При БСП България влезна в ЕС

На 1 януари 2007 г. България официално стана член на ЕС. На трите най-висши поста в страната стоят социалисти – Георги Пирински е председател на Народното събрание, Георги Първанов е президент, а министър-председател е Сергей Станишев.  Социалисти, неизменно свързани с БСП през последните седемнадесет години.

Георги Пирински е един от представителите на БСП на Кръглата маса през 1990 г., дългогодишен зам. – председател на партията. По времето когато е бил външен министър на България, страната ни подава официално молба за пълноправно членство в ЕС. Георги Първанов преди да стане президент през 2001 година в продължение на 5 години е лидер на БСП. Като нейн лидер, партията извървя пътя на най-големите си промени. Той не само е първият преизбран за втори мандат президент на страната, но и при него България стана член на НАТО и ЕС. Сергей Станишев е наследникът на Георги Първанов на председателския пост на партията, но и от бурното лято на 2005 г. министър-председател на невижданото ни в най-новата история коалиционно правителство от три партии – БСП, НДСВ и ДПС. Правителство, което в крайна сметка не допусна да имаме предварителни предпазни клаузи. Не е никак лесно да бъдеш начело на правителство в коалиция с бившия монарх, срещу когото родната ти партия се е борила, била е забранявана и перследвана от династията му. Не е по различно и с ДПС, преди петнайсет години и от двете страни се чуваха възгласи за взаимна забрана, да не забравим и Възродителния процес.
Фактът, че начело на държавата стоят трима социалисти, никак не е случаен. Политическите закономерности и събития са такива. Наричана от противниците си в дясно антиевропейска, комунистическа партия,    която не желае България да е член на ЕС и НАТО.  БСП извървя дълъг път на промени, устоя на политическите процеси, успя да се пребори с множество заблуди. Преследва целенасочена и дългосрочна политика. От комунистическа партия стана член на Социалистическия интернационал и на ПЕС. Трудно можем да намерим аналог на политическа организация, която да е дала толкова рязък отенък върху една държава. Най-новата история на България е до голяма степен историята на българските социалисти. Доказа на обществото, че не живее с миналото и иска по-добрият път за развитие на България. Именно затова очакванията към БСП са винаги по-големи от обикновено.
Трудно е българската десница да преживее сегашната реалност, но простата истина е такава. Докато не се научи да се съобразява с политическите реалности ще продължи да бъде раздробена и разединена.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=666

Posted by on ян. 4 2007. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.