ПРЕХОДЪТ ОТ ТОТАЛИТАРИЗЪМ КЪМ МУТРИЗАЦИЯ

интервю с писателя Петър Христозов

 „Мафия” и „мафиоти” станаха едни от най-употребяваните думи през последните двадесет години в България. Но ако се върнем назад, преди 10 ноември 1989 г., не беше ли същото?

БКП и НР България не бяха мафия, както впрочем не са и ГЕРБ и Република България сега. Тодор Живков не бе мутра, а държавник. Той правеше какви ли не политически и финансови пируети, но бюджетът на държавата бе стабилен /поне до 1985 г./. Създаде икономика, средна класа от техници и инженери, които наброяваха стотици хиляди. Образовонието и здравеопозването бяха на ниво и безплатни. Само животновъдството и транспортът се дотираха. Внесе расови животни и електрифицира железниците. Проектираха се и се прокараха първите магистрали и софийското метро. Военните заводи работеха с високи технологии, електрониката ни се конкурираше с тази на ГДР и СССР, изнасяхме промишлена продукция за милиарди. Спортът не беше бизнес, а масов. И се родиха световните ни и олимпийски шампиони. Не с пари, а със звезди от армията и МВР. Къде са парите на династията Живкови? Тук! Милиарди основни фондове. И още има за крадене. А енергетиката? Ако още изнасяме ток, то е благодарение на Първа атомна. От САЩ дойдоха да видят /и купят/ как от пепел правим електричество. Тогава също имаше кризи, а в Гърция и Турция върлуваха военни диктатури.

Днес политиката и спортът се превърнаха в бизнес, скъп бизнес, който много получава, а малко дава. Преди не се плащаше да станеш народен представител, днес в България всичко се продава и купува. Най-доходен е бизнесът с оръжие и наркотици, но той не може да оцелее без държавна протекция. При Тодор Живков обаче, приходите от контрабандата  отиваха в хазната, а днес ги няма! Станаха известни Георги Найденов и Фатик, че са се облажили лично. Но Държавна сигурност и част от Политбюро са знаели и са разрешили с колко. Сега  вътрешният министър набеждава тъста и тъщата си, за да оправдае доходите, с които е закупил 6 апартамента. Ачик далавера – казват турците. Защо стимулираме производството на тютюн, а забраняваме тютюнопушенето? Колко печелим от алкохола?

А знае ли се у кого са парите?

Питайте Симеон Дянков и НАП. От контрабандата по митниците постъпваха в държавната хазна годишно над 4 милиарда лева. Няма ги в бюджета вече 3 години. А шашмата с български цигари през границата? Нали Цветанов озапти организираната престъпност и главатарите на Наглите, Октопода и т.н. са в ареста? Създадоха и специализиран съд, за да решат проблемите с бавното правораздаване. А се появиха 3 тона кокаин в български кораб! Били го следили, но нямало как да предупредят моряците!? Провали ли се агентът под прикритие на кумеца на Цветанов, или двамата си го измислиха заради  испанците? Приказки за наивници. И за потъването на кораба „Ванеса” с 9 загинали моряци мълчи Цветанов. Колко дрога имаше на него? Завчера отново хванаха българска яхта с  половин тон кокаин. Колкото и нашите служби да се бият в гърдите, че подавали информация, че участвали в операциите, явно успехите са постигнати без тяхно знание или въпреки него. Мутрите, които се спрягат в услужливата преса за организатори, са само пешки, какъвто е бил и  Бойко Борисов в СИК.

В новата си книга „ИЗБОРЪТ” давате края на мутрите, но не и какво става след това. Задава ли се ново начало?

Не може цял един народ да живее във финансова стабилност, основана на мизерията. Но българите ще решат! Изборът винаги е техен…

Очаквайте продължение…

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5307

Posted by on сеп. 4 2012. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “ПРЕХОДЪТ ОТ ТОТАЛИТАРИЗЪМ КЪМ МУТРИЗАЦИЯ”

  1. Perce

    Написаното е вярно! Част от него съм видял, живял, проверил, изпатил, дедуктирал. А сега накъде? Пак комунисти на власт. В комбинация с турци. С помощта на цигани. То всъщност, какво правят българите, че все го няма?

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.