ПРЕЗ СЪСЕДСКИЯ ПЛЕТ

Darko TanaskovicПроф. Дарко Танаскович, ориенталист, бивш посланик на Сърбия във Ватиката, Анкара и Баку, бе запитан на 24 т.м. от в. „Новости” Как тълкува посланието на шефа на дипломацията на Турция Ахмед Давутоглу – „отново ще свържем Сарево с Дамаск, Бенгази с Ерзерум и Батуми”, както и паралела, който турският външен министър направи с Европейския съюз: „Някой обединява цяла Европа и за това не е наричан „нов римлянин”, а онзи, който иска да съедини Близкия изток е „нов османлия”?

     Давутоглу е удивително последователен в използването на обективно утопичната неоосманистка риторика и стилови фигури от арсенала на геополитическата фантастика, които очевидно са му много любими – заявява Танаскович. Потънал в „географските и историческите дълбини”, които заедно с културното измерение са главните съставляващи на неговата доктрина „стратегическа дълбочина”, този министър на външните работи като че ли не желае или не може да разбере, че подобен словестен ексхибиционизъм е контрапродуктивен точно от гледна точка на целите на неоосманистката политика в смятаните за приоритетни региони – Балканите, Близкия изток и Кавказ. Това предизвиква разбираемо подозрение у онези, които „турският Кисинджър” би желал да вкара в един неоосманистки Commonwealth. Паралелът между такива проекти с процеса на обединението на Европа е безпредметно и абсурдно.

     Берлин стои като бариера както на пътя на Сърбия  към ЕС, така и на пътя на Турция. Германия и Турция съперници ли са на Балканите или пък партньори – е втори въпрос на белградското издание.  

     На пътя на Турция към ЕС стои нещо много повече от Берлин – смята известният османист – докато на Сърбия и Берлин е достатъчен. Отношението на ЕС и към Турция, и към Сърбия е по същество лицемерно. Само смятам, че Турция отдавна е осъзнала това и онези, които взимат решения за изхода от евроинтеграцията, нямат илюзии. Когато става дума за сравнително малки държави, по-големите и по-силните най-често са и съперници, и партньори от гледна точка на отношението към тях в зависимост от обстоятелствата и  конюнктурните координати на двустранните им и многостранните им отношения. Защото те се стремят да ги използват като фигури на шахматна дъска в партиите си. Когато става въпрос за Балканите, това важи и за Германия, и за Турция.

Проф. Дарко Танаскович е автор на преведената в България книга „Неоосманизмът. Турция се връща на Балканите”, ИК „Изток-Запад”, 1910.

Превод от сръбски: М. Марков

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6334

Posted by on мар. 25 2013. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.