ПРЕД ОЧИТЕ МИ ЗДРАВНАТА СИСТЕМА УБИВА 29 ГОДИШНА ДЕВОЙКА И СЪСИПВА СЕМЕЙСТВОТО Й

Latchezar AvramovСамо преди половин година Гергана е била жизнена, красива и напълно здравно осигурена. Има образование на икономист и мечти за красиво бъдеще. Докато, неочаквано, получава кръвоизлив. Приета е за лечение в престижна болница и продължително лекувана от заболяване, което няма. Следва печално познатото подхвърляне, подритване и размотаване по различни лечебни заведения, докато получава диагноза от националния консултант по онкология и вратите на ада се отварят пред нея и семейството й. Метастазите са обхванали белия дроб, черния дроб и стомаха. Основното огнище на рака е неизвестно! Стандартната медицина официално обявява случая за приключен. В медицинска терминология това се нарича „направление за палиативно лечение”. В България това означава – морфин и край в продължителни мъки.

В нормалните държави не е така. Освен оперативно, с лъчетерапия и химиотерапия онкоболните там се лекуват с имунотерапия, фотодинамична терапия, хипертермия, ултразвукова фотодинамична терапия, ултразвукова терапия, радиочестотна аблация, инсулин-потенцирана терапия, лазерни терапии, противотуморни ваксини и много други, които се прилагат в медицински заведения за алтернативна, холистична, традиционна медицина, често с по-добри резултати от стандартното лечение. У нас тези методи се наричат неконвенционали и са забранени.

По съвет на личния си лекар, едва вървящя и пищяща от болки и с асцит – корем пълен с литри течност, Гергана се появи в Медицински център по интегративна медицина – единственото лечебно заведение в страната, по неволя специализирано в лечението на “палиативни” пациенти. От над шестстотин болни, преминали лечение по персонални програми в центъра, осемдесет процента са доведени до ремисия с различна продължителност, т.е. ракът спира да се развива или туморите намаляват, метастазите изчезват. В отделни случаи “терминални” пациенти вече пета година живеят и работят пълноценно. Резултатите от лечението са анализирани и публикувани в най-елитни маждународни списания, докладват се на първокласни научни конференции в Чикаго, Мюнхен, Виена. Може би поради тези причини здравните чиновници от Изпълнителна агенция “Медицински одит” и Столична районна здравна инспекция с маниакална настойчивост се опитват да закрият клиниката, вече втора година. Но центърът работи и от няколко дни Гергана е на лечение при нас и вече ходи и се усмихва.

Тепърва обаче, предстои втората серия на ужаса. За да бъде пълноценно лечението, трябва да се стабилизира общото състояние на организма, а тя е с тежък анемичен синдром. Трябва да се направи белтъчно преливане, за да се отстрани асцита. Гери има право на тези грижи, защото съществува Клинична пътека № 297 “Палиативни грижи при онкологично болни”. Тя предвижда болничен престой общо 20 дни в рамките на терминалния стадий, в рамките на 6 месеца на онкологичното заболяване. В безстрастния документ са описани всички необходими процедури – код на болестта по международна класификация – Z85.9 злокачествено новообразувание с неуточнена локализация, основни терапевтични процедури – трансфузия на кръв и кръвни компоненти, инфузия на лечебни и профилактични вещества. Зад тези скучни термини стоят животоспасяващи действия. И оказ отвсякъде! „Нямаме договор по тази пътека” – тази реплика е ежедневната прокоба на скромното семейство, отгледало и изучило дете си, за да изпие до дъно горчивата чаша на държавната безотговорност. На 26-ти декември отправихме официално искане до здравната администрация, Гергана да бъде насочена за кръвопреливане. Официален отговор няма – неофициален – „може, но срещу заплащане”. И тук 200 лева, там – 300, а другаде 800. И пак – 300, 800, 200… Хемоглобинът на Гергана пак спадна под 90 и продължава да спада. Кислородът не достига до измъченото й тяло. В двадесет и първи век, в България, животът на млада жена може да бъде прекъснат от анемия! А здравните чиновници чакат това да се случи, за да се реши проблемът.

Автор: проф. Лъчезар Аврамов

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=5928

Posted by on ян. 10 2013. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

1 Коментар for “ПРЕД ОЧИТЕ МИ ЗДРАВНАТА СИСТЕМА УБИВА 29 ГОДИШНА ДЕВОЙКА И СЪСИПВА СЕМЕЙСТВОТО Й”

  1. Петър Петров

    За жалост, у нас, в 21-ви век май има нужда народа да си върне властта и да избеси сегашния елит или ако предпочитат гилотина. Какво толкова, ще стигнем нивото на французите по време на тяхната революция?!

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21074 лв
 CHF =  1.74192 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.18773 лв
100  RUB =  2.49116 лв
 USD =  1.66326 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.