ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА ЧАКА УДАР ОТ ПЛУТОКРАЦИЯТА*

През последната седмица правителството и президентът би трябвало да са притеснени от две събития с негативен характер. Едното е докладът на Службата за борба с измамите с европарите, а второто е отвличането на Ангел Бончев. Доверието в правителството не е особено голямо. Това вече всяко хлапе го знае. През ден излизат новини за злоупотреби, некомпетентност, кражби, странни връзки, престъпност, свързани лица, повишени на нещо цени и по-високи глоби. Докладът си е международен документ и като такъв използва някакви норми на дипломатичен език. Казва че се краде, посочва виновните и иска резултати. Това из нашите медии се върти отдавна. Правителстово с етикета крадливо е по-скоро част от интериора на родния политически пейзаж, отколкото скандално разкритие на нещо, което не знаем. В този смисъл докладът трудно ще събори коалицията и остатъка от доверие в нея.

По друг начин обаче стоят нещата с отвличането на Бончев. Отвличания има от години. Но в този случай градусът на напрежение се вдигна от една страна заради силния медиен интерес, от друга заради повтаряната от всички анализатори и коментатори връзка с МВР и от трета с резила за отвличането на съпругата на Бончев, пратена под опеката на полицията да носи пари. Дали Бончев е света вода ненапита или обратно не е важно. Важно е че подобен „бизнес” набира скорост. Къде е уловката за управляващите? Подобен род дейност се извършва на гърба на т.нар. българска плутокрация. Това е финансовият елит на нацията. Няма да отвличат децата на Иван или Драган, който я кара на 2-3 минимални заплати. Засегнати са хората с много пари, бизнес влияние, работодатели, големи данъкоплатци, влияние в различните системи на държавата (съд, общини, спортни среди, политика и т.н.). Това до голяма степен са хората, които от една страна зависят от държавата, но и които стават потенциални жертви на нейното безсилие. И понеже те са хора с влияние и позиции могат да стимулират вследствие на своя страх, безпокойство и несигурност отрицателни действия спрямо все по несправящата се на тема сигурност власт. За мен по-опасното за правителството е именно отвличането на Бончев, отколкото стотици страници разкрития за корупция и делавери. В първия случай дребния и среден българин си псува пред интернет или телевизора, а във втория богатият и влиятелен член  на обществото иска бърза промяна. И понеже това правителство доказа, че е някак си импотентно да направи нещо положително ще трябва да понесе удар от горния слой на обществената финансова стълбица. Единствените печеливши от ситуацията ще са охранителните фирми.

В този ред на мисли ми се ще да спомена за поредните безмислици, на които сме свидетели напоследък. Хеликоптери ще кръжат над магистралите, за да се грижат да няма трафик или ако има да алармират за инциденти. Адски много грешни пари. Ще снимат отгоре и ще пръскат милионите на данъкоплатците вместо с тези пари да оправят някой и друг път. „Социал-либералите” така разбират борбата с престъпността в малка 6-7 милионна България – монтиране на камери, следене на интернет и подслушване на телефони. Е, затова и резултатите им ще вървят все по-надолу. Полиция е имало и преди нарушенията на личното пространство и си е вършила работата. Така се опитват  да компенсират некадърното си управление, а пък още повече го забатачват. Е, могат ли и заслужават ли да управляват такива хора?

 

* Използвам плутокрация като събирателно понятие за хората с високо обществено или финансово положение вследствие на първоначалното натрупване на капитал през 90-те години  без  да ги разделям на законно или незаконно забогатели. С други думи много богатите и високата средна класа на страната днес.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

МИТНИЧЕСКА МАФИЯ В ПЛОВДИВ Е НЕДОСЕГАЕМА

НЕЛИ КУЦКОВА: ОБЩЕСТВЕНАТА ПОТРЕБНОСТ ОТ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ГРАЖДАНСКИТЕ ЗАКОНИ Е МНОГО ГОЛЯМА

ГЕРБ СГРЕШИХА!

 

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ: КОНЯТ МИТИНИЦИ Е УМОРЕН, А ЕЗДАЧИТЕ?

 

МУНИР БОКЧАРИ: В ТУНИС МЛАДИТЕ ХОРА СА ПРИСТРАСТЕНИ КЪМ НАРГИЛЕТО

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=1254

Posted by on юли 16 2008. Filed under Гледна точка. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.