ПРАВИТЕЛСТВОТО ТИХОМЪЛКОМ ПРИЕ СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА КОНТРОЛ В ИНТЕРНЕТ

КАКТО Е ТРЪГНАЛО НАКРАЯ НЯКОЙ МОЖЕ ДА ИЗКАРА И АВТОРСКИ ПРАВА ВЪРХУ ВЪЗДУХА, КОЙТО ДИШАМЕ

Под благовидни предлози или зарад упраженен чужд натиск (най-вероятно заради шистовия газ) правителството тайно се присъедини към международно търговско споразумение за опазване на авторските права ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement)  – Търговско споразумение за борба с фалшифицирането") в Токио. Без публичен дебат или съобразяване с българските социални и икономически реалности управляващите са на път да превърнат всеки потребител на интернет у нас в потенциален престъпник.

Споразумението се представя за инструмент "за създаване на законни стандарти за опазване на правата върху интелектуалната собственост и за засилено международно сътрудничество".  Текстът обаче старателно се крие под предлог, че е търговска тайна!
Изключително спорен момент е, че документът задължава доставчиците на интернет да следят и да докладват обмена на информация в мрежата, която би могла да бъде или е обект на авторски права. Това е същото долнопробно ДС-доносничество с което така ревниво се борят. Правителството вече се къпее в лицемерие.
Според ACTA притежателят на интелектуалната собственост, която е била използвана без разрешение, не е нужно да доказва, че потребителят или доставчикът на интернет са нарушили авторското му право. Достатъчно е само да се оплаче три пъти, че правата му са нарушени.
Много е вероятно волунтаризмът на правителството да предизвика вълна от недоволство сред българите. Поредната свобода се отнема заради алчността на корпорациите. Големите творци са творци, а не печалбари-подтисници. Едното е вечно, а другото временно. Както е тръгнало накрая някой може да изкара и авторски права върху въздуха, който дишаме.


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ИНТЕРВЮ С НАСЕР МОХАМЕД ЕХТАИБА ОТ МИЗУРАТА ЗА ВОЙНАТА В ЛИБИЯ

ИКОНОМИЧЕСКИ ЗАСТОЙ СЛЕД ПРАЗНИЦИТЕ

2012 – ТЕЖКА ГОДИНА ЗА ЕВРОПА И ОЩЕ ПО-ТЕЖКА ЗА БЪЛГАРИЯ – проф. Иван Ангелов

ТРОВЕНЕТО НА НАЙ-ВАЖНИЯ ЗА ВОДОСНАБДЯВАНЕТО НА СОФИЯ ВОДОИЗТОЧНИК – РЕКА ИСКЪР Е ТЕРОРИЗЪМ

НОВА ИНТРИГА НА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ ВЪВ ФРАНЦИЯ

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: С ЛЪЖИ И КУХИ ОБЕЩАНИЯ ВЛАСТТА Е КРАТКА

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4274

Posted by on ян. 29 2012. Filed under Актуално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.