ПРОФ. СТАНИСЛАВ СТАНИЛОВ: РЕКТОРИТЕ НА НЯКОИ ВУЗ-ОВЕ СА СЕ ПРЕВЪРНАЛИ В КРУПНИ БИЗНЕСМЕНИ

ГЕРБ НЕ СМЕНЯТ КАДРИТЕ НА ДПС. НАПРИМЕР НАЛБАНТ ОТ ЗАМЕСТНИК-МИНИСТЪР СТАНА ШЕФ НА ОТДЕЛ ИЛИ НА НЯКАКВА ДИРЕКЦИЯ.

Проф. Станислав Станилов е роден на 9 септември 1943 г. в Габрово. Завършил е специалност "история" във Великотърновския университет. Специалист по средновековна българска история. Автор е на редица научни публикации. Депутат в 40-ото и 41-то НС от парламентарната група на АТАКА.
 

Професор Станилов, като депутат как преценявате има ли реална, конструктивна опозиция в Народното събрание?
Реална конструктивна опозиция в това народно събрание няма. Тя е малцинствена, малко са народните представители и не могат да оказват влияние. Освен това те са обременени с тежко политичеко наследство  от миналото управление. Поради калпавото управление на тройната коалиция, държавата беше оставена на автопилот. Хората знаеха какви нарушения се правеха и какви пари се харчеха, и просто ги изгониха и сложиха да управлява Борисов. Съмнявам се тези, коити са гласували за него, дали са му чели програмата и изобщо дали знаят какви са му намеренията, но така или иначе сега у него е властта, от него зависи всичко. Искам да кажа, че той ще понесе политическата отговорност за грешките, които прави и евентуално би направил. За цялото управление и резултатите.

Как мислите, ще продължат ли своята линия на поведение депутатите от бившата вече парламентарна група на РЗС ?
Според мен те са дезориентирани и няма какво да правят, защото от тях нищо не зависи. Подкрепата, която Синята коалиция и “Атака” дават на Борисов по различни причини, разбира се,  е достатъчна и за това те нямат значение. Те, според нас, нямат идеология, нашата е националистическа със социални отблясъци, социални подробности. Те се базират единствено на критиката към властта, към управлението, което не е достатъчно. Това носи наказателен вот, но той е временен.  Вие видяхте и с “Атака” какво се случи. Цели четри години сипейки огън и жупел върху властта и грешките, които правеше я свалиха на 8 %. Защото наказателния вот, националистическия при нас, има ограничен характер. Той може да се повиши при друго състояние на обществото. И това един ден ще дойде, ще се появи. Засега ние подкрепяме Борисов само с един единствен аргумент – да не се върне на власт ДПС.

Какво става с ДПС днес?

ДПС е в голям политически неуют. Те проникнаха в административната власт на държавата, а сега паднаха. Големите золуми ще трябва да се плащат. Доколко Борисов ще бръкне вътре да вади кирливите ризи, не мога да кажа. Започна да подменя хора, но засега тези явления не са толкова силни, те са слаби явления. Например Налбант от заместник-министър стана шеф на отдел или на някаква дирекция. Което означава, че ситуацията не се разчиства. Може би този процес ще започне…времето ще покаже.

Защо е това напрежение между РЗС и “Атака” ?
Нищо особено няма според мен. Един път пред журналисти Сидеров изтърва, че Янев е хомосексуалист. Янев реагира, Сидеров му отговори по най-некоректния начин… Това са неща, които всъщност нямат значение.

“Атака” от една страна подкрепя ГЕРБ, Синята коалиция –  от друга. Да не би трите партии да са в някаква негласна коалиция ?
Няма коалиция и няма договореност. За коалиция се иска преди всичко договореност, да се изпълнява волята на нейните съставки. Тук няма такова нещо. Ние подкрепяме ГЕРБ, казах вече, с единствената цел да не се върне ДПС във властта и онези от БСП, които са се оцапали до края. Ние имаме много критики и си ги казваме – и в пресата и в Народното събрание. И много пъти гласуваме по съвест – един депутат от нашата група по един начин, друг – по друг начин. В определени моменти гласуваме единодушно за неща, с които сме съгласни. Ние нямаме намерение да губим своя образ, продължаваме ангажиментите си. Сега например отказът да се направи референдум за новините на турски език, отказът на педложението на Божидар Димитров да се върне дълга от Турция незабавно чрез категорични условия. ГЕРБ се уплашиха и дадоха заден ход, но продължаваме да настояваме. Ние имаме внесени три предложения – за имотите на тракийските българи, за арменския геноцид, за геноцида над българите. Засега нищо не се вижда. ГЕРБ се държат крайно предпазливо, но…то си е тяхна грешка, те ще понесат политическата отговорност.

Накратко, имате собствена линия на поведение…
Естествено. Ние сме националистическа партия и не можем да се отклоним от този път.

Споделяте ли мнението на някои политолози, че партиите на прехода ще отмрат?

То почти всички партии, създадени през прехода, вече умряха, те нямат политическо значение, макар че присъстват в политическото пространство и даже в парламента. За 20 г. преход се оказа, че не е този моделът, който трябва да се развива в България и ние търсим пътя по който трябва да стане модерна държава. Разрушаването на производствената промишленост при Иван Костов, приватизациите, от които нищо не излезе, големите златни кокошки на нашата промишленост, които бяха продадени почти без пари, създават съмнението, че там са вземани големи рушвети, че там има корупция, което е вярно и се вижда. От къде се навъдиха толкова много богаташи? Естествено от краденето.
В началото на прехода всички пищяха, че България била обрулена държава. Оказа се, че това съвсем не е така, че България е била една богата държава.
Фактически извън ГЕРБ  масиран проект няма. Ние от “Атака” затова не влизаме във властта, пазим се да не нахълтаме в корупционни схеми, които евентуално биха могли да възникнат. Те и досегашните не бяха малко. Ние не сме участвали във властта, не сме получавали пари, нямаме олигарси. Сред нас има само дребни бизнесмени.

Според Вас ще има ли нови политически проекти?
Във вестник “Труд” имаше тези дни интервю с Костадин Паскалев, който предвижда нов проект на нова лява партия. Паскалев, между впрочем, е много добър политик и управленец, обаче с кого ще я правят тази партия ? Ако я правят с кадри от сегашното БСП, просто не смятам, че може да стане. И още – дали тя ще бъде клонинг на БСП или съвсем различна от нея ?
За нова партия се иска харизматична личност за лидер. Сега например Валери Симеонов от Бургас каза, че може да направи десет “Атаки” и ще прави “Атака 2”. Но всяко повторение в историята се превръща във фарс. Няма такава работа, не може да се получи.

Вие като професор не може да нямате отношение към готвения закон за висшето образование. Как приемате идеята всеки институт да раздава научни степени? Всъщност в момента висшето образование какво е  – бизнес или…
Нямам отношение, защото още не съм видял този закон, но има работна група начело с ректора на УНСС, която го готви. Нямам представа какво ще представлява той.
Колкото до идеята всеки ВУЗ да дава титли, тя е по този закон, който сега върви на второ четене в парламента и се правят поправки. Това е един смесн модел между англо-саксонската и руско-германската система. Ние до сега сме били изцяло по втората поради традицията. Българската наука е немски тип, тя е емпирична наука. По този закон ние смятаме да бъде  усилен контролът. В Румъния беше направен такъв либерален закон, който доведе масово произвеждане на професори. Затова и го отмениха и върнаха стария. Предполагам, че и тук ще се получи такова нещо, ако не се приемат предложенията за стриктен контрол.

Кой има интерес да прокара такъв закон ?
Частните университети, защото по стария закон те нямат право така масово да раздавт научни степени. Без контрол, ако се приеме такава идея, ще се стигне до чудовищна корупция. Всеки, който си плати може да стане всякакъв.
То и в момента системата е много корумпирана – издават се дипломи, степени стига да си платиш. Направо се е превърнало в бизнес! Т.е. не в бизнес, а в търгашество. Има разлика. При бизнеса пазарът трябва да отмива всичко, а тук не е пазар. Ректорите на някои ВУЗ-ове са се превърнали в крупни бизнесмени с фирми строителни и всякакви. Там цари системата за изсмукване на пари от държавата. Държавните поръчки на ВУЗ-овете как се раздават ? Е, вижте свищовския ректор, който по закон отдавна трябва да е извън системата, а въпреки всички безобразия продължава да ръководи института.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ

ВЪЗРАСТТА НА ЛИДЕРА -Калоян МЕТОДИЕВ

”ТЕАТЪРЪТ НА ФУРАЖКИТЕ”… РЕЖИСЬОР: ЦВ.ЦВЕТАНОВ – Добри БОЖИЛОВ

НОВИТЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА АЛЕКСИ КЕСЯКОВ НИ ВРЪЩАТ ВЪВ ВРЕМЕТО НА ВЪЛКО ЧЕРВЕНКОВ

СБЪРКАНИЯТ ПАРТИЕН МОДЕЛ НА БЪЛГАРСКИЯ ПРЕХОД -Калоян МЕТОДИЕВ

ОНБ: ТАКСА ПАРКИНГ Е ПОЛИТИЧЕСКИ АБСУРД

ОКОНЧАТЕЛНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ ЧАСТИЧНИ МЕСТНИ ИЗБОРИ 2009 В СОФИЯ

ТАЙНИТЕ НА ДНЕШНИТЕ БЪЛГАРСКИ СПЕЦИАЛНИ СЛУЖБИ СА САМО ЗЛОВОННИТЕ ЕКСКРЕМЕНТИ НА ПОЛИТИЦИТЕ НИ

НИНО ВЪТЕВ: АКО СОЦИАЛДЕМОКРАТИ И ЗЕМЕДЕЛЦИ СЕ ОБЕДИНИМ ВЛАСТТА ЩЕ ИЗГЛЕЖДА МАЛКО ПО-ДРУГОЯЧЕ

ЙОРДАН МАТЕЕВ, БИВШ ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА СП. ИДЕАЛИСТ В ИНТЕРВЮ ПРЕД ОБЩЕСТВО.НЕТ

ПРИСВОЯВАТ ИМЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЯ

ЗДРАВОСЛОВНО

ОНБ НАСТОЯВА ДА СЕ ЗАСИЛИ КОНТРОЛА ВЪРХУ ГРАНИЦАТА

ПОРЕДНИЯT СЛУЧАЙ НА УЛИЧНО НАСИЛИЕ ПОКАЗА, ЧЕ НЯМА БИВШИ ПРЕСТЪПНИЦИ – Калоян МЕТОДИЕВ

БЕРЛУСКОНИ РЕАГИРА ОСТРО СРЕЩУ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЗАРАДИ ГРУБАТА Й НАМЕСА

КОМУНИЗЪМ И ХОМОСЕКСУАЛИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ 1944 – 1989 – доц. Михаил Груев

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2840

Posted by on ян. 8 2010. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.