ПРИЗНАВАНЕТО НА КОСОВО ОТ БЪЛГАРИЯ Е СТЪПКА В БЪДЕЩЕТО

Решението за признаване на Косово от страна на България, Хърватия и Унгария не би трябвало да се окачествява като неправилно, напротив то е стъпка в правилна посока. Не е нито закъснял, нито пък необмислен и преждевременен акт. Най-малкото път може да го окачествим, като емоционален и извършен под натиск.

След провала на обща позиция на ЕС по отношение на Косово, България веднага заяви, че ще установи дипломатически отношения с Косово. Българското правителство очевидно е следвало и провеждало политика това да стане съвместно с Унгария и Хърватско, които също като нас са съседки на Сърбия. Безспорно е, че това е един добър вариант и политически премерен ход. Не става въпрос да се избере страната на Косово или на Сърбия, а за предотвратяването на създаването на конфликт – водещ до насилие, несигурност и напрежение. Целия регион се нуждае от стабилност и сигурност, защото няма друг начин как да дойдат големите инвеститори и регионът да тръгне да се развива икономически и технологически.

Косово върви по пътя на приемане на законодателство, съответстващо на предписанията на плана Ахтисаари, изграждането на мултиетническа държава, на правова държава, основана на принципите на демокрацията, върховенството на закона, с гарантирано ефективно участие във всички институциите на всички общности, че няма да се разделя, няма да се  присъединява към други страни и региони и няма да присъединява други страни и региони, както и готовността им да приемат дългосрочно международно присъствие в съответствие с Резолюция №1244 на Съвета за сигурност на ООН. Косово години наред върви към изграждане на икономика извън Сърбия. Именно в посока подпомагане на изграждането и укрепването на политическите институции и икономиката България може и трябва да провежда активна политика. България протегна ръка на Косово, още когато даде възможността през нейната територия да минават безпрепятствено на граждани, стоки и услуги за и от областта.

България, Хърватия и Унгария не затварят вратата на Сърбия към ЕС, а напротив подкрепят по-нататъшното укрепване на връзките на Сърбия и ЕС, не само по отношение на либерализация на визовия режим, но и на подписването на Споразумение и асоцииране на между  Сърбия и ЕС, което ще даде възможността на Сърбия да стане своевременно страна-кандидат, а впоследствие – и пълноправен член на ЕС, като в целия този процес  се оказва наличната помощ на ЕС.

Реакцията на Сърбия не е неочаквана, но тя не е крайна мярка на скъсване на дипломатически отношения. Сърбия отдавна изгуби Косово, още пролетта на 1999 г. и опитите и да разтакава преговорите в посока на не намиране на договорно решение бяха предварително обречени на неуспех. Ще спечели ли Сърбия от скъсването на взаимоотношенията си с България? Няма, ще загуби много повече, отколкото ще спечели. Сърбия се нуждае много повече от нас, отколкото ние от тях. Политиката на изолация и дистанциране не отваря, а затваря европейската перспектива на западната ни съседка и ще я превърне в трайна сива зона. Това, което трябва да се критикуват всички правителства у нас през последните години е липсата на ясна политика по отношение на нашите сънародници в Западните покрайнини, който живеят най-зле в цяла Сърбия и без перспектива, отношението на Белград към тях е от феодален тип.

В близките седмици и месеци ще има известно напрежение и притеснение по отношение на туристическите операторите, транспортните фирми и контактите на представители предимно от едрия бизнес. Това е породено по-скоро от първоначалните емоционални реакции на сърбите, които ще бъдат няма да доведат до кой знае какви големи драми и проблеми. Преувеличени са загубите, които ще имаме и те са в границите на преодолимото и търпимото. Ние нямаме традиционно силни икономически взаимоотношения със Сърбия.

Да сравняваме позицията на България с тази на Гърция и Румъния е грешно и показва липса на прозорливост. Първо пред България не стои въпроса да опазим част от територията ни, второ нямаме обособена автономна област каквато е Войводина в Сърбия, спорната област Трансилвания в Румъния, случаят с Кипър. Позицията на тези правителства се съобразява със защитата на националните интереси конкретно, по обаче съществуващи прецеденти и исторически спорове. Това, за което те се борят, ние сме го загубили в резултат на грешна политика в миналото, когато от България бяха откъснати страшно много територии. За нас е важно това разнообразие на българите – по религиозен, етнически принцип, да не бъде основа на превръщането му в сепаратистки фактор. За България е важно как ще протекат процесите от тук нататък в Македония, където гласовете за федерация или конфедерация започват да се чуват все по-силно и да не се смята случаят Косово като прецедент в международен аспект. Което неминуемо ще доведе до огромни и непредвидими последици.

Не бива да забравяме, че София не е получила нищо даром, за разлика от Белград, която даром получи след І СВ една голяма славянска държава, която след ІІ СВ в ерата на Студената страна бе лидер на организацията на необвързаните държави, която през 1990 г. бе окачествена като страна, която може да стане член на Европейската общност, но вследствие на недалновидната й политика се доведе до състояние да бъде едва ли не в рамките на Белградския санджак.

България дълго време бе орязвана, мачкана, потискана и тикана в ъгъла, не само от Великите сили, но и от своите съседи, сега не само, че може, но е и задължена да играе ролята на лидер и стабилизиращ фактор в Югоизточна Европа. Стъпката на България е един положителен сигнал на една прогнозируема и последователна в своята политика държава, на която може да разчита международната общност.

 

Борислав Ангелов

Политолог

20 март 2008 г.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=905

Posted by on мар. 20 2008. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.