ПРЕЗИДЕНТЪТ НА ВЕТЕРАНИТЕ ОТ АЛФА ЗА ТОВА КАК ДА РАЗПОЗНАВАМЕ ПОТЕНЦИАЛНИ ТЕРОРИСТИ

Sergei Goncharov

След самоубийствения терористичен акт на мюсюлманка в автобус във Волгоград на 21 октомври 2013 целият град се намира в психологически стрес. Според прогнозите това е началото на вълна от подобни атаки на територията на цяла Русия. Вестник „Кавказ“ разговаря по повода със Сергей Гончаров – президент на Асоциацията на ветераните от група „Алфа“(специалните части за борба с тероризма на руските служби за сигурност), президент на Съюза на руските охранителни фирми, общински съветник в Москва.

Сергей Алексеевич, съществуват ли някакви отличителни признаци, по които може да се открие терорист в тълпа?

Трябва да разберете, психологически способни ли сте да определите кой е този човек или не сте. Сега всички са наплашени от ислямския екстремизъм, от тероризма. На битово ниво това много ясно се вижда. Когато в метрото, в автобуса влезе момиче с хиджаб или облечен според ислямската традиция мъж, у мнозина възникват опасения, а у много и страх. Тогава най-простото е да се слезе от този автобус или вагон. Това е на чисто битов момент. Не бива да се казва, че всички са терористи.

Но ако изпитвате вътрешно напрежение, ако нещо ви заплашва, то, разбира се, трябва да напуснете помещението.

Освен това, някои се притесняват от струпването на хора. Това е проблем за всеки отделен човек. На други пък им е безразлично. Всеки има различна нагласа. Но това е чисто битово ниво на възприятие – ако момичето е с хиджаб, значи е терористка. Това не е така и със абсолютна сигурност към това трябва да се отнасяме спокойно и да реагираме на собственото си вътрешно психологически убеждение. Това е всичко.

Има ли връзка между външния вид и някакви поведенчески особености?

Навярно, всички прекрасно разбират, как се отделя човек, предизвикващ някакви подозрения, от тълпа. Това е нервно поведение – потреперване на ръцете, рязката смяна на движение, стрелкащия се поглед. Всичко това издава човека, който нервничи. Забелязали сте го на митницата: митничарят не кара всеки да си отвори куфара. Значи има някакво вътрешно чувство, набелязва човека, който нервничи и го кара да си покаже багажа. А други минават съвършено спокойно. Това, навярно, е опитът на хората, които се занимават с това професионално.  

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=7272

Posted by on окт. 30 2013. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.