ПРОФ. ИВАН ИЛЧЕВ: СЕРИОЗНА Е ТРЕВОГАТА ОТ ПРОФАНИЗИРАНЕ НА НАУЧНИТЕ ЗВАНИЯ С НОВИЯ ПРОЕКТОЗАКОН

Академичният съвет на Софийския университет на последното си заседание изказа сериозна тревога да не се допусне профанизирането на званието, на възможността да се избират доценти и професори. В Румъния направиха това преди три-четири години и за една година избраха към седем хиляди професора. Това казва пред Агенция „Фокус” проф. Иван Илчев – ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Проф. Илчев уточни, че в Румъния се е наложило с нов законопроект да им отнемат това звание. „Да не се стигне до това положение, навремето си спомням, президентът Желю Желев, когато ставаше въпрос за връщането на земята в реални граници, възторжено каза, че след шест месеца след приемането на този закон, България ще си има своите истински фермери. Знаем какво стана в последните 20 години в областта на селското стопанство, така че трябва да бъдем по-внимателни”, посочи проф. Илчев.

По отношение на закриването на Висшата атестационна комисия, проф. Илчев заяви, че трябва да има някаква институция, която да налага задължителни държавни изисквания за определени степени и звания, тоест трябва да има институция, която да налага задължителни стандарти в областта на науката.

„Трябва да имаме национален критерий”, категоричен бе проф. Иван Илчев. На въпрос, не трябва ли проектозаконът за развитие на академичния състав да е обвързан със Закона за висшето образование, който също трябва да бъде подновен, ректорът на най-голямото учебно заведение у нас, заяви: „Би трябвало да има нов Закон за висшето образование. Все пак тези неща, трябва да бъдат съобразени с позитивните практики на най-развитите научни и образователни институции в България, които са международно признати”.

По думите му приравняването на изследователските степени със степените доцент и професор не е много логична стъпка, тъй като все пак професорът се занимава с изследвания, докато старшият научен сътрудник в БАН понякога върши преподавателска работа, но не е задължен да го прави.

Десислава АНТОВА

 
 

 ПОСЛЕДНИ СТАТИИ

ЕВГЕНИ ДАЙНОВ: ЗЕЛЕНОТО В БЪЛГАРИЯ Е ДЯСНО

ВИСОКОПОСТАВЕНИ ФРАНКМАСОНИ ПОСЕТИХА БЪЛГАРИЯ

АНТИСТИМУЛИРАНЕ

ПРОШКО ПРОШКОВ: В БЪЛГАРИЯ Е СБЪРКАН МОДЕЛЪТ НА МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ

ЙОРДАН МАТЕЕВ, БИВШ ГЛАВЕН РЕДАКТОР НА СП. ИДЕАЛИСТ В ИНТЕРВЮ ПРЕД ОБЩЕСТВО.НЕТ

АНКЕТА ЗА КРИЗАТА С ХОРА НА ПАЗАРА

ВАСИЛ КАРАИВАНОВ: НАЙ-ГОЛЕМИЯТ РИСК Е ПАРИТЕ ОТ ФИСКАЛНИЯ РЕЗЕРВ ДА ИЗЧЕЗНАТ СЪВСЕМ

МВР НЕ МОЖЕ ДА ОПАЗИ ЛИЧНИТЕ ДАННИ ДОРИ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ

ЦВЕТКО ЦВЕТКОВ: АКО ЦВЕТАНОВ МИСЛИ ДА СТАНЕ КАРДИНАЛ РИШЕЛЬО НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ ЩЕ СБЪРКА

ПОЛША ВЪВЕЖДА ХИМИЧЕСКА КАСТРАЦИЯ ЗА ПЕДОФИЛИЯ

ЮЛИЯНА ДОНЧЕВА: БИТОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ ИЗЛЕЗЕ ОТ КОНТРОЛ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2727

Posted by on ное. 23 2009. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20477 лв
 CHF =  1.71926 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18712 лв
100  RUB =  2.52821 лв
 USD =  1.66072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.