ПРЕЗ ВТОРАТА СЕДМИЦА НА ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРЛАМЕНТ СТАНА СЪВСЕМ ВЯЛА

В началото на втората седмица на предизборната кампания за представители в Европейски парламент имахме временно увеличение на нейния интензитет, което бе очаквано, с оглед на обстоятелството, че се навлиза в нейната втора половина, когато времето за наваксване и коригиране на пропуски намалява. Ситуацията се промени в четвъртък с трагедията край Ямбол. Кампанията стана вяла.Реално политическите сили бяха принудени да не извършват публична агитация, което обаче им даде възможност да продължат да работят на тихия фронт, където се чувстват много по комфортно, защото са намират далеч от погледите на медиите и на обществото.
            Голямата изненада щеше да бъде ако политиците не се подадат на изкушението да се възползват от трагедията. В крайна сметка опитът да правиш популизъм от едно събитие с подобен характер и да привлечеш вниманието върху себе си, може да ти окаже обратен ефект. РЗС започна да разбира политиката като издаване на жълт вестник, но в тях няма какво да прочетеш свързано с провеждане и правене на сериозна политика. В рамките на един месец Бойко Борисов и ГЕРБ попадат на два пъти в конфузни и смешни ситуации. Незнанието за методиката на разпределянето на 209-та мандата по региони и да занимаваш партньорите си от ЕС с подобни неща се прие леко с усмивка и насмешка. Но да правиш асоциация на банкета в официално обявения ден на траур на висши полицейски дейци, спортисти и бизнесмени с гафа на министъра на вътрешните работи Любомир Начев от 1996 г. и да не знаеш, че и твой приближен е бил на събитието си попада в графата недопустими предизборни грешки. Както се казва класика в жанра. Това ни показва, че се изказват неподготвени, не са проучили достатъчно добре ситуацията, което е недопустимо за формация, която се стреми да е управляваща. В политиката взетите решения без подробен анализ и внимателно разгледаните варианти и хипотези може да струва много скъпо. ГЕРБ обаче трябва да са благодарни, че политическите им опоненти не съумяват да се възползват от тези пропуски.
            Безспорно стеклите се събития от миналата седмица позволиха на БСП да заглуши вдигната олелия от провежданата телефонна кампания. За пореден път в България ще отречем една успешно използвана и практикувана технология за привличане на избиратели в демократичните страни. Такава кампания се е провежда у нас от началото на промените и предимно от формациите в дясно,но странно защо тогава никой не вдигна такава какафония. Опонентите я използват и като средство, което да даде обратен ефект, да се представят за тях и да звънят късно вечерно време, рано сутрин или през нощта, новото сега е, че се натяква за лични данни. Да забранят тогава телефоните указатели и да се обявят срещу биометричните данни в паспортите. Една телефонна кампания, подобно на тази от врата на врата може да даде положителен резултат, стига да се прави на предварително проучен терен, с предварително подбрани въпроси и от добре обучени хора, нейната цел е преди всичко колебаещи се да гласуват за теб избиратели да бъдат привлечени да те подкрепят. На едни места тя дава резултати, на други не. Въпрос е на преценка и на правилно подбрания момент.
            Дали социалистите правилно са преценили, че най-удачният момент за подреждане на листите за Народно събрание е кампанията за ЕП ще узнаем от резултата на 7 юни или пък е страхът от него. Окопаването на сегашното статукво в правителството и изпълнителното бюро на БСП като водачи на пропорционалните листи е очевидно. От друга страна това може и да е положителен ход. Да насочиш и да мобилизираш още от сега кандидатите, да ги направиш още по съпричастни към провеждане на активна кампания и дейност в избирателните региони.
            От друга страна любимата тема или основната около, която идваха новините от Синята коалиция остана на заден план, особено след като ВАС взе решение СДС да е част от нея. При стеклите се събития, нямаше как да пробие място като водеща, въпреки желанието им. Независимо от това споровете по темата остават, но тази тема вече не е актуална и е необходимо Костов и компания да произведат други новини. Лозунгите и посланията им бяха отнети от ГЕРБ, предлагат ги в много по атрактивна форма. Да си създаваш образ, че всички са срещу теб и да виждаш себе си като спасител на страната, при положение, че това коалицията на оцеляването. Самото наименование синята иска да ни върне в първите години на прехода, когато имахме голямо противопоставяне между червени и сини, те не случайно не се наричаха леви и десни. То за какви десни може да говорим сред сините след като там имаше от социалдемократи и еколози до монархисти и националисти в лицето на легионерите. Таванът с трупане на избиратели и мотивиране, че всички са срещу нас свърши на този етап. Заявката, че ще управляваш с ГЕРБ съвместно започва да увисва, от една страна то не среща същата говорене от страна на ГЕРБ, те все по-малко говорят за управление във формата ЕНП, възможно е да са преценили, че това предварително обвързване им носи негативи, но съща така и не желанието им да стават заложник на Синята коалиция в лицето на Иван Костов, Мартин Димитров и А. Мозер. От друга страна, избирателя в дясно-центристкото пространство си задава въпроса защо да гласувам за Синята коалиция, след като мога да подкрепя ГЕРБ, отговор на този въпрос нямат от коалицията. Синята коалиция е на път да влезне в нишата от самосъжаление, което няма да им донесе дивиденти. Да твърдиш, че си добър не е достатъчно, трябва и да покажеш с какво си по-добър, с какво си нещо повече от другите.
            Събитията от четвъртък спомогнаха и на ДПС да не се развие анти-кампания срещу тях във връзка със сблъсъка на техния митинг в Асеновград с екип на ТВ СКАТ. ДПС хвърля усилия предимно в регионите, където са силни, правят пълна мобилизация на техния избирател, което го правят най-добре. Атака е стигнала таванът на възможностите и без да се случат някакви екстремни ситуации трудно може да повишат подкрепата за себе си, при тях въпросът е да няма спад от тук нататък. Затишието при тях прави впечатление, което може да е привидно.
            Между ГЕРБ и Синята коалиция има важна нотка на разлика в използваната политическа реторика, от страна на формацията на Бойко Борисов говорят по толерантно, липсва елементът на реваншизъм, има елемент на рационалност. Именно елементът на реваншизъм и влизането във властта на всяка цена от Синята коалиция връща хората във времето от 1997 – 2001 г., когато БСП, ДПС и останалата опозиция бяха натикани в ъгъла, когато който не е с Костов биваше пращан в небитието, разделението на партията на Петър Дертлиев БСДП вървеше точно по указанията на Сталин как да се справят с  опозиция  българските комунисти през 40-те години на 20 век.

         
Борислав Ангелов
политолог
30 май 2009 г.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ

ИЗМИНА ЕДНА СКУЧНА СЕДМИЦА ОТ ПРЕДИЗБОРНАТА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕДСТАВИТЕЛИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: ОТВАРЯЙТЕ СИ ОЧИТЕ ЗА КОГО ГЛАСУВАТЕ

БОЯН РАСАТЕ: БЪЛГАРИЯ ДНЕС СЕ НАМИРА В ПЛАЧЕВНО СЪСТОЯНИЕ

НАСИЛИЕТО В УЧИЛИЩЕ

ОНБ СЕ РАЗГНЕВИ НА КОМИСИЯТА ПО ТРАНСПОРТ

ДОКОГА ЩЕ Я КАРАМЕ ТАКА?

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2294

Posted by on юни 1 2009. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.