“ПРОТИВООТРОВА” СРЕЩУ СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ СА АНТИОКСИДАНТИТЕ

 КАФЕТО СЪДЪРЖА ГОЛЯМ БРОЙ АНТИОКСИДАНТИ


Антиоксиданти и свободни радикали. Свободни радикали и антиоксиданти. Навсякъде се говори за ползата от антиоксидантите и вредата, която нанасят свободните радикали.
Свободните радикали са сочени за всемирното зло, единствената причина за набръчкването на кожата или пепелявосивия тен. Това не е съвсем вярно.
Свободните радикали са част от процесите в организма. Те участват в храносмилателните процеси, както и в поддържането на имунната система.
При определени условия обаче, когато количеството на свободните радикали нарасне много, може да се стигне до увреждане на някои клетки.
За щастие, „противоотровата“ срещу свободните радикали са антиоксидантите. Това име е събирателно за различни вещества, най-вече витамини и олигоелементи.
Те се свързват със свободните радикали и спират вредното им влияние върху организма.
По принцип в организма има баланс на свободните радикали и антиоксидантите. Проблемите настъпват, когато равновесието се наруши.
Това най-често се случва, когато в храната липсват достатъчно антиоксиданти. Има и външни фактори, които допълнително намаляват антиоксидантите в организма.
Това са тютюнопушенето, алкохолът, замърсяването, излагането на слънце, тежката физическа работа, както и някои лекарства.
В последно време медицинските изследвания са съсредоточени върху откриването на всички заболявания, причинени от антиоксиданти.
Все още данните са изключително противоречиви, но е почти сигурно, че проблемите със сърдечно-съдовата система, раковите образувания, катаракта и мускулната дистрофия се дължат до известна степен на липсата на антиоксиданти.

Когато свободните радикали станат прекалено много, тогава здравето, красотата и тонусът ни са застрашени.
Проучвания, направени през последните няколко години доказаха, че кафето съдържа големи количества антиоксиданти, дори повече от чая.
Лекарите, направили проучването, припомнят, че кафето не съдържа само кофеин. В малките зрънца има фибри, липиди, аминокиселини, калий, калций, магнезий, желязо и цинк.
От витамините кафето съдържа витамини В2, В5 и В6.
Имайте предвид, че количествата полезни вещества са различни при отделните видове кафе и начинът на приготвяне също оказва влияние.
Колкото до антиоксидантите, в кафето се съдържат прословутите антиоксиданти, които правят от виното също полезна напитка, както и някои киселини, които също имат силно антиоксидантно действие.
Пиенето на кафе предпазва и от различни болести. Помага срещу диaбет от втори тип, намалява риска от цироза на черния дроб и, не на последно място, действа като афродизиак на жените и намалява мускулната треска.
Антиоксиданти са също:

Витамин С: спанак, лимони, киви, зеле, ягоди…
Витамин Е: слънчогледово масло, соево масло, царевица, маргарин, яйца
Витамин А: черен дроб, масло, яйца
Селен: риба, яйца месо
Цинк: морски дарове, месо, пълнозърнест хляб, зелени зеленчуци


 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=814

Posted by on май 3 2007. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.