ПРОФ. КРАСИМИР ЕНИМАНЕВ: СМЯТАМ, ЧЕ РУСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТОЛЕРАНТНА

Krasimir EnimanevТЕОРЕТИЧНО КРИЗАТА В КРИМ БИ МОГЛА ДА ИМА СВОИТЕ ПРЕКИ И КОСВЕНИ ЕФЕКТИ ВЪРХУ БЪЛГАРИЯ.

Валентина НИКОЛАЕВА

Красимир Ениманев, член на националното  ръководството за приятелство с Русия и ОНД, старши офицер от резерва, член на СИОР (НАТО) – Комитет Партньорство за мир. Инжернер. Доктор. Професор. Преподава индустриален иженеринг и регионално развитие във факултета по бизнес и мениджмънт на Русенския университет.

Г-н Ениманев, Вие като русофил одобрявате ли нахлуването на Русия в Крим и защо?

Аз съм българин и съм възпитан в русофилски дух на любов към Русия. Цитирайки думите на Петко Славейков,  ще започна с това: „Кат’ Русия няма втора, тъй могъща на света, тя е нашата опора, тя е наш’та висота“.

Не може да се говори , че Русия е нахлула в Крим. При една малка справка ще видим, че  там живеят 2 033 700 души, от които  руснаците са 63%. Нормално е  желанието им  да се присъединят  към Русия при драстично влошената ситуацията в Украйна, породена от действията на екстремисти, причинили загуби на човешки животи, и при бездействия на органите на Украйна. Русия  нормално  предприема незабавни дипломатически действия за защита на   руската общност .

  Убеден съм, че изконното право  на всеки народ е да се самоопределя на какъв език ще говори и под чия юрисдикция ще живее.Твърдо съм за  ненарушаване на границите на държавите и съм против военните действия между два братски народа. На наближаващия празник  9 май и украинци, и руснаци заедно ще поднесат цветя и венци на общите гробове.

Какви ще са икономическите последствия за България от конфликта в Украйна- Русия?

 За да отговоря на въпросът Ви, нека  дам малко актуални статистически данни  какво нещо е днес Русия:

1. Русия е на първо място в Европа днес по ръст на работна заплата (Да, географски Русия е и в Европа).

2. Русия е на първо място в света по брой лекари на глава от населението.  

3. Русия е на първо място в света по брой лица с висше образование на глава от населението.

4. Русия е на първо място сред страните от Г8 по ръст на БВП.

5. Русия е на първо място в света по производство на ръж и на овес, и забележете и на слънчогледово семе! И на второ място в света по обем на произведените картофи.

6. Русия има най-големият ледоразбивачески флот и най-дългата електрифицирана железопътна мрежа. И най-снабдените с тролейбуси градове в света (чист въздух).

7. Русия е на първо място в света по брой на телевизионните станции и на десето по прозрачност на изразходване на бюджета  

8. Русия е на първо място в света по брой потребители на Интернет.

9. Русия има най-голямата енергийна система в света и е на второ място и по обезпечение  с хидроенергийни ресурси.

10. Първо място в света по запаси на питейна вода и дървесни ресурси и най-голяма площ черноземни почви.

11. Русия е на първо място в света и по доказани запаси от природен газ, железни руди, сребро, каменни въглища, никел и ред още природни богатства.

За  космоса няма да говоря. 

Ще се върна пак на ролята на Русия за България.

Теоретично кризата в Крим би могла да има своите преки и косвени ефекти върху България. Това са крайно условни и спекулативни мнения и тенденции, но въпреки това е редно да бъдат предполагани и анализирани.

На първо място това е транзитът на руски газ през Украйна, което би могло да представлява сериозен трус за икономиката ни.

На второ място бих отчел вероятно затруднение на търговските отношения между България и Украйна. Основният  ни  внос от Украйна са въглища и брикети; полупроводници и други продукти от желязо, стомана и чугун; нефтени масла; ядрено гориво; части за ж.п. превозни средства; минерални торове. Повечето от тези стоки са суровини , които се включват в съответните индустриални производства в България. Евентуалното спиране на доставките на тези стоки ще има пряк ефект върху   индустрията ни.

На трето място виждам евентуално  затруднение в сферата  на туризма, който тази година вероятно ще е силно дестабилизиран.

Но всичко това  са  предположенията, заради големия брой възможности и канали за влияние.

Как оценявате поведението на руската дипломация в ЕС по време на конфликта и в частност на руската дипломация у нас в това число и митингите на русофили в подкрепа на Русия? 

Смятам, че руската дипломация е изключително толерантна. Но не може да й се отрече твърдостта и последователността в позициите. В крайна сметка, странна е намесата на САЩ в територии, където  преобладаващото население е руско. Абстрахирам се от всички медийни изяви и разсъждавам като българин. Притеснен съм донякъде, че ние вече живеем в контролирана  от  Америка територия. САЩ и Западна Европа от нещо добро се превръщат в символ на световното Зло! В пресата излизат публикации, че в акваторията на Кримския полуостров наскоро са били открити огромни залежи на природен газ и петрол (стратегически суровини), което е вероятния стремеж за военни конфликти. Възхищавам се на търпението на дипломатите и опитите им да стабилизират  взривоопасната ситуация в района, въпреки провокациите. Русия многократно е декларирала,че не иска да воюва и не съветвам никого да провокира военни действия на нейна територия.

В България руската дипломация е много точна, коректна и аполитична.

Що се отнася  до митингите, считам че това е нормална реакция за изказване на позиция. Виждаме,че митингите са с различни настроения – в подкрепа на Крим и  действията на Русия и други, поддържащи тезата, че е извършена окупация на суверенна държава.

В правото си е всеки гражданин да вземе позиция според разума, вижданията и морала си.

Нашият принос е да създаваме и крепим мира в региона, да възпираме всеки един възможен конфликт. Много силно се надявам,всичко да приключи добре  и  създаденото напрежение да не се превърне в нов световен конфликт.

Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=9068

Posted by on мар. 16 2014. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

7 коментара for “ПРОФ. КРАСИМИР ЕНИМАНЕВ: СМЯТАМ, ЧЕ РУСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТОЛЕРАНТНА”

 1. Вълчев

  Много задълбочен анализ.Крайно време е управниците ни да разберат,че Русия ни е братска страна и няма да застанем срещу нея. Да пази господ от по-сериозен конфликт,че ще де озовем в центъра на събитията.

 2. петров

  „В България руската дипломация е много точна, коректна и аполитична“ Пълна глупост. От почти всички западни посланици, само Исаков не благоволява да проговори български поне от куртоазия! Руската дипломация само врещи за паметника на Съветската армия, която влиза тук като окупатор. Да не говорим ,че т. нар. „Приятели на Русия и ОНД“ изобщо не написаха становище по въпроса, пък било то и келяво като декларацията на социалистите.

 3. Гроздев

  Професоре вярваш ли си ? 😉

 4. Стефанов

  Всички тези неща, цялото това изброяване, че Русия по толкова много показатели е на първо място в света, от това не следва, че САЩ, Германия, Великобритания, Япония и пр. са изостанали страни, нали! Твърдението, че у нас руската дипломация е аполитична е, меко казано, невярно и пропагандно. Действията на Русия спрямо Крим са агресивни. Как би коментирал авторът, ако в югоизточна България се проведе референдум и турците и помаците пожелаят да се присъединят към Турция?

 5. Гроздев

  Писмо до Ванка с танка
  Радой Ралин

  Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
  Помниш ли кагда пришол със танка?
  Беше млад, но се държеше мъжки.
  Зарази семейството ми с въшки…

  Взе на мама златните пендари
  и дори галошите ми стари.
  Помниш ли, как кушаше картошки?
  Наконец забърса три кокошки.

  После си преспал със какa Сия
  и изпил си всичката ракия.
  А след време чухме и мълвата,
  че си гръмнал тате във главата!

  Длъжен бях да те обичам, Ваня.
  Даже кръстих дъщеря си Маня.
  Залъкът си давахме насила
  на Русия – тая дива сила.

  После цели девет петилетки
  грабихте уран и руди редки.
  Грабихте и жито, папироси…
  Зарад тебе ходим голи-боси!

  Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
  Ние всички хранехме танкиста.
  А пък ти ни пазеше със танка
  и ни взе последната луканка…

  Пазеше и немците, и чехите.
  Ние тук възпявахме успехите.
  С паметник стърчиш ни на главата
  и скверниш небето и земята…

 6. Вълчев

  Всеки има право на мнение и къса памет. Особено тези,които вярват,че не сме били под турско робство . На война като на война… а точно в тази война сме били на грешната страна,както и сега.

 7. Енигманев

  Професоре по животновъдно строителство, като е толкова хубаво в Русия, защо никой не иска да емигрира в тази страна? Дайте пример и ще се опитам да ви повярвам!

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.