ПОСЛЕСЛОВ КЪМ РАВНОСМЕТКА

petar dokov

ОБЩЕСТВО.НЕТ  даде място на четири есета от подготвяната ми тогава книга Спасител. Тя вече излезе, но съм петимен да направя една добавка към текста.

Реч Алън Фостър Дълес от 1945г. пред висши офицери от американската армия. До Парада на победата в Берлин остават цели шест месеца, но Америка се стяга за нова война – този път срещу съюзника си Русия. Убийствената мощ на Бомбата вече е демонстрирана в Япония, но нейната радиация не може да проникне сърцата и умовете на хората. Потребни са и усилията на специализираните служби за „морално” въздействие, ето и инструкцията на Алън Дълес, по онова време шеф на ЦРУ:

„Ще свърши войната. И ние ще хвърлим цялата материална сила на САЩ за измамване и оглупяване на хората от социалистическите страни. Съзнанието подлежи на промяна. Незабелязано ще заменим човешките ценности с фалшиви, в които да вярват. Как?

Ще намерим единомишленици и помощници в самата Русия. Епизод по епизод ще се разиграва грандиозна трагедия към гибелта на най-непокорния народ на земята и необратимото угасване на неговото самосъзнание.

Литературата, театрите и киното ще прославят най-ниските човешки чувства и страсти. По всякакъв начин ще поддържаме и издигаме така наречените художници, които насаждат и втълпяват в човешкото съзнание култ към секса, насилието, садизма и предателството – с една дума, всякаква безнравственост.

Незабелязано, но активно ще съдействаме за безпринципността на чиновниците и рушветчийството. Бюрократизмът и недобросъвестната работа ще бъдат издигнати в добродетел. Честността и почтеността ще се осмиват и ще се превърнат в ненужни отживелици.

Простащината и наглостта, лъжата и измамата, пиянството и наркоманията, животинският страх на един от друг, предателството, безсрамието, национализмът и враждебността между народите – всичко това ще култивираме и то ще даде обилен цвят.

Малцина ще се досещат или разберат какво става. Тях ще превърнем в посмешище и измет на обществото. Ще изтръгнем духовните корени на болшевизма, ще опошляваме и унищожаваме основите на родната нравственост.

Главният залог ще бъде върху младежта. Ще я разлагаме, развращаваме и лишаваме от чест. Ще създадем човек с консумативна психика на елементарен потребител. Всичко това ще извършим под девиза: „Защита на правата на човека и гражданските му свободи.”

Извлякох от книгата този текст умишлено, за да могат посетителите на ОБЩЕСТВО да го сравнят пряко с друг програмен документ за „либерализиране и демократизиране” на живота в присъединените територии. Той показва пределно ясно и откровено методите и целите на имперските страни. През 1835 г. Лорд Томас Маколей представя в парламента  проекта си Minutes on Indian Education. Накратко в него пише:

“Обиколих цяла Индия и никъде не видях просяк или крадец – видях богатство и висок морал. Мисля, че няма да можем да завладеем хора с такива стойности, ако не разрушим основите на тяхното духовно и културно наследство. Предлагам да заменим образователната система и културата им; индийците да започнат да мислят, че английската култура е хубава и по-голяма. Така Индия ще изгуби  достойнството и родната си култура и индийците ще станат такива, каквито ние искаме – една наистина завладяна нация.

Ние трябва сега да направим всичко възможно да формираме класа, която да бъде посредник между нас и милионите, които управляваме –  индийци по кръв и цвят, но англичани по вкус, по мнения, по морал и по интелект.”

Видно е, всичко това вече става и по нашите земи, нищо че не сме индианци или индийци. За единната цел в някои райони се използва Огнена вода, в други опиати, а в трети – лозунги в комбинация с първите две. От време на време по улици и площади подскачат наивни хипита, но – след като гневът бъде изпуснат до безопасно за статуквото ниво – решенията се провеждат от добре дресирани юпита.

Необходимо е да добавим – тази политика не е монопол на западната политическа и културна инвазия. След войната от 1878 г. български възрожденец пише в нарочна инструкция: „Само училите в Русия могат да се ползват с доверие при назначаване на държавна работа”. Подобен подбор наблюдавахме и след 1944 г. до нахлуването на демокрацията.

 

Автор: Петър Доков

dok_of@abv.bg

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=6451

Posted by on май 11 2013. Filed under Култура. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.