ПРЕЗ ЖИВОТА СИ СЪМ ИМАЛА САМО ЕДНА БРЪЧКА И В МОМЕНТА СЕДЯ НА НЕЯ

Жана Луиз Калме е доказано най-дълго живелия човек на земята. Умира на 122 години и 164 дни. Родена е на 21 февруари 1875 и напуска този свят на 4 август 1997 в старчески дом в Арл, Франция. Раждането й съвпада в премиерата на операта „Кармен” от Бизе и публикуването на Ана Каренина от граф Толстой. На 13 години среща Винсент Ван Гог в родния си Арл, но твърди, че не е впечатлена от него.
 

Името й попада в Книгата на рекордите Гинес, като най-дълго живелия човек, което може да бъде установено с надеждни доказателства. Въпреки че ослепява и е почти глуха тя остава с висок дух и ментално напълно здрава до смъртта си. На 121 години издава диска „Повелителката на времето”, която съдържа разговори с нея.

Баща й умира на 94, а майка й на 86 години. Дълголетният ген идва отчасти по майчина линия. Калме е вдовица повече от 50 години. Съпругът й умира от отравяне с развален десерт с череши през 1942, при който тя оцелява. Единствената й дъщеря умира на 36 години през 1934 година от пневмония. Калме поема грижите за единствения си внук, който става лекар и умира при автомобилна катастрофа през 1963 година.

Любопитен факт (близък до нашето доглеждане) е, че през 1965 година, когато е на 90 години и няма живи наследници, тя подписва договор в адвокат, който след смъртта й да получи апартамента й срещу пожизнена рента. Адвокатът Рафре (тогава 47 годишен) се съгласява да й плаща месечна сума от 2500  франка. Той умира на 77 години от рак, а съпругата му продължава да плаща вноските, когато вече са надплатили двойно стойността на жилището. През всичките тези години тя обичала да им повтаря, че се „състезава с Метуселах” (най-дълго живелия човек от еврейската Библия)

 
Във Франция я наричат „доайенът на човечеството”.
 
Тайните на дълголетието на Калме

Калме е родена в буржоазно семейство. Мъжът й има процъфтяващ бизнес и тя никога не е работили. В младостта си се отдавала на тенис, колоездене, плуване, каране на кънки, пиано и опера.

Геронтолозите от цял свят са очаровани от нейното дълголетие и виталност. „Тя никога не правела нещо специално, за да поддържа здравето си”, казва френския изследовател Жан-Мари Робин. Той отдава дълголетието й на естествения й имунитет срещу стреса. Веднъж тя казва: „Ако не можеш да направиш нещо, няма защо да се тревожиш”.


Клемент от време на време пие червено вино (Порто) и употребява много зехтин.

Една от препоръките й е много смях и шеги: „Господ ще ми ги прости”.

За кожата: никога не е употребявала гримове и мазила.

На 85 взима уроци по фехтовка, а до 100 години продължава да кара колелото си.

Когато е на 119 години докторите й забраняват яденето на шоколад. Тогава отказва и пушенето. Причината е не друго, а факта че ослепява и не може да си пали сама цигарите.


Калме е крехка като колибри. Никога не показва признаци на деменция.

Цитати

Французойката е известна със своето остроумие.

На 120 си рожден ден: „Чаках до 110 години, за да стана известна, разчитам да имам някаква полза от това”.
На същия рожден ден на въпрос какво бъдеще очаква  тя отговаря: „Много кратко”.

Свикнала с нарастващия медиен интерес тя прави следната остроумна забележка: „Чакам смъртта… и журналистите”.


„Като станете на 117, ще видите дали ще си спомняте всичко”, отговаря на въпрос по време на интервю.

Рождените й дни се превръщат в празник за целия Арл. Хората се събират около своята „Жана Д’Арл”. На едно от тези партитата, когато един от госите си тръгва се обръща към нея: „Дано се видим догодина”, а тя му отвръща: „Не виждам причина да не се видим. Не ми изглеждаш толкова зле.”

Една от много й шеги е: „През живота си съм имала само една бръчка и в момента седя на нея”.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

СЛЕД СНЕГОТОПЕНЕТО СЛЕДВА РЕЖИМ НА ВОДАТА В ПОВЕЧЕТО НАСЕЛЕНИ МЕСТАЛюбомир ВЪЛКОВ
 

ПОЛИТИКАТА НА ФЕЙСБУК НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕ ЧАСТЕН ВЪПРОС – Алън ТЕЙЛЪР

ЗА МИШКИТЕ И ПТИЦИТЕ В ХРАМА – Нели ИВАНОВА
 

ДОБРОТО НАПЛЯСКВАНЕ НЕ ПРАВИ ЧУДЕСА, НО Е ПО-МАЛКО ВРЕДНО ОТ ХАПЧЕТАТА И ПО-ЕВТИНО ОТ ЗАТВОРАКристина ОДОН
  

ТАЙНОТО ПИСМО НА ОБАМА ДО ТЕХЕРАН: СПРЯ ЛИ ВОЙНАТА СРЕЩУ ИРАН? – Махди Дарий Наземроая
 

КАКВА Е РОЛЯТА НА ЖЕНИТЕ СЛЕД АРАБСКАТА ПРОЛЕТ? -Аманда РИГС

ЕВЕНТУАЛНОТО НАПАДЕНИЕ СРЕЩУ ИРАН

МИТОВЕ ЗА РУСИЯ – сър Родрик БРЕЙТУЕЙТ 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4346

Posted by on мар. 11 2012. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.