ПРЕОСМИСЛЯНЕ НА ГЕОПОЛИТИЧЕСКАТА РОЛЯ НА ГЪРЦИЯ

Gratska geopolitikaГърция имаше голям късмет в няколко критични момента от историята. Сблъсъкът между великите сили за влияние в Източното Средиземноморие водеше до това, че на  Гърция се гледаше като на съюзник, на който се осигуряваха значителни геополитически и икономически придобивки. Казано цинично, без съветската заплаха нямаше да има план Маршал, който е в основата на следвоенното възстановяване и развитие на страната.

Днес, ние гърците говорим много за геополитическите преимущества на страната, но другите, за съжаление, не правят същото. Никой не искат Гърция да бъде една провалена държава в средата на несигурен и взривоопасен пограничен район. Изглежда в момента няма и търсене на Гърция като възможна пионка в по-големите геополитически игри. Някои се чудят дали Гърция може да изиграе руската карта или Москва да изиграе гръцката в контекста на нова Студена война, която започва от последните събития в Украйна. Малко вероятно е Владимир Путин да си е правил шега, когато в Брюксел се чудеше дали на Европейския съюз ще му хареса, ако той изпрати външния си министър на анти-европейски митинг в Атина.

В бъдеще ще стане ясно какво има предвид с тази завоалирана заплаха.

Гърция има задължение към самата себе си да пази интересите си и да провежда ясна политика в контекста на ролята си в международното положение. Нашият приоритет винаги трябва да е националният интерес и защитата на демокрацията и начина на живот, който сме изградили за себе си. Трудно е да си представим Гърция да изостави сигурността на Европа и да обърне гръб на идеята за принадлежността си към Запада. Нашата икономика, нашите интереси и целият ни начин на живот са вътрешно свързани с и зависими от Европейския съюз. Единственото нещо, което може да доведе до такъв сценарий е партньорите ни да ни изритат от Еврозоната, или защото са притиснати да го направят или заради вътрешни политически проблеми. Опасните вътрешни проблеми могат да включват надмощие на ултра-националистически и анти-европейски сили в случай, че Гърция е извадена от европейското ядро, и промяна на геополитическата посока на страната.

Така или иначе, подобен сценарий изглежда малко вероятен. Качеството на живот и демокрацията в Гърция все още е много по-напред от това в Украйна, и повечето гърци искат да запазят стабилността и сигурността, която предлага оставането в европейското семейство. От друга страна, нарастващото напрежение между Русия и ЕС-САЩ може много добре да послужи на Гърция.  Ако не друго, то може да накара някои определени партньори да започнат да мислят повече в геополитическата плоскост, отколкото просто в цифрови измерения.  

Автор: Алексис Папацелас, (изпълнителен директор на гръцкия в. Екатимерини)

Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=8702

Posted by on февр. 11 2014. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “ПРЕОСМИСЛЯНЕ НА ГЕОПОЛИТИЧЕСКАТА РОЛЯ НА ГЪРЦИЯ”

  1. superb

    Замени Гърция с България.

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.