ПРЕГРЪДКАТА НА МАРИН ЛЬО ПЕН С ЧАЕНОТО ПАРТИ Е АКТУАЛЕН ВЪПРОС ЗА АМЕРИКАНСКАТА ДЕСНИЦА

Кандидатът за президент се възхищава на Владимир Путин, призовава духа на движението за окупация на Уолстрийт и говори за екологичните измерения и специално търси сблъсък с всички, които пречат по пътя на нашата планета към постигане на благоденствие.
Почти невероятно е, но американското Чаено парти и много консерватори все повече се идентифицират със същия кандидат: Марин Льо Пен, номинация на Националния фронт за президент на Франция на изборите през април 2012.  До голяма степен заради хардлайнерската й позиция по отношение на емиграцията и опозицията й на някои международни организации като ЕС и НАТО, 43 годишната Льо Пен е наблюдавана и дори аплодирана от мнозина представители на американската десница. Преди да даде пресконференция във Вашингтон през миналата седмица, противоречивата кандидатка имаше среща с републиканските надежди за президенти конгресмените Рон Пол и Джо Уолш, първата номинация на Чаеното парти за конгресмен през 2010 година.

Както всяка нейна поява, пресконференцията и в препълнения Националния прес-клуб беше ярка и противоречива.  Говорещата с преводач Льо Пен се обърна към групата от френски журналисти, които я следват и персонално към кореспондента на левия френски вестник Либерасион с думите: „имам достатъчно опит с големият натиск оказван от френските медии” и „няма нужда да ме преследвате”.
 На въпрос дали се възхищава от силния човек на Русия – премиерът Путин, тя отговори: „Възхищавам се на начина по който спря олигарсите да продават на парче собствената си страна” –  референция към оркестрираните от Путин арести на бизнесмени-милиардери в Русия. Тя призова и за „дебат и обмяна на опит” с Путин и руския президент Дмитрий Медведев (който със сигурност Путин ще смени на изборите догодина) и че останалите страни, които има отношения с Русия трябва да забравят миналото и да им помагат.
 Без да прояви какъвто и да е критицизъм към управлението с тежка ръка на Путин или неговият контролиран наследник Медведев, Льо Пен обяви Европейския съюз за не-демократичен и подчерта, че хората в него са бесни на Папандреу за организирани референдум” за наложените от ЕС икономически реформи на Гърция. Това е равносилно на Съветски съюз на Европа.
Отдавна агитираща за излизане на Франция от НАТО, кандидат-президетнката осъди последната международна мисия на организацията в Либия. По думите на Льо Пен – „това, което идва след т.нар. Арабска пролет е по-лошо от съществуващото до този момент, защото управлението на  Шериата е бъдещето на Тунис и Либия, а Египет върви по пътя на ислямизацията”.

ВЪЗРАЖДАНЕТО НА КЕЙНСОВАТА ХАВАНСКА ХАРТА

 Същият кандидат, който иска излизане на Франция от НАТО и ЕС даде да се разбере, че не е срещу всички международни организации и договори. Льо Пен иска да се приложи  американският Glass-Steagall Act от 1933 г., който законово ограничава инвестиционните и търговски банки (и е отменен през 1999 г.) до банковата система на съответната страна. Тя подкрепи и възстановяването на Хаванската харта, търговско споразумение, което установява международна валута, отхвърлено от САЩ през 1951 година.
Споменаването на 60-годишната Хаванска харта, инициирана от икономиста Джон Мейнард Кейнс, изненада репортерите на пресконференцията. Въпреки че Льо Пен смята еврото за „идиотска валута”, няма проблем с международната валута, защото Хаванската харта предлага такава под името „банкор”. Тя похвали хартата (подписана от 53 страни, но неприета, поради отказа на САЩ да я ратифицира) заради нейния разумен протекционизъм , който насърчава сътрудничеството в търговията между народите в опит да се сложи край на разюзданата свободна търговия.
 В отговор на журналистически въпрос наистина ли е консерватор подкрепящ малката държава, и дали може да направи съкращенията, които френският президент Никола Саркози обеща през 2007 в неговата книга Свидетелства, Льо Пен се съгласи, че държавата е твърде централизирана. Единствените съкращения обаче,  които тя обеща са тези свързани с емиграцията, която според нея може да спести до 70 милиарда евро, защото социалната система е прекалено щедра. 
Марин Льо Пен сравни своята кандидатура във Франция с Американското чаено парти, с думите, че и двете  са „спонтанни” и имат „някои общи моменти”. Въпреки общите моменти чаените партийци и американски консерватори трябва сериозно да проучат нещата преди да се прегърната с благородничката от Франция.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

АРАБСКАТА ПРОЛЕТ ДОНЕСЕ ШЕРИАТ А – Франк ГАФНИ
  

ФРЕНСКИТЕ ПРЕДГРАДИЯ СЕ ОТДЕЛЯТ ОТ ДЪРЖАВАТА И СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ИСЛЯМА

ИЗБОРИ 2011: ПОЛИТИЧЕСКАТА МАНИПУЛАЦИЯ В МЕДИИТЕ ПРЕДИ ГОРЕЩАТА ФАЗА – доц. Любима ЙОРДАНОВА

ЛИБИЙСКИ СЦЕНАРИИ ЗА СИРИЯ?Алексей БАЛИЕВ
 
 

ЗАЩО ДРАЗНИМ РУСКАТА МЕЧКА? -Пат БЮКЯНЪН

В БЪЛГАРИЯ ИМА ПРЕКАЛЕНО МНОГО ТЕЛЕВИЗИИ – НЕКА ОСТАНЕ САМО ЕДНА – Калоян МЕТОДИЕВ

ЛЕГАЛИЗИРАНЕТО НА ОРЪЖИЯТА МОЖЕ ДА НАПРАВИ НОРВЕГИЯ ПО-БЕЗОПАСНО МЯСТО – Майкъл РЕЙГЪН

ПРОФ. ХРИСТО КАФТАНДЖИЕВ: ПОЛИТИЧЕСКАТА РЕКЛАМА Е КАТО СПОРТА

ФАШИЗМЪТ НЕ Е КОНСЕРВАТИЗЪМ Дейвид ЛИМБАУХ

ПИСНА НИ ОТ ИЗПОЛЗВАЧИ Патрик БЮКЯНЪН
  

НЕЗДРАВИЯТ КУЛТ КЪМ СТАРОСТТА – Роджър БОЙС

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4140

Posted by on ное. 9 2011. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.