ПРОФ. ХРИСТО КАФТАНДЖИЕВ: ПОЛИТИЧЕСКАТА РЕКЛАМА Е КАТО СПОРТА

КОЛКОТО ПОВЕЧЕ НИ РЕКЛАМИРАТ ЛОША СТОКА, ТОЛКОВА ПО-БЪРЗО РАЗБИРАМЕ КОЛКО Е НЕКАЧЕСТВЕНА, КАЗВА ОЩЕ ПРОФ. КАФТАНДЖИЕВ

Христо Кафтанджиев  е роден на 2 декември  1955 година в София. Доктор на филологическите науки, професор във Факултета по журналистика на Софийския университет. Специализирал е в Холандия, Обединеното кралство, Ирландия и Русия. Член на журито на Нюйоркския рекламен фестивал (The New York Festivals). Почетен професор е и на Руско-американската академия по авторизирано образование. Автор е на много научни статии по реклама и семиотика. Автор  е на 8 книги.

Проф. Кафтанджиев, нахлу ли рекламата в нашия живот?
Рекламата е навлязла в живота ни толкова активно, че няма повече накъде. Подобна, макар и не в същите мащаби, беше ситуацията и по социализма. През 1980 г., когато започнах да се занимавам с реклама, имаше три списания за тази дейност – „Проблеми на рекламата”, „Нови стоки и реклама”, бюлетина „Булгарреклама”. Много качествено беше и списанието „Промишлена естетика и декоративно изкуство”, в което също публикуваха статии по реклама и по други маркетингови комуникации. Така че рекламата си е интегрална част от нашия живот.
ПР рекламата влияе ли на психиката на човека?
Да, но не винаги. Въздейства ни това, към което сме предразположени. Тя определено работи, ако е такава. В обратния случай ефектът е нулев.Не мислите ли, че понякога се прекалява с рекламата, особено в телевизията?
В нормативните актове броят на минутите за реклама в електронните медии е определен ясно и недвусмислено. СЕМ трябва да наказва, ако някой превишава регламентираните рекламни паузи.
Частните електронни медии, които не отхапват от данъците ни, се издържат по два начина – като продават програмите си и от реклама. Така че ако искаме да гледаме новини и филми на тези цени, трябва да се примирим и с рекламите към тях. Освен това никой не ни пречи, да се прехвърлим на друг канал по време на рекламната пауза.

Това е за електронните медии, а как стоят нещата в печатните издания?
Там няма ограничения за рекламите, но и те не са претрупани в това отношение. Ако са прекалили, ги елиминираме както при телевизията. Просто прехвърляме страницата, както прехвърляме канала. Възможно е обаче, че на следващата страница или в следващия канал рекламата отново да ни дебне.

Какво е влиянието на рекламата в политиката?
Както и във всяка друга човешка дейност – и в политиката трябва да се рекламира. Въпросът е не да рекламираме или да се въздържаме, а да го правим както трябва. Президентската кампания на Барак Обама е пример за това как трябва да използваме рекламата.

Преди две години в предизборната надпревара БСП опитаха черна реклама, но май това не се оказа печеливш ход?
Политическата реклама е като спорта. Там винаги се състезават, за да спечели някой. При това положение е нормално да има негативна реклама. Нищо осъдително. Въпросът дори не е дали ще е негативна или не, а дали работи.
В конкретния случай отпреди две години негативната рекламата не помогна на единия отбор, защото беше по-слаб играч. Тези, които се занимават по-задълбочено с реклама, вероятно познават закона на Полиц. Той гласи, че „рекламата стимулира продажбата на добрия продукт и ускорява провала на лошия продукт…”. Тоест, колкото повече ни рекламират лоша стока, толкова по-бързо разбираме колко е некачествена.

Негативната реклама, по принцип, работи ли добре?
Не може да се отговори еднозначно – зависи от маркетинговата и от комуникативната ситуация. Най-важното е да сме маркетирали добре съответния продукт – или в нашия случай – съответния политик.
Кой иска да си троши парите за некачествена и развалена стока. Същото е и с политиците. Всеки нормален човек иска да го управляват некорумпирани, компетентни и интелигентни хора. Това е и основният закон на маркетинга – стоката трябва да е качествена и да отговаря максимално на желанията на потребителите. Ако политиците не отговарят на тези стандарти, нито реклама, нито нещо друго може да им помогне.

Съществува ли измерване колко процента е ефективна една реклама?

Рекламата е създала достатъчно валидни и надеждни методи, чрез които може да мерим ефективността й. Проблемът е обаче доколко се прилагат и с какво качество.

Вече сме в преди избори за президент и местна власт. Кой рекламен подход, според вас, е печеливш?

Зависи от електората.

От електората или от кандидата?
И от електорат, и от кандидат. Печелившият ход е качествени политици – честни, компетентни и интелигентни хора.
И друго – като избиратели сме с доста различни убеждения. Някои са с леви убеждения, други – с десни, на трети не им пука изобщо. И за всяка една от тези потребителски групи си има съответния комуникативен подход. Няма универсална формула.
Например за левите избиратели, соц-носталгията работи  добре. За десните избиратели, обаче, тя е като червено на бик.

Бихте ли споделили някои оригинални решения в това отношение?
Такива са например някои от герила (партизански) акциите. Осъществяваме ги, като нямаме пари, а трябва да действаме.
По време на последната американска президентска кампания в престижния квартал „Венеция”на Лос Анджелис върху животински екскременти набучват знаменца с името на Маккейн. Авторът на тази акция е дизайнерът Грег Бошам (Greg Beauchamp).
На знаменцата пишело „Икономическата реформа на Маккейн”; „Реформата в здравеопазването на Маккейн” и т.н.
Между другото и в България редовно се провеждат подобни акции, къде планирано, къде спонтанно. В дупки по улиците социалистите поставяха гербери. По време на наводнение по новоизградената (и съответно тържествено открита) околовръстна софийска магистрала един човек плуваше с кану.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4006

Posted by on юли 19 2011. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “ПРОФ. ХРИСТО КАФТАНДЖИЕВ: ПОЛИТИЧЕСКАТА РЕКЛАМА Е КАТО СПОРТА”

  1. Петър Томов

    Един колегилаен съвет: Намерете по-добри преводачи от английски. Смешно е да се превежда името на David Limbaugh като Дейвид Лимбаух, след като фамилията на този автор, който много добре познавам е Лимбо.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.