ПРОФ. ГРИГОР ВЕЛЕВ: ЛИБЕРАЛ-ГЛОБАЛИЗМЪТ Е ВРЕМЕННО ТЕЧЕНИЕ, КОЕТО ЩЕ МИНЕ И ЩЕ ЗАМИНЕ

СПРЯМО БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА В МОМЕНТА ТЕЧЕ ЕДИН ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС, КАЗВА ОЩЕ ВИДНИЯТ НИ ОБЩЕСТВЕНИК

Проф. д-р Григор Петров Велев е роден на 22 януари 1935 г. в гр. Хасково.През 1958 г се дипломира във Висшия медицински институт – гр. Пловдив. От 1984 г. е ръководител на катедрата по Обща и клинична патология при ВМИ, Стара Загора. Председател е на „Дружеството на патолозите в България” (1996-2000).  Член е на „Европейската асоциация на патолозите”. Под негова редакция са написани – „Обща и клинична патология”, както и четири учебника за студенти по „Обща патология” и „Клинична патология”. През 1995 г. оглавява екип от видни български учени при БАН, които създават „Българска национална доктрина”. Автор на книгите  „Национализмът”, „Българският национализъм и неговото бъдеще”. Председател на  Обединението на българските националисти „Целокупна България”. Женен, има две деца и трима внуци.

Проф. Велев вие сте един от радетелите на градивния национализъм у нас. Какви са идеите му в днешния ден?
Модернията градивен национализъм стъпва на базата на няколко основни елемента: патриотизъм, любов към земята на която сме родени ; родолюбие, което е носител на т.нар. историческа памет на нацията и носител на ценностната й система ; национална идентичност; национална демокрация – равнопоставеност на всички етнически групи, които са интегрирани в рамките на нацията; национална чест и достойнство. Ние представителите на градивния национализъм категорично се противопоставяме на формите на агресивния национализъм – екстемизъм, патриотарство, ксенофобия, расизъм, шовинизъм.

Как виждате идеите на ВМРО и Атака в този контекст?
Атака е създадена от хора, коитоникога не са били националисти. Г-н Волен Сидеров, навремето като главен редактор на в. Демокрация отхвърли много от моите статии, защото нямало място в демократичен вестник за национализъм. Както се видя по-късно, вероятно са му платили доста добре, за да се ангажира с тази работа, но той до ден днешен не е разбрал смисъла и съдържанието на понятието национализъм. Според нас Волен Сидеров е един анархокомунист, който използва т.нар. национал-популизъм в своята фразеология.
Що се отнася до ВМРО това е една много особена структура. ВМРО, която създаде Тодор Александров и по-късно разви Иван Михайлов няма нищо общо с това, което възникна след 1990 година. Оказа се, че създателите на тази партия са офицери от Държавна сигурност. Организацията беше създадена, за да се манипулира Македонския въпрос. През 1991 г., когато се създаваше Македонската република имаше, по наши сметки, около 60 хиляди живи хора, които са преживяли в концлагери и затвори затова, че са членували във ВМРО. Тези хора биха могли а бъдат основата, скелета на възраждането на ВМРО, което се бореше за българските национални идеали в Македония. Тъй като между ДС и УДБА (сръбската държавна сигурност Бел.ред.) има договор за ненамеса българските членове на ВМРО не посмяха да отидат на територията на Македония. Дадоха възможност на техните служби да се създаде ВМРО-ДПМН, което отначало беше начело с Люпчо Георгиевски, когото по-късно успяхме да го превъзпитаме и да го превърнем в един българин. Така че ВМРО е една казионна организация. Вижте ги! Поднасят венци, организират шествия, развяват знамена и т.н., но реално какво направиха в Македония?

Как приемате създаденото от Бойко Борисов Министерство на българите в чужбина?
Всички страни, които уважават себе си, имат министерства на външните си граждани. Не е редно, обаче това ново министерство да се казва за българите в чужбина, защото Македония, Западните покрайнини, Беломорска Тракия, Северна Добруджане са чужбина. Според мен трябва да се казва Министерство на българите или за единство на българската нация, което да отразява интересите на българите в и извън държавните предели. Това е един позакъснял процес, но ние се радваме – по-добре късно, отколкото никога.
Нашата Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ), това е възстановената академия, създадена от Богдан Филов, реши да свика миналата година във Варна първия Велик събор на българите. Присъстваха 2400 души. На него се избра Световен парламент на българите. На 3-4 октомври 2009 ще се състои Втората сесия на парламента. Имаме уверение, че на нея ще присъстват председателката на НС – Цецка Цачева, министър-председателят Бойко Борисов, министър Божидар Димитров. На сесията ще бъдат повдигнати въпроси, като незаконното присъединяване на Западните покрайнини към Сърбия; да се потвърди ангажимента на Гърция към българското национално малцинство там съгласно Севрския и Лозанския договори; дълга на Турция към България, който към 1925 г. възлиза на 5.5 милиарда долара; за прогонените тракийски българи; за възстановяването на българските училища в Румъния ( 168 на брой до 1948 г., когато са закрити); за положението на българите в Украйна, където тече един Възродителен процес – сменят се документите им и съответно имената Елена – Олена, вместо Николай – Микола и т.н. Подобни проблеми има в Албания и Косово. Министър-председателят Сали Бериша публично призна в София, че в два ареала живеят 150 хил. българи. Те не са получили правото на национална общност, на малцинство. Голям проблем е да се възстанови българското гражданство на българите в Македония и Западните покрайнините, което беше отнете през 1945 г., така както се възстанови гражданството на българските евреи преди 4 години.

Как се съчетават според вас понятия като национализъм и глобализация днес?

По принцип те си противоречат. Защото либерал-глобалиститие са хора, които смятат да изчезват всички граници, да отпадне от речника понятието нация и т.н. Целият свят да се превърне в едно село, глобално село… Другият интересен момент е хората да се наричат граждани на света. Това е една утопия, също както комунизма. Смятам, че либерал-глобализмът е временно течение, което ще мине и ще замине.
Европейският съюз беше създаден от двама големи националисти Шарл дьо Гол и Аденауер. Те говореха за създаване на Европа на отечествата, т.е. на нациите. А не Европа без граници и без физиономия на нейните граждани. Ние сме европейци, но най-напред сме българи.
И затова аз бях потресен, когато преди няколко месеца г-н Сергей Станишев, който като министър-председател, посети Македония и там, на пресконференция на зададен му въпрос: „Г-н Станишев, вашият баща е от с. Щука, Струмишко. Искаме да ни отговорите вие македонец ли сте, българин ли сте?”. Той каза: „Нито едното, нито другото. Аз съм европеец.”. Какво ще кажете? Човек, който няма нищо общо с България, една година преди да стане министър-председател взе български паспорт, не се чувства българин. Много пъти в публичните си изяви съм казвал, че една страна, която се управлява от един татар – Доган, един германец – Сакскобурготски и един украински евреин, хора, които нямат нищо общо с нацията, затова държавата е на това дередже.

Искам да ви питам, понеже вие сте лекар-патоанатом, какво ще кажете за политическите трупове в българската политика?

В най-общ план мога да ви кажа, че политическите трупове са хора, които обслужват чужди интереси. Мога да се закълна, че само един единствен човек не е бил такъв – Стефан Стамболов. И вторият е може би – Александър Малинов. Освен тия двамата, всички други са обслужвали повече или по-малко чужди интереси. Ще споделя нещо интересно и за Богдан Филов, когото комунистите непрекъснато обвиняват за хиляди неща, а истината е съвсем друга. Той е министър-председателят, който не позволи да се изпрати нито един български войник на Източния фронт. Второ пореди да подпише Тристранния пакт с Германия, Япония и Италия, той е попитал Русия за мнението й. Отговорът бил – не възразяваме да станете член на една общност от приятели. По това време Русия е имала подписан договор с Рибентроп.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ТЕОРЕТИЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА БЪЛГАРСКАТА ПОЛИТИКА ОРГАНИЗИРА ПАРТИЯ ОНБ

ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: ДА ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА ПРАВОТО, ЗА ДА ПРЕБЪДЕ СВЕТЪТ

ОЦЕНКА НА ПРЕХОДА В БЪЛГАРИЯ -Муравей РАДЕВ

ПРОФ ЦАЧЕВСКИ: КУЛМИНАЦИЯТА НА ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ В КРАЯ НА 2009 Г

ЛОША ПОЛИТИЧЕСКА КАРМА ТЕГНЕ НАД КАНДИДАТ КМЕТОВЕТЕ ФИНАНСИСТИ  

РАБОТНОТО ВРЕМЕ НЕ Е РАБОТА Калоян МЕТОДИЕВ

ЧЕРВЕН КОНЕЦ НА РЪКАТА – ТРАДИЦИОННО ИЛИ МОДНО? Мария САШЕВА

ИМАТ ЛИ ГЕРБ ОБЕЦА НА УХОТО? Калоян МЕТОДИЕВ

АТАНАС РУСЕНОВ: ЗА УЕДРЯВАНЕТО НА ЗЕМЯТА В БЪЛГАРИЯ НЯМА АЛТЕРНАТИВА

ПРОГРАМАТА НА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ: ЛЕВИ, ДЕСНИ, ФОКУС-МОКУС -Владимир  КАРОЛЕВ, Васил  КАРАИВАНОВ

НАЙ-НЕИЗГОДНИЯТ СЦЕНАРИЙ ЗА ПЪРВАНОВ СЛЕД 5 ЮЛИ 2009 – Борислав АНГЕЛОВ

КАК ГЛАСУВАХА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА НА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ – проф.Венелин Цачевски

ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ ПО БЪЛГАРСКИ – доц. Любима ЙОРДАНОВА

ПОТЪПКВАНЕТО НА СИМВОЛИТЕ ИЛИ ЗА ПОЗОРА НА ДЪРЖАВНОСТТА У НАС – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2546

Posted by on сеп. 29 2009. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.