ПРОФ. РАДКО РАДКОВ СТАВА КРАЕВЕД СЛЕД ЗАВЕТ ОТ ПОКОЙНИЯ СИ БАЩА

74-ГОДИШНИЯТ ПРЕПОДАВАТЕЛ В СТОПАНСКАТА АКАДЕМИЯ И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК ИЗУЧАВА МИНАЛОТО НА СВИЩОВ

Радко Радков е роден през 1934 година в свищовското село Овча могила. Той е професор д-р на икономическите науки. Преподавател е в Стопанска академия “Д. Ценов” и общински съветник. Има над 120 публикации в областта на банковото дело и международни валутни отношения. Член е на музейния съвет на Историческия музей. Проучва краеведските изследвания на баща си Васил Радков. Изследва европейските влияния върху архитектурата на Свищов.

Интересен факт от биографията на проф. Радков е, че той става краевед след посмъртен завет на баща си – учител и много известна личност. Той е написал много тетрадки с изследвания за миналото на Свищов, които синът му по-късно дарил на музея. “Има още много да излиза. Татко беше истински краевед. На 56 години започна да се занимава с писането и събирането на информация. От него наследих любовта към книгите. В нашата лична библиотека имаше 3000 тома. Словото е моята сила и напоследък ме ползват и за редактор. Обичам българския език и много ме дразнят чуждиците и неправилното говорене”, казва Радков.

Когато влязал в Общинския съвет, понеже е стар  свищовлия и все него питали – кога е построено еди кое си училище, църква и т.н. Така започнал да се рови в записките на баща си… “Намерих един тефтер на татко, в който пишеше: Моят завет – делото ми да бъде продължено от сина ми Радко. Дата. Подпис. Аз като прочетох това, зарязах всичко, само на лекции ходя, не се занимавам вече с научни изследвания и вече имам над 20 публикации за Свищов – така станах популярен и като краевед”, разказва за интересното си превъплъщение Радко Радков.

“Най-важното, което младите хора трябва да помнят, е сентенцията – Бъдещето на Свищов е в неговото минало. Това минало трябва да стане известно на България и на света, затова с Пети Доневски направихме книгата – Културно-исторически забележителности на Свищов. Имам един приятел Джон Бризби – кралски съветник на Елизабет Втора, той е внук на най-богатия българин Константин Хаджикалчев, дипломат. Той написа книга за дядо си и ми я подари. Аз пък му подарих книгата за културното наследство на Свищов и сега тя е в кралската библиотека в Англия. Това трябва да знаят младите”, казва професорът.

Книгата “Свищов – културно-исторически забележителности” излиза от печат миналата година и е посветена на 130- годишнината от освобождаването на града от турско робство. В нея се съдържа информация за римската крепост и ранновизантийския град Нове, за крепостта Калето, за училищата и по-ивестните къщи в града, за паметниците, църквите, манастирите и обществените сгради, както и много снимков материал.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ЧЕШКА ФОТОГРАФКА ОТКРИ ЛИЦЕТО СИ В КАРТИНИ НА СТАРИ МАЙСТОРИ

ХОРА В ЕПИГРАМИ

ЧОВЕК ИЛИ ЧОВЕЧЕ

ХУДОЖНИКЪТ РУСИ ГАНЧЕВ СЛУЧАЙНО ПРЕОТКРИТ В АНТИКВАРИАТ

ЕМИЛИЯ ДВОРЯНОВА: ОБИКНОВЕНАТА ПОЧЕТНОСТ ДНЕС ИЗГЛЕЖДА ГЕРОИЗЪМ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1041

Posted by on май 2 2008. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.