ПРОЕКТЪТ „ЮЖЕН ПОТОК” ПРЕЗ РУСКО-СРЪБСКА ДИОПТРИЯ

Съвсем скоро вниманието ми привлече голяма статия на руския коментатор Дмитрий Седов, написана, очевидно специално, за сръбското електронно издание FAKTI и публикувана под интригуващото заглавие

ЩЕ ПОМОГНЕ ЛИ БЪЛГАРИЯ НА СЪВРЕМЕННИТЕ „РИЦАРИ НА БОЖИ  ГРОБ“  ДА СПРАТ „ ЮЖЕН ПОТОК“ 

    За улеснение на читателя, който не винаги обича да чете дълги и обстоятелствени текстове, в каквито може да се опише българо-руската Одисея, наречена „Южен поток“, редакцията на FAKTI e резюмирала  под заглавието статията на Дмитрий Седов в няколко опорни точки. Тях предлагаме на любознателния читател на ОБЩЕСТВО.НЕТ като само сме ги номерирали.

1.    Премиерът на България Бойко Борисов нарече „предателско“ искането на Русия за компенсация от 1 милиард евро за отказа от изграждане  на АЕЦ „Белене” и посочи, че Русия ще има проблеми с продължаване на проекта за гадопровода „Южен поток”.
2.    Излизането на България от проекта ще го обезсмисли и целите гигантски усилия за подготовката му ще се окажат напразни. България е ключовото му звено.
3.    Няма съмнение, че икономическите причини са само „грим“ за задкулисната политика, в която влезе София.
4.    Нито в западните столици, нито в Москва се подценява значението на “Южен поток“ като основен канал за помощ на Сърбия. Газопроводът би могъл да измъкне сръбската икономика до състояние на обновление и развитие. А това ще укрепи международните позиции на Сърбия и неизбежното й сближаване с Русия.
5.    Напрежението около проекта се увеличава и поради това, че руският политически елит не желае разкъсването на части и десуверенизацията на Сърбия като ядро на славянските народи на Балканите. Днес вече никой не се съмнява, че съществуват такива планове на Запад.
6.    Гледан от такъв ъгъл, „Южен поток“ е не само икономически или конюнктурно-политически проект. Изглежда, че за първи път в следвоенната история Русия с изправя пред една задача от цивилизационен мащаб. На нея не може да й бъде все едно това, че с изчезването на Сърбия ще изчезне и влиятелната част на източноевропейското православие.
7.    В перцепцията на Москва днешна Сърбия представлява един от цивилизационните стълбове в предстоящия близък сблъсък, в който духовното противопоставяне ще има първостепенно значение.
8.    От това следва, че и борбата, разгоряла се около „Южен поток“, не е никаква шега.
9.    В близко бъдеще ще стане ясно колко сериозни са намеренията на ръководството на България по въпроса за саботирането на „Южен поток“.
10.     Това ръководство е известно със своята сервилност към Брюксел и Вашингтон и няма съмнение, че внася тревожен момент в процеса на съгласуване по заповед на своите западни ментори. Онова, което прави българското правителство се нарича изнудване.

Факти (Сърбия)

Бележка и превод от сръбски: М. Марков

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5385

Posted by on окт. 4 2012. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.