Право на отговор

AsociaciaВъв връзка със статия „Да развалят и концесиите за минерална вода – картелно я продават два-три пъти по-скъпо от безалкохолните“ на редакционната поща на Общество.нет постъпи отворено писмо от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки. В унисон с журналистическата етика публикуваме правото им на отговор. Запазваме си правото да дадем трибуна на всички заинтересовани страни или различни гледни точки по темата. Публикуваме писмото без редакторска намеса.

Уважаема г-жа Иванова,

във връзка със публикуваната на 27.02.206 г., в сайта „obstestvo.net” статия „Да развалят и концесиите за минерална вода – картелно я продават два-три пъти по-скъпо от безалкохолните” с автор Спас Васеров, бихме искали да Ви уведомим, че подобни твърдения за картелно споразумение и искания за прекратяване на концесионни договори са абсолютно безпочвени.

Публикуваното мнение разкрива липсата на компетентност по темата и неуместна съпоставка между несравними категории продукти, зад които стои различен по обем и като финансов еквивалент, ангажимент и усилия на отговорния бизнес и обществото като цяло. Както в страната, така и по света, ценово сравнение между различни продукти, включително и по състав, (напр. бутилирана натурална минерална вода и други напитки, в чийто състав не е използвана минерална вода), би показало разлики и в това няма нищо странно. Спрямо минералната вода и другите безалкохолни напитки се прилагат различни нормативни изисквания, а за извличането на минерална вода бизнесът заплаща и концесионни такси, които попълват държавния и общинските бюджети. Има немалко случаи, когато концесионните договори се прекратяват, при неспазване на задълженията по тях.

Освен това, публикуването на този материал руши имиджа на българското национално богатство – минералните води, в което са инвестирани значителни средства от българския бизнес и осигурява заетост на хиляди български граждани*.

Асоциацията пледира за правдиво, обективно и отговорно представяне на информация за българските минерални води, и използваме случая да заявим пред Вас своята готовност, при проявен журналистически интерес, вкл. от страна на автора на публикуваната във Вашата медия статия – г-н Спас Васеров, да представим професионално мнение и позиция, най-малкото като заинтересована страна. Липсата на търсене на обективизъм и отразяване на мнението на пряко засегнатите и заинтересовани страни, резонно поставя съмнението за скрита умисъл и преследвана изгода.

Ето защо, Асоциацията апелира Вашата медия да предприеме необходимите действия за сваляне на публикацията и разграничаване от опитите да бъде използвана за трибуна на кампании от подобен вид. Очакваме Вашата бърза и компетентна реакция – сваляне от сайта на въпросния материал!

Разчитаме на Вашето съдействие и избягване на ситуация, която ще принуди засегнатите компании, подкрепени от Асоциацията, представляваща интересите на бранша, да потърсят защита на правата си по законов ред.

За контакт:

Димитър Дългъчев                                                                       Жана Величкова

Председател на УС                                                                         Изпълнителен директор

*Принос на бутилиращата вода индустрия в развитието на икономиката

В бутилиращата минерална вода индустрия са реализирани значителни по обем инвестиции в разработване на находищата и опазване на ресурса, в изграждане и модернизация на предприятия, в закупуване на съвременни съоръжения и машини (вкл. бутилиращи линии), в опаковки, дизайн, маркетинг и т.н. Според данни на асоциацията техният общ размер за последните 9 години надвишава 150 млн.лева.

Секторът създава и поддържа пряка заетост на повече от 3 000 служители и работници, а с мултиплициращия ефект в свързаните с бранша стопански дейности, този показател има многократно по-високи стойности.

Освен преките инвестиции следва да бъде отбелязано, че за периода 2007-2012 индустрията е генерирала приходи в бюджета за над 75 млн. лева, както и над 110 млн. лв. за заплати и осигуровки на пряко заетите само за период от 5 години.

Подробна информация за размера на заплащаните от бизнеса на държавата суми за концесионни възнаграждения през годините може да бъде намерена и на официалната страница на Министерството на околната среда и водите в подробните годишни доклади за изпълнението на задълженията по концесионните договори за експлоатация на находищата изключителна държавна собственост с цел бутилиране и предлагане на минерална вода.

2 март 2016 г.

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=13036

Posted by on мар. 2 2016. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.