ПРОГРАМАТА НА СИНЯТА КОАЛИЦИЯ: ЛЕВИ, ДЕСНИ, ФОКУС-МОКУС

Преди няколко дни Синята коалиция публикива своята „Предизборна програма за Избори 2009”. След като Сините изразиха своето желание да участват в следващото управление, със сигурност ще бъде интересно да разберем по какъв начин те обещават  да управляват страната  или поне да участват в нейното управление в условията на световна икономическа криза.  Определено и за тях е приоритет да покажат икономическата част на своята Програма, защото са й отредили първото място сред останалите политики. 
Ако трябва да опишем Икономическата политика на Синята коалиция против кризата, може би един удачен вариант е да използваме думата „Забавна”. Първоначално читателят си мисли, че щом Програмата е на Синята коалиция, ще има само десни мерки. В последствие, след като зачете първите пасажи,  същият читател започва да се забавлява, защото Програмата съдържа почти от всичко: леви мерки, но и десни мерки; малко на брой конкретни неща, но също така и доста общи идеи, граничещи на моменти с популизъм; дори има фокуси, които в техния случай са си направо магии.

Незнайно защо, но партиите, които в момента са в опозиция, всячески се опитват да насаждат някакъв комплекс  за малоценност у българските граждани, като им натякват, че са второ качество европейци. С такова натякване започва и Програмата на Синята коалиция: „Българите са най-бедните граждани на Европейския съюз. Средните ни доходи са много по-ниски от тези в Европа, поради което европейският начин на живот е недостъпен за огромното мнозинство от хората тук.”.  Това наистина е така. По данни на Евростат през 2007 г. доходите на българите са средно 37.3%, а през 2008 г. – 39.2% от доходите на гражданите на останалите държави в ЕС. За съжаление този факт е само една част от истината. За да бъдем обективни, трябва да отбележим, че производителността в България е също доста по-ниска. Отново по данни на Евростат през 2007 г. (това е последната година, за която са публикувани данни за този показател), производителността в България е само 31.2% от тази в страните от ЕС. Няма как да произвеждаш по-малко и да получаваш повече и това е редно да бъде споменато. Когато производителността в България се повиши до нивото в ЕС, тогава доходите ни ще бъдат равни на европейските.
Още с третото изречение в Програмата си, Синята коалиция се опитва да обвини управлението на Тройната коалиция за всички проблеми и несгоди на българските граждани: „Управлението на БСП, ДПС и НДСВ задълбочи този проблем” (проблема с доходите). Да се обърнем отново към данните в Евростат. През 1997 г. доходите на българите са средно 26.4% от тези на останалите европейци. През 2001 г. доходите на българите са се повишили до нивото от 29.3% от европейското. Т.е. по време на мандата на правителството на  Иван Костов приближаването на нивото на доходите на българите към това на европейците е било само с около 11%. През 2005 г., в края на мандата на правителството на НДСВ, доходите на българите са се повишили до 34.5% от това на европейците, като нивото на българските доходи се е приближило до това на европейските с близо 18%. При управлението на Тройната коалиция доходите на българите отново са се повишили и вече са достигнали нивото от 39.2% от това на европейците – приближаване от около 14%. Оказва се, че твърденията на Синята коалиция са неверни. Дори се оказва, че сближаването на нивото на доходите на българските граждани с това на останалите граждани в ЕС е било най-слабо точно през време на управлението на сините. Това обаче още не е най-голямата болка. Защото най-голямата болка е, че: „Безвъзмездните помощи от Европа са спрени”. Ето сега ни стана ясно, защо толкова сме се натискали за това членство в ЕС. Хората си мислехме, че така ще бъдем част от един 500 милионен пазар, ще можем да пътуваме свободно. А в крайна сметка се оказа, че всичко било за тези безвъзмездните помощи.
Да се върнем отново към онова тяхно управление през 1997 – 2001 г. То сега е едно от основанията за Синята коалиция да се бори сега отново да влезе в управлението:  „Днес страната е под ударите и на световната финансова криза. … Преодоляването на бедността, приближаването до европейските доходи и ограничаването на вредите от външната и вътрешната кризи върху икономиката, въпреки всичко, са постижими. Трябва да се възстановяват проевропейските национални консенсуси. Ето защо е необходимо дясноцентристко управление с ключова роля на Синята коалиция. Защото само тази коалиция притежава управленския опит, реформаторската експертиза и политическата воля, спасили страната от икономическата катастрофа, причинена от управлението на БСП през 1995–1997 г.”. Още повече, че самият Иван Костов преди известно време обяви, че той единствен е квалифициран да бъде Премиер на страната по време на криза. 
Сега ще направим малко „лирическо отклонение” и ще се поровим за малко в историята, за да потърсим други причини, които да подкрепят наличието на експертиза у сините. Терминът „криза” за първи път се използва в икономическата наука от Карл Маркс (като „криза на капитализма”). Съвсем случайно точно г-н Иван Костов е специалист по изучаването и преподаването на Маркс и неговите теории и то още от времето преди 10 ноември 1989 г. Той (Костов) е знаел за кризата и я е чакал – все пак Маркс  я е предсказал. Нашата си малка, вътрешна криза през 1996 – 1997 г. му е била само за суха тренировка. Тогава от МВФ му дадоха парите, а Централната банка на Германия обеща да подкрепи борда ако съвсем се срине. От него се очакваше да не прави глупости в публичните финанси, а в останалите сектори да извърши реформа. Затова той спокойно можеше да се отдаде на това да следва съветите на Маркс. Маркс е казал, че след Кризата на капитализма, ще последва Диктатура на пролетариата – разбирайте работническата класа. Речено- сторено! Веднага спретваме една Работническо-мениджърска приватизация чрез скандално известните РМД схеми. Криза имаше ли? Имаше! След това диктатура на пролератариата настана ли? Настана! Като по учебник, при това работи.
Е как да нямаш мерак отново да управляваш и то точно по време на криза?!? Гледаш, че външния държавен дълг е вече под 4 милиарда евро, а държавата има значителни  спестявания, които дори надвишават дълга и тя е нетен спестител. Гледаш, че бюджета е на излишък и то няколко години подред. Как да не те засърбят ръцете да хванеш властта и сложиш нещата по местата им?! Друго си беше някога – 10 милиарда евро външен дълг, бюджетен дефицит, нисък ръст на БВП … поезия!
Все пак, както казахме по-горе, отклонението е само лирическо. Сега се връщаме отново към Програмата на Синята коалиция, за да разгледаме основните политики в икономическата сфера.
Първата политика е: „Да се възстанови бързо доверието на Европа в българските институции, контролиращи разходването на публични средства чрез драстични мерки срещу корупцията, ускорено разследване на всички злоупотреби и осъдителни присъди за виновните”. Това е много добра идея. Само да се надяваме да не се объркат и да започнат разследванията със сделките за Кремиковци, Авиокомпания Балкан, Химко и много други…
Втората политика се състои в следното: „Да се управляват разплащателните агенции от строго контролирана администрация, владееща и спазваща европейските правила”.Това звучи много добре. Общо и популистко. Все пак принципът е верен.
Отправяме се към третата политика: „Да се включат широко банките и фирмите в подготовката на проектите, финансирани от Европейската комисия”. Най-накрая някой да намери работа на банките и техните служители. Сега, когато нямат достатъчно седства за кредитиране, служителите по банките се чудят какво да правят. Ето, ще подготвят проекти за финансиране от ЕК. Въпросът е кой ще плаща на банките, защото те без пари не работят. Същото се отнася и до фирмите. Те не са благотворителни организации все пак.
В четвъртата политика има леко объркване. „Да не се допуска с пари на българския данъкоплатец да се замества еврофинансиране”. Сега като сме част от ЕС, парите по еврофинансиранията са пари и на българския данъкоплатец. Но ако става дума с пари републиканския бюджет на страната да не се използват за плащания по програми, защо това да не бъде възможно в определени случаи. Това просто е един инструмент, който подпомага по-бързото реализиране на проектите, предвидени за еврофинансиране.
След като преминахме през основните икономически политики, сега е време за фокуси и чиста магия. Точно както обещахме в началото. Най-актуалният въпрос в момента за всички,  домакинства, фирми, държава, е „Как се ограничават и намаляват разходи?”. Ще предположите, че верният отговор е „с намаляване или директно премахване на някои от разходните пера”.  Например, за едно домакинство това ще означава или да се ограничат разходите за транспорт, или че няма да се отиде на почивка през лятото и зимата, или ще се ограничат посещенията на ресторанти и увеселителни заведения, или … още много подобни мерки можем да споменем. Само, че вече има нов метод, който си е чист фокус, а представен от Синята коалиция става направо Синя магия.  Намаляването на разходите става с намаляване на ПРИХОДИТЕ! Изненадани ли сте сега? Не ви се вярва, но е така. Ако нещо подобно се случи, няма ли да бъде магия?
Определено Сините планират да ограничат и дори да намалят бюджетните разходи: „Данъчната и бюджетна политика ще защитава домакинствата и фирмите като държавата поема част от тежестите на кризата. Ще ограничим бюджетните разходи под 38% от БВП”. Това е разумна политика, особено в условията на международна икономическа криза. Отлична мярка, която си е чисто дясна. Ето тук обаче идва шокът. Мерките, които се предвижда да се предприемат са 11, но първите 7 от тях са за намаляване на приходите: намаляване на ДДС, освобождаване от ДДС за първото жилище на семейство, прилагане на най-ниските акцизи, намаляване на осигурителната тежест, намаляване на облагането на едноличните търговци, намаляване на държавните такси и задължителни плащания.  Може би стратегията е следната: с намаляването на бюджетните приходи, а пък ако успееш да ги докараш и до около 30% от БВП, със сигурност МВФ, Световната банка, ЕС и кой ли не още, ще те накарат да ограничиш бюджетните разходи.  Така 38-те процента от БВП се изпълняват.
От „дузпа в тъч” обаче идва посланието „Възстановяване на необлагаемия минимум;”!?!?!? Това дори БСП не го предлагат!!! Тази политика е изключително вредна за всяка държава, защото се нарушава справедливостта. Защо всички да могат да ползват обществените услуги, които се предлагат от държавата, но само някои да плащат, а други не?!? С тази мярка ще се увеличи сивия сектор в икономиката, защото в много случаи хората официално ще получават минимална необлагаема заплата, а останалите пари ще се дават неофициално. В допълнение тази мярка ще доведе до намаляването на приходите за бюджета. Сега ще продължим с още една предложена особено вредна политика за държавата – диференциране на ДДС.
Намаляването на данъците по принцип е силно дясна мярка, но ако намаляваш данъците за едни групи от населението, а на други не – това вече си е лява мярка.  За съжаление в Програмата на дясната коалиция има такава лява мярка и тя е: „Освобождаване от ДДС на първия закупен жилищен имот на семействата”. А защо да не се освободят от ДДС и лекарствата, хляба и какво ли още не? Защо направо не го махнем този лош данък и никой да не го плаща? Нашето мнение е, че тази мярка е много опасна! Също толкова опасно като диференцирането на ДДС: за едни стоки и услуги една ставка, за други – друга. Подобно безумие не трябва да се случва в България!!! То излага на огромен риск приходната част на бюджета, което може да задълбочи и удължи кризата в страната.
За радост има и две мерки (от 11) за намаляване на разходите. Първата от тях, която е осма в общия списък е: „Преразглеждане на мегапроектите в енергетиката и отлагането им за след кризата”. Само, че АЕЦ Белене, който е най-големия енергиен проект,  не беше ли с частно финансиране?
Мярка 9, „Съкращаване на административни разходи, закриване на излишни институции и окрупняване на обслужващи администрации” е супер дясна, но за съжаление е и супер обща. Кои разходи ще се намалят и с колко ще стане това,  можем само да гадаем.
Списъкът с мерки завършва с две мерки, които ще подобряват ефективността на бюджетните разходи: „Обвързване на разходите за здравеопазване и образование с измерими резултати и ясни задължения към гражданите” и „ Фокусиране на публичните инвестиции за пътища, общинска инфраструктура, околна среда и пестене на енергия”.  За съжаление и тези мерки са доста общи, без конкретни предложения. Както може да бъдат полезни за икономиката, така може да натоварят  разходната част на бюджета. 
Не си мислете, че трябва да сме спокойни за публичните финанси ако Синята коалиция влезе в следващата власт. Едно изречение от Програмата й е силно шокиращо: „Антикризисните бюджети на следващото управление няма да продължават самоцелната политика на излишъци на всяка цена”. С това Сините ясно декларират, че одобряват дефицит на държавния бюджет, което определено е лява мярка. Бюджетен дефицит означава ПЕЧАТАНЕ НА ПАРИ. Печатането на пари от своя страна означава риск за валутния борд, опастност от инфлация, нарастване на външния дълг и със сигурност падане на кредитния рейтинг на държавата. Последните две правителства водиха политика на бюджетен излишък, защото това е основна мярка за привличане на чужди инвестиции в страната.  При липсата на достатъчно вътрешни спестявания, с които да се финансират високите темпове в инвестициите, страната ни е принудена да привлича чужди инвеститори. И като не можем повече да привличаме чужди инвестиции, откъде ще идват парите за инвестиции в българската икономика? А, да – от безвъзмездните помощи от ЕС! А те дали ще стигнат?
Въпреки, че в края на Икономическата програма са декларирани: желанието за влизане на страната в Европейския стопански и валутен съюз до 2013 г., намаляването на инфлацията до средните нива в ЕС, запазването на ниски равнища на държавния дълг (каквото и да означава „ниско ниво”) и запазването на системата на Паричен съвет при сега съществуващия курс на лева към еврото, декларирането на възможна политика на бюджетен дефицит разваля хубавото впечатление от тези мерки.
Още едно нещо буди силно удивление – Синята коалиция желае да се намеси в работата на търговските банки в страната, както и на БНБ, която по принцип е независима институция: „Достъпният кредит е условие, без което не може да се излезе от кризата. Затова, съвместно с БНБ и Асоциацията на търговските банки, ЩЕ ОСИГУРИМ:
1. Намаляване на минималните задължителни резерви на търговските банки до 6%;
2. БНБ да плаща лихви за резервите;
3. Прилагане на отложеното от миналата година провизиране помеждународните стандарти и привеждане на праговете за капиталоваадекватност на банките в съответствие с Базелските критерии.”
Средствата, които може и да се освободят чрез тези мерки, ще бъдат не повече от 1 – 1.5 милиарда лева, което ще бъде в най-добрия случай нарастване на кредитния портфеил на банките в страната, който в е около 60 милиарда лева по данни на БНБ, с около 2%. Когато преди няколко месеца БНБ намали минималните задължителни резерви на търговските банки в БНБ от 12% до 8%, лихвите по кредитите и депозитите не само, че не се понижиха, но дори се покачиха. Затова сме скептични, че тези мерки ще окажат някакво въздействие върху нарастването на кредитите или намаляването на лихвите. Със сигурност обаче чрез тях ще се повишат рисковете за БНБ и Паричния съвет, а оттам и за цялата ни финансова система. Не трябва да се забравя, че в България не може да се оказва активна монетарна политика, не могат да се печатат пари (или по-скоро не бива да се прави това). България не е САЩ, Великобритания или Германия, за да си позволи да купи фалиралите банки. Паричният съвет има ясни правила и те трябва да бъдат спазвани безпрекословно.
Не беше ли забавно? Наистина тук сме се спрели само на най-интересните неща в Програмата, но и това е достатъчно. Дано Сините бързо променят възгледите си иначе ако влезат в управлението и наложат идеите, посочени по-горе, въобще няма да бъде забавно на всички нас.

Владимир Каролев, CFA
Председател на Съвет по Икономика и Финанси към НДСВ


Васил Караиванов, хон. преподавател по инвестиции в магистърската програма по финанси и икономика на


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

НАЙ-НЕИЗГОДНИЯТ СЦЕНАРИЙ ЗА ПЪРВАНОВ СЛЕД 5 ЮЛИ 2009 – Борислав АНГЕЛОВ

КАК ГЛАСУВАХА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА НА ИЗБОРИТЕ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ – Венелин Цачевски

ЕВРОПЕЙСКИ ИЗБОРИ ПО БЪЛГАРСКИ – Любима ЙОРДАНОВА

ПОТЪПКВАНЕТО НА СИМВОЛИТЕ ИЛИ ЗА ПОЗОРА НА ДЪРЖАВНОСТТА У НАС – Калоян МЕТОДИЕВ

ХОРАТА ИСКАТ… – Калоян МЕТОДИЕВ

ЧАШАТА ПРЕЛЯНиколай ГЕОРГИЕВ  

БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ: ИЗКУСТВОТО Е ДА НАПРАВИШ СТАБИЛНА ПАРТИЙНА СИСТЕМА, КОЯТО ДА НЕ Е ЗАТВОРЕНА

ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ОСТАТЪЦИТЕ ОТ СДС?

ИМА ЛИ ПОЛИТИЧЕСКАТА КУЛТУРА ПОЧВА У НАС?Турхан АПДУЛА   

ПРЕХОДНИ БЕЛЕЖКИ ЗА ПРЕХОДА. ПОЛИТИКАТА НА ТЪРПЕНИЕВладимир ШOПОВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2352

Posted by on юли 3 2009. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.