ПОСТИТЕ НЕ СА ДИЕТА, А ДУХОВНО ПРЕЧИСТВАНЕ

Въздържанието от определени храни е подходящо само за напълно здравите хора и е противопоказно за възрастните, бременните жени, кърмещите майки и децата

Превърнаха ли се в мода постите и ползват ли се те за диета, а не за духовно пречистване на тялото и съзнанието? Няма съмнение, че отговорът на този въпрос е положителен и това може да се види навсякъде около нас. Като стане време за пости, много хора, които месеци наред са преяждали, се сещат, че трябва да отслабнат. Особено в днешно време, когато това се превръща и в мода. Подобно на детоксикацията, заради която се тъпчем с английска сол и гладуваме, а после си купуваме най-големия дюнер или хамбургер от ъгъла. Не че със здравословния начин на живот не се спекулира, още пък по-малко се постига в действителност.
Въпреки че всяка година се изписва и изговаря много за постенето, особено преди Коледа и Великден, мнозина не са наясно защо и как трябва да се прави това. Все по-рядко постът е изпитание за тялото и волята и все по-често –  просто начин за сваляне на няколко килограма.
Духовните хора ни учат, че постенето е преди всичко въздържание от греха, злото, омразата, гнева, лъжата. Ограничаването на храната и на телесните страсти просто помага на човек да се концентрира върху процеса на очистване, учи православната църква. Преосмисляйки преживяното, молейки и изповядвайки се по време на постите, човек израства духовно и търси отговори на много неразрешими въпроси.
И все пак – мода или не, постите могат да ни избавят от вредни навици, смятат лекарите. Те способстват за прочистването на организма от шлаката и токсините и всички системи си почиват от утежненото храносмилане. Точно затова през първите дни може да възникне усещането за отпадналост, гадене и дори виене на свят. Специалистите съветват всеки ден да се взима горещ душ, веднъж в седмицата да се прави парна баня и да се пият повече плодови и зеленчукови сокове. Вследствие на прочистването се подобрява общото здравословно състояние на човека. След постите човек може по-лесно да се избави и от вредните навици – пушене и алкохол.
Не е желателно в храната да се добавят сол и други подправки, тъй като те засилват апетита. С други думи, постната храна не трябва да бъде много вкусна. Газираните напитки също са абсолютно забранени, защото те раздразват лигавицата на стомаха и увеличават апетита. Особено полезно за човека, успял да издържи целите пости, е след това един ден в седмицата той да си прави разтоварващ ден.
Според много диетолози постенето е отживелица и не отговаря на представите за пълноценното хранене, тъй като не осигурява на организма необходимите вещества. Човек рискува да получи разстройства в обмяната на веществата, дисбактериоза, полова слабост, да задълбочи атеросклерозата, а следователно да навреди на сърцето си, предупреждават те. Други обаче смятат, че ограничаването на месото и мазнините – основните източници на холестерол (главния виновник за атеросклерозата), способстват за здравето на организма. Ако холестеролът се ограничи твърде много, организмът започва да го синтезира сам.
Ето защо постите са подходящи само за напълно здравите хора и са противопоказни за възрастните, бременните жени, кърмещите майки и децата. Втората опасност от поста се крие в това, че пресните зеленчуци, които се предлагат през този период, по правило съдържат доста нитрати. За съжаление в желанието си да разтоварят организма си, хората понякога го натравят.
След самите пости не трябва да се преминава веднага на месо или друг вид тежка храна – това ще бъде твърде силно натоварване за организма.
По време на постите до Бъдни вечер включително трябва периодично да се посещава храма и да се взема причастие. Като се има предвид колко много хора в наши дни постят, е учудващо, че в понеделник на Въведение Богородично или Деня на християнското семейство в храмовете причастие  получиха много малко хора. Което потвърждава теорията за диетичното, а не за духовното постене. Изводът е от и за заинтересованите лица.
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ОЗОНОТЕРАПИЯТА ЛЕКУВА И РАЗКРАСЯВА

БЕЛИТЕ КОСИ СКОРО МОГАТ ДА ОСТАНАТ В ИСТОРИЯТА

ЗАВРЪЩАНЕТО НА КАРТОФИТЕ СРЕД МЕНЮТАТА С ПОЛЕЗНИ ХРАНИ

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ РАЗРЕШАВА ПЛАСТИЧНА ХИРУРГИЯ НА ДЕЦА?

СЕДЕМДНЕВНА ОЧИСТИТЕЛНА ДИЕТА ОТ ИНДИЯ

ЕЛЕКТРОМАГНИТНОТО ИЗЛЪЧВАНЕ – ВРЕДИ И ПОЛЗИ

ПОЛЕЗНИТЕ И ВРЕДНИТЕ ЦВЕТЯ В ДОМА НИ

СКРИТАТА СИЛА НА СРЕБЪРНАТА ВОДА

ЛЕЧЕНИЕ С МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ – III част

ЛЕЧЕНИЕ С МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ – II част

ЛЕЧЕНИЕ С МИНЕРАЛИ И КРИСТАЛИ – I ЧАСТ

ПОВЕЧЕТО ОТ ДИЕТИЧНИЯ ХЛЯБ В БЪЛГАРИЯ СЕ ОКАЗА МЕНТЕ*

КАРАНЕТО НА КОЛЕЛО МОЖЕ ДА ИМА НЕГАТИВЕН ЕФЕКТ ВЪРХУ РЕПРОДУКТИВНИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ НА МЪЖА

ПЕТНА ПО ЛИЦЕТО И ТЯЛОТО – ЗАЩО СЕ ПОЯВЯВЯТ И КАК ДА СЕ СПРАВИМ С ТЯХ

МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ И КОНСЕРВАНТИТЕ ВОДЯТ ДО РАК

ЗАЩО Е ПОЛЕЗНО ЧЕРВЕНОТО ВИНО

ЗДРАВЕ И ЕЛЕКТРОМАГНИТНИ ВЪЛНИ

АСПАРТАМ И ГЛУТАМАТ – ВКУСОВЕ, КОИТО УБИВАТ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4164

Posted by on ное. 28 2011. Filed under За тялото. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.