ПОСЛЕДНИЯТ ЕВРЕИН В АФГАНИСТАН Е НА ПЪТ ДА НАПУСНЕ СТРАНАТА

Zabulon Simantov, an Afghan Jew, sits inside his cafe in Kabul

В СТРАНАТА НЯМА ОСТАНАЛИ ХРИСТИЯНИ, А ЕДИНСТВЕНИЯТ ХРИСТИЯНСКИ ХРАМ Е В ДВОРА НА ИТАЛИАНСКОТО ПОСОЛСТВО

Забулон Симинтов винаги маха кипата си, традиционна еврейска мъжка шапчица, преди да влезе в своето кафене в разнебитена сграда, в която се помещава и последната афганистанска синагога.

„Нека си сваля шапката, иначе хората ще си помислят нещо лошо за мен“, казва Симинтов докато бодро слиза по мръсните стълби в своето кафене.

В своите 50 години, Симинтов е известен като последния афганистански евреин останал в страната. Той се е превърнал в нещо като знаменитост. Неговото съперничество с предпоследния евреин през годините, който умира през 2005 година, е вдъхновило цяла пиеса.  

Загрижен за крайната афганистанска мюсюлманска култура, Симинтов се опитва да не афишира произхода си, за да защити своят кебап ресторант, който е отворил преди 4 години и е нарекъл на името на провинция от Северен Афганистан.

„Цялата храна тук се приготвя от мюсюлмани“, казва той.

Сега кафенето, подредено и чисто, е заплашено от затваряне, защото кебапите не се продават много добре, най-вече заради влошаването на сигурността в Кабул, поради което хората се страхуват да се хранят навън или да се разхождат из града.

Симинтов разчита основно на кетърингови поръчки от хотелите, но и те намаляват след като чуждите войски започнаха да се изтеглят от Афганистан, още повече отслабващи сигурността и инвестициите.

„Хотелите поръчваха храна за 400-500 човека. Четири от пет печки бяха заети от следобед до вечерта. Планирам да затворя моя ресторант през март и да го дам под наем“

На обяд е заета само една маса, на която двама клиенти поръчват крехко месо на дълъг шиш и други афгански ястия. Изглежда и двамата не знаят за историята на Симинтов и казват, че идват само защото съседното кафене, където приготвяли специално ястие с афгански нудели затворило.  

Zabulon Simantov, an Afghan Jew, shaves at his residence in KabulМалко се знае за произхода на афганските евреи, които според някои живеят тук повече от 2000 години. Наскоро намерени на север свитъци от 11 век дават за пръв път възможност да се изучават поеми, търговски сметки и съдебни договори от онова време.

Общността наброява няколко хиляди души в началото на ХХ век, разпръснати в няколко града, но поддържащи слаби контакти с останалите евреи по света. По-късно те масово напускат страната, най-вече, за да отидат в новосъздадената държава Израел.

Жената и дъщерята на Симинтов също заминали за Еврейската държава, но той решил да остане при своите афгански „братя“.

Прах и разруха

Симинтов е роден в западния граничен град Херат, люлката на еврейската култура в Афганистан. Той показва оръфани афиши и молитвени книги на посетителите на порутената синагога.

Zabulon Simantov, an Afghan Jew, blows the traditional shofar, or ram's horn, at a synagogue in KabulТой изважда „шофар“ – рог от овен използван на еврейската нова година и на Йом Кипур, денят на изкуплението – от прашен сандък и го надува със слаба ефективност. Симинтов поддържа и близкото гробище, отличаващо се няколко счупени каменни парчета в разхвърляна градина.

Останалите религии са по-зле от юдаизма.

В Афганистан няма останали християни, поне никой, който да го признава открито, а единствената църква се намира в двора на италианското посолство. Има малка хиндуистка общност, но тя бързо намалява.

Личната драма на Симинтов е свързана с увеличаващия се риск от въртенето на собствен бизнес.

Zabulon Simantov, an Afghan Jew, prays at a Jewish cemetery in KabulПовече от 12 година след американската инвазия, която свали петгодишния талибански режим, страхът от бомби, стрелба и престъпления все още е част от всекидневието тук.

Симинтов казва, че е загубил $45,000 в ресторанта и всички ценности останали от баща му са били откраднати преди талибаните да бъдат изгонени през 2001 година. Надява се, че ако даде под наем кафето може да събере достатъчно пари, за да ремонтира синагогата.

По-голяма част от стените и пода в сградата, включително в синагогата, са почернели от мръсотия. Оцеляла е от талибаните, но е из основи претършувана.

Simantov, an Afghan Jew, prays at his residence in KabulСиминтов, обаче е решен да продължи да практикува религията си – огорчен, дори вбесен от нещастието си и неуспеха на водените от Съединените щати сили на НАТО да създадат условия за мир и сигурност без да има страх от талибаните.

„По-добре да видиш куче, отколкото американец“, добавя той. „Ако ситуацията в страната се влоши, ще избягам“

Джесика Донати и Мируаис Харуни (Ал Арабия)

Ройтерс, Кабул

 

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=7761

Posted by on ное. 13 2013. Filed under Айсберг. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.