ПРОФ. ИВАН СЛАВОВ ЗА БЪЛГАРИНА, ГЛУПОСТТА, ПРИРОДАТА, ЧАЛГАТА, ПОЛИТИКАТА, ВИЦОВЕТЕ…

Непубликувани откъси от интервюто на професора пред Общество.нет от 19 ноември 2009 – ПРОФ. ИВАН СЛАВОВ: ПРОМЕНЯМЕ СЕ САМО КЪМ ЛОШО
 
 

…Още за глупостта
  Какво означава глупав? След като не можеш да организираш една част от живота си, след като пропиляваш малкото възможности, които имаш и лъжеш себе си, значи си глупав човек. Най-тъжното е когато човек в късна възраст разбере, че е имало нещо, което не е оползотворил.
Има една фраза – въпросът не е колко имаш, а колко оползотворяваш. Или поговорката – ум като море, а като потърсиш, капка не можеш да намериш.
Аз умирам от срам и възмущение, когато чуя, че българите били на второ място в света по интелект, след израелците. Евреите наистина са сред най-интелегентните хора, да не говорим за процента нобелисти и т.н., да не говорим, че въртят света на пръста си. А  българинът, горкичкият, се чуди сега с тази постна пица как ще предъвка цялата зима. Затова, да не ми говорят, че българите били много умни. Има и умни българи, но те или са избягали или са в немилост.
Освен това един умен, талантлив човек не може да бъде самотен бегач на дълги разстояния. Той трябва да бъде подкрепян, за да не се изхаби. Общността прави човека. Той може да е талантлив, гениален но не сме във времето на самодейните открития, във времето на Едисон и на Марконе. Сега са супер колективи, гигантски корпорации. Иначе сам може да си гениален, но…язък за барута.

 …Още за чалгата
Нашата чалга дори не е циганска. Тя е изродена. Ние, българите сме царе на бърканиците, коктейлите, от всякъде по нещо. А, за да изградиш един стил се иска търпение. Чалгата е упадъкът на едно общество.

…Още за вицовете
Чарът, горчивият привкус на политическия виц беше в това, че можеш да  го кажеш дори там, където е опасно, и този, който стои насреща, е готов да те прати в затвора, но няма вид и основание да те издаде, че не може да понася такава двусмислица.
Вицът е Езоповски език. Говориш едно подразбира се друго. Сега вече от вестникарските страници не слизат карикатури на политици, вицове. Гледам по телевизията Дони, и той се мъчи да остроумничи на прима виста, много бездарно, и непрекъснато пуска закачки за Бойко Борисов. Например за скулптурата на пикаещото момче в Брюксел каза нещо такова, че ако мине Бойко Борисов покрай него, то сигурно щяло да се наака. Голямо остроумие! Само и само да се каже – Бойко Борисов.
Не знам вече какво да кажа! Човек,  в края на краищата, не трябва да стига до един пълен абсолютизъм, когато започва да си говори сам със себе си, да се харесва, за да не се гръмне. Защото няма накъде да се огледаш. Аз разбирам, да  видя в лицето на другия по-добрия  от себе си и да кажа “Браво!”. Не че харесвам себе си, но след като другите са по-лоши от тебе, щеш не щеш ставаш малко или повече по-високомерен.
Аз имам 7-8 книги с вицове, но тук отзвукът не е толкова силен. По-скоро идва от чужбина. Голяма част от “Злостната решетка” бе изкупена от българите в Австрия, Канада, Южна Африка, Германия. Сега вече няма такъв голям интерес въобще към хумора. Липсва добрият хумор. Хората не са весели. И в другите страни, богатите, също. Хората там са притеснени, че животът е прекалено регламентиран. Във Франция 20-30 души се убиха в някаква ферма. Защо? От свръхнапрежение, рискове. Вижте какво става навсякъде – катаклизми-земетресения, наводнения, снеговалежи. Природата си отмъщава!
Аз се съмнявам, че има Господ. Защото той не би създал общество, което да се самоунищожава. Човекът руши под формата, че преобразява. Вижте какво става у нас, примерно в резерватите. Секат гори, изчезват цели биологични видове.
Няколко процента от хората се мъчат да спасяват природата, останалите я разрушават. Така, че човек няма много основание да бъде оптимист. Като гледам, явно не ни достига нещо.Може да имаме мозък, но той не се използва по предназначение.
Всеки говори, говори и накрая изтърси една фраза- “Да се обичаме”. И кой го казва? Човек, който няма представа нито от любов, нито от морал. Боже, често си казвам – “Какво доживяхме!?!”.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ОРЪЖИЕ СПОРЕД ЧЕРГАТА

ТОП 3 НА НАЙ-ТРАГИЧНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПР-И В БЪЛГАРИЯ

АРХИЕПИСКОП ЙЕРОНИМУС: НЕ САМО МАЛЦИНСТВАТА, МНОЗИНСТВАТА СЪЩО ИМАТ ПРАВА

СЪЮЗЪТ НА КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ СЪДИ БСП

ПОСЛЕДИЦИТЕ ОТ СВЕТОВНАТА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА ЩЕ СЕ ЧУВСТВАТ ДО СРЕДАТА НА СЛЕДВАЩОТО ДЕСЕТИЛЕТИЕ

ЗА ТОРМОЗЕЩАТА НИ ПРЕСТЪПНОСТ ИМА БЪРЗО РЕШЕНИЕ

ПОЛИЦИЯТА НИ ПАЗИ, НО КОЙ ЩЕ НИ ПАЗИ ОТ ПОЛИЦИЯТА?

ЧЕН МИН: В БЪЛГАРИЯ С ИДВАНЕТО НА РАБОТА ЗАПОЧВАТ С КАФЕТО И ЦИГАРАТА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2745

Posted by on ное. 29 2009. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.