ПОТЪПКВАНЕТО НА СИМВОЛИТЕ ИЛИ ЗА ПОЗОРА НА ДЪРЖАВНОСТТА У НАС

Човекът на снимката "не е част" от българската история! Той е бил само вицепрезидент.

Президентската институция е особено важна в политическия живот на страната.  На първо място с това, че e своего рода символ на нацията.  В Конституцията ни цялата трета глава е отделена на този стожер на националното.
Редно е една нация да пази своите символи. По отношението към тях се определя степента й на цивилизованост. Не става въпрос за критики (по време на мандата или след края му), а за отношението на държавата към президента и вицепрезидента след тяхното оттегляне. За действията или бездействията им може да съди само историята.
Именно заради това през 2003 г. е приет Законът за правата на някои лица, които са били президенти на Република България. Мотивите на тогавашните  вносителите безспорно са повече от благордни: „Държавата следва да има грижата бившите президенти да не живеят при обстоятелства, които биха били неприемливи с оглед на заеманото преди това обществено положение”. С този закон се урежда една прилична пенсия, автомобил и офис на оттеглилия се държавен глава. С една дума осигурява му се едно достойно съществуване, каквото подобава на един символ на нацията. Дотук добре, но… У нас винаги има едно НО! В този закон вицепрезидентът го няма.  Той е една фикция. Никой не е гласувал за него. Няма го в правния мир. Не е представял България пред света. Стоял е 5 години  скрит в мазето на президентството и после е изпратен по живо по здраво през шублера да си ходи. След края на мандата, дори да започне да рови по кофите си е негова работа. 

Да, но вицепрезидентът го има. Има го в същата тази трета глава на конституцията, в живота на президентската институция, в политическия ландшафт и най-вече в историята на България. Въпросът дали да я има длъжността на вицепрезидента е съвсем отделен. Като част от историята той е реалност.

Единственият жив, бивш вицепрезидент на страната днес е Тодор Кавалджиев (1996 – 2002). Тук не коментираме неговите лични качества (те са безспорни), а институцията, която е олицетворявал и ще олицетворява до сетния си дъх.
Него закона го е зачеркнал, зачеркнали са го писачите му (не могат да се нарекат по друг начин подобни законотворци).
Може ли бивш вицепрезидент да посреща журналисти, студенти, изследователи, чужди гости  в квартални градинки и кафенета?!
Може ли да води съществуване на ръба на мизерията?
Как да финансира издаването на книги, които ще останат за бъдещите поколения?
За кого е срамът от подобно отношение? 
Въпросите са риторични. А изводите тъжни. Така не се изгражда държавност. Не се създава уважение към институциите и личностите на една нация. Дори напротив – разрушават се. Смазват се морално!
Случващото се с вицепрезидента Кавалджиев е срам за България. Това важи и за бъдещите бивши подгласници на държавния глава.
Въпросът със статута на вицепрезидентската институция трябва час по-скоро да намери своето реално разрешение. Достатъчно дълго сме писали история от която част от нацията да се срамува.

Калоян Методиев
Май 2009


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ХОРАТА ИСКАТ… – Калоян МЕТОДИЕВ

ЧАШАТА ПРЕЛЯНиколай ГЕОРГИЕВ  

БОРИСЛАВ АНГЕЛОВ: ИЗКУСТВОТО Е ДА НАПРАВИШ СТАБИЛНА ПАРТИЙНА СИСТЕМА, КОЯТО ДА НЕ Е ЗАТВОРЕНА

ЛИЦЕМЕРИЕТО НА ОСТАТЪЦИТЕ ОТ СДС?

ИМА ЛИ ПОЛИТИЧЕСКАТА КУЛТУРА ПОЧВА У НАС?Турхан АПДУЛА   

ПРЕХОДНИ БЕЛЕЖКИ ЗА ПРЕХОДА. ПОЛИТИКАТА НА ТЪРПЕНИЕВладимир ШOПОВ

БЛОГЪРИТЕ В БЪЛГАРИЯ – СОЦИАЛНИ АСПЕКТИ Любима ЙОРДАНОВА и екип

БСП Е НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ВРАГ НА БСП Борислав АНГЕЛОВ 

ПАЗИ БОЖЕ, ДА ИМАШ КОАЛИЦИОННИТЕ ПАРТНЬОРИ НА БСП – РЕКЕТЬОРИ ОТ НАЙ-ВИСША СТЕПЕНБорислав АНГЕЛОВ 

ИДЕИТЕ ЗА ПРОГРАМНИ ИЛИ ЕКСПЕРТНИ ПРАВИТЕЛСТВА Е БЯГСТВО ОТ ОТГОВОРНОСТ – Борислав АНГЕЛОВ

„УПРАВЛЯВАЩИ” ИЛИ „ПРАВИТЕЛСТВО”? Благовест ГЕРМАНОВ

БРЮКСЕЛ 3 В 1Калоян МЕТОДИЕВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2261

Posted by on май 18 2009. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.