Проектът „Балкан“ заменя „Южен поток“?

Juzhen potokПравителството ще се опита да спечели на своя страна „Газпром“ за създаването на европейски газов разпределителен център (хъб) на територията на България. Идеята е в нашата газопроводна система да се събират големи потоци синьо гориво от разнообразни източници.

Изпълнителният директор на държавната компания „Булгартрансгаз“ Георги Гегов заминава в неделя за Москва с мандат да преговаря за възраждане на проекта за газопровод „Южен поток“ от Русия по дъното на Черно море до границата на Европейския съюз край Варна. В руската столица мениджърът има насрочени срещи с представители на ръководството на „Газпром“.

По този начин страната ни влиза отново в голямата игра за разполагането на транснационалните газопроводи на геополитическата карта.

По същото време, когато Гегов ще разговаря в Москва за частично подновяване на „Южен поток“, руският президент Владимир Путин ще бъде в Анталия на среща на Г-20 (Групата на двадесетте икономически най-развити страни) и ще проведе поредни преговори по условията на алтернативния газопровод през Черно море „Турски поток“.

Огромният мащаб на първоначалния проект „Южен поток“ позволява неговите 4 тръби с общ капацитет от 63 млрд. куб. метра газ годишно да бъдат разделени на две части между Турция и България.

При договореност с руските колеги част от тръбите, които бяха предвидени за „Южен поток“ може да стигнат само до границата на ЕС при Варна. Перспективите пред газовия хъб са в него да постъпва руски газ, газ от местен добив в Румъния и в България, газ от Азербайджан по тръбопроводите ТАНАП и ТАП, както и от терминалите за втечнен газ на турска територия“, обясни Гегов по време на годишния регионален форум „Природен газ – инфраструктура, пазари и услуги“, организиран от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори.

Газовият разпределителен център (хъб) у нас вече си има име. „Нарекохме го Проекта „Балкан“, съобщи Гегов.

Ако „Газпром“ приеме да захранва хъба, руският газ от Варна ще се пренася през територията на страната по държавни тръби, собственост на „Булгартрансгаз“. Първоначалният проект на „Южен поток“ предвиждаше тези газопроводи да бъдат 50:50 смесена собственост на „Газпром“ и Българския енергиен холдинг.

Автор: Весела Ванева (Епицентър.бг)

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=12776

Posted by on ное. 13 2015. Filed under Актуално, Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.