАТА – ДРАМА ИЛИ ВОДЕВИЛ – НЕИЗНАСЯНИ ДОСЕГА ФАКТИ ОТ ПЕТЪР ХРИЗТОЗОВ

ИМЕТО НА МАКЕДОНИЯ – проф. В.Цачевски

БАЙ ДАМЯН ИЛИЕВ: ВСИЧКИ ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ СА ЗА БЕЛЕНЕ, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ

ГЕОРГИ ХРИСТОЗОВ: ДО 10 НОЕМВРИ БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ Е УПРАВЛЯВАЛА ОТ ИКОНОМИСТИ

ПОПРАВКИ В ЗАКОНА ЗА ОРЪЖИЯТА ГАРАНТИРАТ ГЛОБИ И ОЩЕ БЮРОКРАЦИЯ

БОРИСА ТЮТЮНДЖИЕВА: ОБИЧАМ ДА ЖИВЕЯ НА РЪБА

БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИ САМИ ДА РАЗВЪРЖАТ РЪЦЕТЕ СИ -доц. Любима ЙОРДАНОВА

РАДИКАЛЕН ИСЛЯM – Йордан ТОДОРОВ

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: РЕФОРМИ С РЕЙТИНГ НЕ СЕ ПРАВЯТ

СЕМЕЙНИТЕ ЦЕННОСТИ ПРЕД ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА НОВАТА ДИСКРИМИНАЦИОННОСТ – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3651

Posted by on февр. 7 2011. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.