ПО-МАЛКО ТОКСИЧЕН НАЧИН НА ЖИВОТ – АВСТРИЙСКО СЕМЕЙСТВО ЖИВЕЕ БЕЗ ПЛАСТМАСА

Възможно ли е да водиш съвременен начин на живот без пластмаса? Едно австрийско семейство, загрижено за околната среда и здравето си, решава да потърси отговора. Това, което е планирано да продължи само месец довело до изцяло нов начин на живот.

Опитайте се да си представите, че живеете без пластмаса само за един ден. Без компютър, мобилен телефон, автомобил и със сигурност без пакетирана храна. Съвременният живот, белязан от вестдесъщата пластмаса, прави почти невъзможно избягването на синтетични материали. Но заради опасенията за нарастващия брой екологични и здравословни проблеми, които се получават от постоянни контакт с пластмасата, едно австрийско семейство решило да пробва да живее без нея.

В една нова книга, отпечатана в Германия – „Зона свободна от пластмаса”, Сандра Краутвашл разказва как петчленното й семейство се отървало от мног от пластмасовите си вещи и как днес много рядко купува нещо направено на базата на петролни материали.

Всичко започна като едномесечен експеримент, но си останало за постоянно, казва Краутвашл. На една ваканция през 2009 в Хърватия, 40 годишната физиотерапевтка се учидила колко често нейните 3 деца питат откъде се е взел целият този боклук на плажа. Опиът я довел до идеята за нейната собствена отговорност за този проблем.

„Въпреки че ние в Австрия рециклираме, това не важи за останалия свят. Факт е, че като купуваме такива продукти допринасяваме за продължаващото им производство”, казва още тях пред сп. Шпигел.

Малко след хърватската ваканция Клаутвашл гледала филма от 2009 – „Пластмасова планета”, документален филм на австрийския режисьор Вернер Буте за това как прекаленото производство на пластмаса по света е станало отровно за околната среда. Според филма, докато отнема стотици години пластмасата да се разтвори в природата, някъде около 240 милиона тона се произвеждат всяка година, които задръстват полета, замърсяват океаните и отделят канцерогени и други субстанции, които са опасни за човешкото здраве. Повечето пластмаси са направени от петрол –  ресурс, който не може да се възобновява, който още повече замърсява околната среда.

„Това беше последната капка и аз наистина побеснях”, казва Клутвашл. „И си помислих: Това вече не може да продължава така.”

ТЕЖКОТО НАЧАЛО

Едно от първите неща, което направило семейството е да се опита да изхвърли всички пластмасови вещи от своя дом. Корицата на книгата показва как те са седнали заобиколени от планина от пластмаса, която показва колко надълбоко е навлязла пластмасата в съвременния живот. Следващата им стъпка е била да намерят алтернативи: четки за зъби с дървени дръжки, метални кутии за мляко, и опаковки направени от стъкло, хартия и метал.

И тогава дошъл въпросът за тоалетната хартия. В борбата да не се употряба пластмасови опаковки децата предложили да използват вестници за тоалетната. Когато се оказало, че има проблем с печатното мастило, най-малкото дете предложило да се използват паднали от дърветата листа, които също не пасвали идеално. В крайна сметка, открили рециклираната хартиени салфекти използвани от много от ресторантите и обществените бани, като добър заместител. Не само били пакетирани в хартия, но се продават и в големи опаковки, което също спестява пари.

Ключът за да заработи цялото нещо е прагматизмът и да не докарваш начина си на живот до крайност, казва Краутвашл, като признава, че е трудно да се намерят решения и те изискват сериозно предварително проучване.

„Някои хоря си мислят, че живеем като в Каменната ера, но не е така”, добавя тя. „Животът стана малко по-прост, тих и по-комфортен”.

Семейството, което живее в село Айсбай с 3000 жители покрайните на Грац, все още използва електронни уреди и други вещи като каски за колело, но делят автомобила си с още едно семейство и винаги, когато е възможно, се опитват да купуват неща втора ръка.

ДА БЪДЕМ РЕАЛИСТИ

Научаването да бъдат по-внимателни към материалите, които използват във всекидневния си живот променило из основи подхода на семейството към пазаруването. „Това напълно промени потребителското ни поведение”, казва майката.

Те се научили да спират и да мислят дали наистина имат нужда от нещо преди да го купят. Научили се да бъдат реалисти относно своята цел да живеят без пластмаса.

„Трябваше да осъзнаем, че не може да го направим на 100 %.”. Дори стъклените и метални съдове, например, съдържат пластмаса в капаците си. Все пак, във времето, те се научили да намаляват разхода на пластмаса до „почти никакъв”, особено що се отнася до всичко свързано с храненето.

Така започнали да консумират повече непакетирана, прясна и често органична храна. „Поради това сега ние ценим храната повече”, добавя Клаутвашл. „Почти нищо не се разваля при нас и винаги готвим прясна храна”.

Естествено, това означава, че храната става по-голямо перо от семейния бюджет, който тя определя като „среден”. Но това се компенсира от по-ниските разходи за други неща, най-общо от намалялата обща консумация. В крайна сметка, сега харчим по-малко, обобщава тя.

В англоговорящия свят, през последните години, няколко семейства и хора са започвали подобни експерименти за свободен от пластмаса живот, въпреки че идеята е сравнително нова, казва Краутвашл. Вече някои нейни приятели и познати са „заразени” от идеята и тя се надява други също да се вдъхновят, дори само за частично освобождение от пластмасата.

„Хората, които са успешни, като нас, могат да си позволят да мислят за тези неща, и често те могат да направят промяна”, заключва австрийката.

Автор: Кристен Ален, Сп. Шпигел (Германия)

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4971

Posted by on юли 20 2012. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.21044 лв
 CHF =  1.72899 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.20773 лв
100  RUB =  2.50532 лв
 USD =  1.66185 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.