ПРИ ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ГЕРБ ЩЕ ИМА АБСОЛЮТНО МНОЗИНСТВО

Политическите събития и тенденции през последните седмици, подкрепени от последните социологически проучвания водят към извода, че Бойко Борисов и неговата формация ГЕРБ вървят към абсолютно мнозинство при провеждане на предсрочни избори. И ще е реален факт, ако избори се проведат до средата на 2008 г. Възходът на неговата формация продължава и разликата между него и БСП се увеличава. Ако социалистическата партия се бе доближила до него преди местните избори, след тях ситуацията се промени коренно.

ГЕРБ увеличава своята подкрепа, а социалистическата партия не може да спре спада си надолу. Резултатите от изборите не бяха никак лоши за БСП, особено при това управление, но със своите действия и поведение след това, няма как да се надява на нищо добро. Възходът и евентуалното абсолютно мнозинство на ГЕРБ в един следващ парламент след предсрочни или редовни избори ще бъде заслуга на БСП, ДПС и НДСВ, но преди всичко на социалистическата партия. Тя показва или неумение или нежелание да види нещата такива каквито са. Най-лошото демонстрира го по най-безцеремонен начин. Затваря си очите за инфлацията и необходимия темп на заплатите, караше се на всеки който повдигне тази тема. Когато размахаха критично пръст от ЕС по този въпрос не млъкна, а извади друга карта, с която започна да плаши народа. Прекаленото увеличаване на заплатите в сравнение с ръста на икономиката е бомба със закъснител. Което върви с рефрена пари срещу реформа. Това е еквивалентно на рекет мотото пари срещу защита.

Няма пари за заплати, за социални дейности, здравеопазване, образование и наука. Средства има, но не им стиска да ги дадат на тези, от които са ги взели. Потреблението на населението се свива с всеки изминат ден. Основния продукт в българското семейство хляба от началото на мандата до сега се е качил два пъти, а заплатите и пенсиите се движат с няколко пъти по-бавно темпо, ако е цената само на хляба е добре, но уви не е. Под реформа и намаление на публичните разходи се разбира предимно уволнението и съкращаването на персонал. Да изхвърлиш хората на улицата, кой, както може да се оправя. Това ли е социалната чувствителност и социална отговорност, вторият приоритет на правителството на тройната коалиция. А ти да си запазиш целият лукс и кич около себе си, даже ако може и да го увеличиш. На кому е нужен 3% излишък да се залага в бюджета, който след това да се преразпределя, при положение, че реалната стойност на тези пари е намаля. Кътаме ме пари за черни дни и след това вместо с тях да направим нещо те недостигът, защото проблема се е задълбочил и става по-трудно решим. Шансът и възможността вече е пропусната.

Каквото каже и поиска едрия бизнес и работодателските организации се случва в тази държава, че нямаме синдикати е ясно, а правителството, което ужким трябва да се грижи за общото благо съвсем го няма. Май само в нашата страна не разбраха политиците ни, че бизнеса винаги ще иска да се намалят публичните разходи и да се съкращават заетите в публичната сфера, даже и ако може да не плащат данъци, а държавата да им дава пари, облаги, терени, проекти и каквото им хрумне. Хората виждат как сивата икономика вирее у нас, как няма държавност, как не се плащат данъци, как законите важат за едни, но не и за други, как икономиката и политиката се преплитат като пипалата на октопода. Когато виждаш как по цял ден с бясна скорост вървят скъпи коли и джипове, как техните собственици ги сменяват всяка година с нови и се чудиш кога тези хора работят и как изкарват парите си, а ти нямаш пари за най-необходимите неща, тогава няма как да не търсиш ново начало в политиката. Пък бил и той Бойко Борисов. И тук за хората не е важно неговото минало и произход, а това, че той в момента олицетворява новото начало. Не обещава, че ще вземе царските имоти или пък, че ще спре сделката с магистрала Тракия. А излъчва воля и стремеж да промени нещата, че другите му пречат са срещу него, друг е въпроса до колко това е така.

За своите несполуки правителството да не търси виновника нито в народа, нито в медиите, PR техниките или пък международното положение. Младите те преценяват по това което си им дал, а старите по-това което си им отнел. Това е златното правило за успешна управленска политика. Очевидно е, че с досегашната си действия и намерения за 2008 г. кабинетът усилено върви срещу това правила, движи се по плоскостта надолу и хората виждат как минусите са повече от плюсовете. Управляващите сами се клатят и без да се правят някакви сценарии и натиск от улицата те са на път сами да се свалят от властта. При неуспешен и не пълен управленски мандат БСП ще придобие образа, че не е способна да управлява. Нещата може и да се променят, но ако се промени философията и манталитета на мислене. Ако започне да се мисли преди всичко за народа, за обикновения човек, как да се подобри неговия статус и положение, тогава все още имат шанс да оцелеят. Да бъде поставен в центъра самият човек. Защото хората губят вече не само надежда, но и търпение във възможностите им да променят нещата. Крайно време е сред социалистическата партия да разберат, че при абсолютно мнозинство на ГЕРБ на Бойко Борисов няма да му е нужно да има коалиция, с когото и да било, най-малкото с БСП.

 

Борислав Ангелов

Политолог

19 декември 2007 г.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

БЛИЦ НА ОБЩЕСТВО.НЕТ: ДЯСНОТО ДНЕС И УТРЕ

ТВЪРДА ТОЛЕРАНТНОСТ

КОГА И КАК ЩЕ СЕ РОДИ АВТЕНТИЧНАТА БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ?

КОСОВО ОКАЗВА ВЛИЯНИЕ И ВЪРХУ БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ

ВРАТАТА ЗА ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ ВИНАГИ Е ОТКРЕХНАТА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=750

Posted by on дек. 21 2007. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.