ПСИХОЛОГИЯ НА ИНВЕСТИТОРА

Между постиженията на фондовия пазар и неговото отразяване в пресата винаги е имало обратно пропорционална зависимост. Много често, различни специализирани списания (Fortune, Money, Barrons), които отразяват световните пазари, са давали препоръки (или хората да купуват или продават) точно по погрешното време. Точно, когато четете статия, която ви обещава, как ще направите милиони от недвижими имоти, точно тогава е неподходящ момент да инвестирате в тях. И обратното, когато всички са се настроили срещу даден актив и статиите са само негативни (мислете за амерканския долар в момента), точно тогава е времето да се купува този актив.

Вашият скромен анализатор потвърди горното правило. В статията си от Септември 2007 (http://www.obshtestvo.net//?p=2533) аз посъветвах читателите на Общесtвото да бъдат по активни на БГ фондов пазар и да увеличат инвестициите си в БГ акции. А се случи точно обратното – БГ фондов пазар изпита сериозна корекция и болезнен спад на цените. Къде сгреших? Два от основните подхода към инвестиции се базират на анализ на фундамента (или реалната стойност на компанията спрямо бъдещите й кеш потоци), но също така и на анализ на momentum или инерцията на пазара. Всеки помни поне отчасти законите по физика от 6-ти клас: ако едно тяло е насъбрало скорост, то ще продължи да се движи по същатата траектория, докато има инерция…В последната ми статия аз загърбих фундаменталният анализ и базирах препоръките си единствено на инерцията на БГ фондов пазар. И също както камък хвьрлен във въздуха, БГ пазар загуби инерция, спря да се качва и започна да пада.

 

Забелебжете, че винаги съм препоръчвал за стойността на БГ акции в портфолиото на един клиент да не надвишава 5 – 10%, точно по такива причнини. Диверсификация между различни видове активи омекотява такъв вид спад на цените на един актив, докато по съшото време друг се вдига. Например, част от личното ми портфолио се състои от злато, петрол, зърнени суровини, и облигации цените на които нараснаха значително в последните месеци и до голяма степен наваксаха загубите от БГ и световен фондов пазар.

 

Горните редове представляават анализ на собсвеният ми начин на мислене, но бих искал да се спра за момент и на два основни фактора, които обособяват мисленето на масите или на инвеститорите, като цяло. Първо да вземем един прост пример от ежедневието: Ако днес отидем на пазара и 1 килограм домати се продава за левче, всеки веднага би се сетил, че доматите са на разпродажба и би купил 4-5 килограма вповече отколкото му трябват. И обратното, ако доматите са по 20лв килограма, тогава бихме купили марули за салатата, и ще чакаме докато цените на доматите паднат. По една или друга причина, инвеститорите забравят това просто правило, когато купуват активи за тяхното портфолио. Масовият инвеститор се втурва да купува акции или недвижими имоти само след като види, че техните цени нарастват. Тоест всички купуват домати, само ако видят, че те са скъпи!!!

 

Има и друг фактор, който определя психологията на масовия инвеститор. Това е научно доказаният факт, че една едниница загуба се чувства 2.5 по тежко, отколкото 1 единица печалба се чувства приятно. Тоест, ако си вървите по улицата и си намерите 100 лв, ще се чувствате щастлив, нали. Но вашето щастие от късмета на улицата би било 2.5 по малко от яростта, която би ви обзела, ако джебчия ви открадне 100 лв от портфейла. Също така е доказано, че човешкият мозък анализира загубата по същия начин, както анализира инстинкта за самосъхранение. Тоест ние се стремим да предотвратим загуба на всяака цена, тъй като ни носи силна болка.

 

Сега нека да съберем горните два фактора, които характеризират инвеститорското поведение: тенденцията да се купуват активи, точно когато техните цени се качват + постоянното ни желание да избегнем загуба и болката, която произтича от нея.

Горното уравнение, да купуваме на вискои цени, защото всички около нас го правят, и да продаваме на ниски, за да избегнем болка, е рецепта за провал за всеки инвеститор.

 

Как може да избегнем този провал? Първо можете да се опитате да мислите и действате по начин противоположен на стадото, или както У. Бъфет казва: „да се страхувате, когато другите са алчни, и да сте алчни, когато другите се страхуват”. Този метод за съжаление трудно се отдава на повечето хора и както се вижда в началото на статията, аз самият падам жертва на общочовешката психология.

 

Вторият метод да се преборим с натуралните ни тенденции, е да инвестираме в различни активи, които гарантират диверсификация на едно портфолио. Тоест, така да се структурира едно портфолио, че ако един актив пада, друг да се вдига, а като цяло портфолиото да расте във времето.

 

Мой личен избор е вторият метод и въз основа на него аз продължавам да инвестирам на БГ фондов пазар (особенно сега, когато акциите са на разпродажба), и на световните пазари, като държа строги параметри на различните активи, които биха ме предпазили от евентуални сривове, а същевременно са изложени на растеж за в бъдеще.

 

Успех на всички инвеститори!

 

Светлин Шамли

http://www.visionfinance.eu


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

АНДРЕЙ ЗАХАРИЕВ: МАХАЛОТО В ПОЛИТИКАТА СЕ ЗАВРЪЩА ВДЯСНО

КОРУПЦИЯ

КОЯ Е БЪЛГАРСКАТА МЕЧТА?

Калоян Методиев: Първанов тръгна нанякъде

ПЛАМЕН ЮРУКОВ = БОЙКО БОРИСОВ НА КВАДРАТ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=767

Posted by on февр. 28 2008. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.27815 лв
 CHF =  1.6634 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.21335 лв
100  RUB =  2.82095 лв
 USD =  1.59594 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.