ПРОФ. ЕЛЕОНОРА ГВОЗДЕНОВИЧ: НОВИЯТ ВИРУС ОТ БЛИЗКИЯ ИЗТОК Е НЕЛЕЧИМ

MERSНА 1.5 МЕТРА ОТ ЗАРАЗЕНИЯ С КАМИЛСКИ ВИРУС СТЕ В БЕЗОПАСНОСТ

След свинския и птичия, светът започна да хваща и „камилски гирп“. Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus (MERS) e респираторен синдром от Близкия изток, който досега е убил близо 200 души, а са регистрираните болни са близо 600.

Вирусът е открит през 2012 година в Саудитска арабия. Досега той оставаше встрани от вниманието на световните медии, но вече не е така – първи случаи бяха регистрирани в САЩ и Великобритания. Медиите предупредиха, че към днешна дата няма лечение за вируса.
Въпреки това от Световната здравна организация твърдят, че няма място за паника. От организацията, обаче, проведоха специално заседание именно по този въпрос. Изводът от срещата е, че вирусът е проблемен, но все още не представлява глобална заплаха. Смъртността при него е много висока – 25 %.

E.GvozdenovicВирусологът проф. Елонора Гвозденович, от Медицинския факултет в Белград разказва за този нов вирус.

Истина ли е, че е момента няма лекарство срещу МERS и какви са възможностите за лечението му?
Прилага се т.нар. симптоматично лечение, което означава сваляне на температурата, дават се лекарства за успокоение на кашлицата, следи се състоянието на пациента. Ако се стигне до тежко увреждане на белите дробове, ако дишането се затрудни много, няма кислород до кръвта, заболелият се отделя в интензивно отделение, където се слага на апаратно дишане. Засега знаем, че сравнително висок процент от заболелите попадат в интензивно отделение. За съжаление, специфична терапия, в смисъл на лекарство, което да действа на вируса, не съществува, а няма и ваксина.

За колко сериозна болест говорим?
По всичко изглежда, че си имаме работа с една от тези болести, които се предават от животни на хора. Това е т.нар. зооноза. Това са болести при животните, а човек се заразява при близък контакт или при консумация на такива продукти – месо, мляко. Смята се, че източникът на тази болест са камилите, защото в повечето случаи е доказан близък контакт с камили, които са носители на вируса. От страните, от които идва информация за заболели, е доказано, че почти всички камили са били заразени.

Кои са симптомите при заразен човек и има ли особено чувствителна категория хора?
Симптомите са същите като при другите болести на дихателните пътища – температура, кашлица, кихане. Няма възрастова група, която да повече или по-малко изложена на MERS, но при старите хора по правило болестта протича по-тежко. Няма ясни симптоми или знаци по които да се различава тази болест от останалите видове грип. Между другото, грипът е заболяване с което сме свикнали, знаем че има и ваксини и лекарства, а този е нов вид и затова се боим от него.

Как се предава MERS и колко е инкубационния период?
Инфекцията се предава по въздушно-капков път. Следователно, необходимо е да се много близо (по-малко от 1.5 метра) от заразения с вируса и този човек да кашля или да киха. Инкубационният период е няколко дни. Забелязани са случаи на по-малки епидемии (между медицинския персонал), но вирусът все още не се пренася лесно от човек на човек, тоест още няма потенциал да направи пандемия. Никога не е ясно дали човек ще се зарази или не.

Каква е превенцията?
Лична защита, която включва: да се слага лявата ръка на устата при кашлица, защото с дясната се ръкуваме и така предаваме вируса; да не се завираме в лицето на другия и той в нашето при разговор, а да се спазва безопасна дистанция, поне 1 метър; ако сме болни на работа да го кажем на колегите, за да не ни доближават; да си мием целите ръце, а не само пръстите.
Хората, които пътуват в страните с камили да внимават с контактите и консумацията на продукти от това животно. Ако няколко дни по-късно усетят симптоми за респираторно заболяване да съобщят на лекаря си за тези контакти.

От СТО обявиха, че няма място за паника. Колко е сериозна ситуацията?
Досега от СТО са обявили 614 лабораторно потвърдени случая, от които са починали 181 човека, което е смъртност от 25 %. Това е тревожна цифра, но да не забравяме, че лабораторни диагнози се поставят само на пациенти, които са тежко болни и нямаме данни колко са инфектирани и колко от тях са умрели от болестта. Никой не знае какво ще се утре.

Интервю на Ясмина Лазич за сп. Време

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=9576

Posted by on юни 1 2014. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.