ПРОФ. ГАРАБЕД МИНАСЯН: ГЪРЦИЯ ЗЛОУПОТРЕБИ С ДОВЕРИЕТО НА ЕС

РАЗЛИКАТА МЕЖДУ ГЪРЦИЯ И ГЕРМАНИЯ Е, ЧЕ ГЪРЦИЯ Е КОНСУМАТОР НА ЕВРОПЕЙСКАТА ВАЛУТА, ДОКАТО ГЕРМАНИЯ Е НЕЙНИЯТ ТВОРЕЦ

Проф. Гарабед Минасян е роден през 1944 година. Специализирал е в СССР, Великобритания, САЩ и Австрия. Два мандата е  член на управителния съвет на БНБ (от 1997 г. до 2006 г.) През периода 1997 – 2000 г. и икономически съветник на президента Петър Стоянов. Работи в Икономическия институт на БАН. Доктор е на икономическите науки. Това е втората част на интервюто на професора за Общество.нет

 

Проф. Минасян, каква е разликата между България и Гърция, както и другите страни, които Европа подпомага за излизане от финансовите им проблеми? И защо след като гърците са толкова зле в ъв финансово и икономическо положение, реално живеят много по-добре от нас?
Нещата в Гърция са много показателни. Не толкова за нас, колкото за цяла Европа. Защо стана така там? Разбира се, освен нея, виждаме и други страни, които вървят по този път. Но Гърция е най-изявеният пример.
Манталитетът на гърците и на Гърция изобщо е сходен до балканския тип мислене. Той е такъв, какъвто съществува и у нас – да съумеем нещо да откраднем, да съумеем нещо да излъжем. И тогава сме много доволни! Не толкова да се впрегнем на работа, колкото да съумеем да направим нещо нередно и ако не ни разкрият ще сме много доволни.
В Гърция е горе-долу същият този случай. Тя злоупотреби с доверието, което ЕС й беше оказал. Как злоупотреби? Като започна да лъже. Лъже за това какво харчи, откъде взема тези пари, как й се натрупват дълговете, което си беше чиста кражба по отношение на общата икономика. Защото, например, ако Гърция нямаше да има като собствена валута еврото, а продължаваше да има драхмата, при тези условия последната щеше да девалвира. А девалвацията на драхмата означава намяляване на богатството в страната два или три пъти.
Разликата между Гърция и Германия е, че Гърция е консуматор на европейската валута, докато Германия е нейният творец.  Гърция не можеше да не изпадне в подобно положение, след като извършва такива нередности. Еврото беше въведено през 1999 година, като разчетна парична единица и три години по-късно реална платежна единица и когато по-късно Гърция се присъедини към Еврозоната, нямаше никакво съменение по отношение на добросъвестността на отделните държави. Но се намери Гърция, която реши да се възползва от различните възможности, за да излъже съответно тези среди, които управляват еврото. Но Европа ще успее да намери средства и възможности да спре този процес  и да го контролира.
Сега вече икономиката на Гърция, почти изцяло, преминава на едва ли не външен контрол. От Европа има финансови инжекции, но изразходването им е под строг контрол. Гърция, ако иска, трябва да се съобразява с всички тези ограничения. Ако не иска, нека да напусне еврозоната. В момента обаче, в който напусне, драхмата ще се обезцени поне три пъти. Така че в интерес на Гърция е да се подчинява на ЕС.
Аз имам вяра в Европа. Мисля, че исторически Европа е съумяла да покаже, че е в състояние да намира правилни решения на проблемите, които възникват. 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ПОСЛЕДНИТЕ ДИНОЗАВРИ – Калоян МЕТОДИЕВ

ДВЕ ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ НА ПП ГЕРБ – доц. Любима Йорданова

СЕРГЕЙ АЛЕКСАНДРОВ: ПРИВЛЕЧЕН СЪМ ОТ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ НА БЪЛГАРИЯ

НОВИНИТЕ ЗА КАТАСТРОФИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ПЪТИЩА СА ЕДНА ВЕЧНА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ

БЕЗ ПАРИ-НЯМА ВЯРА!

ИЦО ПЕТРОФФ: ВЪЗРАСТНИТЕ ИЗНЕМОГВАТ, МЛАДИТЕ НЯМАТ РАБОТА

ПУТИН В РОЛЯТА НА ЦАР МИДАС

ШИЯМ САРАН: МАТЕРИАЛИТЕ ОТ УИКИЛИЙКС СА НЕПЪЛНИ, СЕЛЕКТИРАНИ, А ЧЕСТО И ПОДВЕЖДАЩИ

ПОЛ КРЕЙГ РОБЪРТС: КАКВО ПРАВИ НАТО В ЕДНА ВОЙНА В АФРИКА?

ПРОГРАМА НА ПАРТИЯТА НА СПРАВЕДЛИВОСТТА И РАЗВИТИЕТО: ВЪНШНА ПОЛИТИКА НА ТУРЦИЯ ДО 2023

ТОМАС ДЕ МЕЗИЕР ЗА КОНСЕРВАТИВНИТЕ ЦЕННОСТИ

КОЕ ПРАВИ ОТ НОРМАЛНИЯ ЧОВЕК ПРЕСТЪПНИК? -Й.Тодоров

ПЕРСПЕКТИВИТЕ НА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В ЛИБИЯ  – А.Бистров

АЛЕКСАНДЪР РАР: ГЕРМАНИЯ И ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ БРИК СА ПРОТИВ ВОЕННА ИНТЕРВЕНЦИЯ В ЛИБИЯ

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: НЯМА НАЧИН ЦЕНИТЕ ДА НЕ ВЪРВЯТ НАГОРЕ

ОБЯВЯВАМЕ СЕ ЗА СЕМЕЙСТВОТО, НАЦИЯТА, РОДИНАТА И ЗА СОБСТВЕНАТА ИДЕНТИЧНОСТ – Ангела МЕРКЕЛ

ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗАНИМАВАЛИ СЕ С АКТИВНА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ОСТАРЯВАНЕТО (1990-2010) – Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4018

Posted by on юли 27 2011. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.