ПОСЛЕДНИЯТ ДОМ НА ЙОТЦИ – АРХЕОЛОГИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ НА ЮЖЕН ТИРОЛ

Арехологическият музей на Южен Тирол се намира в град Бозен или Болзано (немското и италианско имена с които градът си живее и до днес). Съществуването на този музей се дължи най-вече на Йотци – Леденият човек. Мястото е по-известно с това наименование – Музеят на Ледения човек.
На 4 етажа са разположение различни колекции.
Е на първият не е точно колекция. По-скоро място, откъдето да си закупите билет, гардероб, където да си оставите якето, тоалетна… и магазинче, откъдето да си купите дребен сувенир.
Основната атракция, която привлича умни туристи от цял свят (не по долния комерсиален начин на Лувъра например) е фигурата на Йотци. Историята, разбира се, си има предистория.

На 21 септември 1991 година, около обяд,  на височина 3213 метра (Мусала е под 3000)  в Йотцаловите Алпи (между Италия и Австрия) двама туристи (мъж и жена от Нюрнберг) видели нещо да се подава от леко разтопен ледник – част от замръзнала човешка фигура. Продължили и веднага информирали компетентните органи. На другият ден на мястото пристигнали планински спасители, които помислели, че става въпрос за загинал турист. Не могли да го измъкнат, защото тялото било здраво замръзнало в леда. Около откриването и до днес остават много въпроси. Как така на следващият ден най-извесният в света алпинист Меснер се е озовал точно на това място? Как случайно двамата туристи откриват тялото?
Както и да е тялото било извадено и транспортирано за изследване в Инсбрук. И тук започва любопитната му одисея. Оказало се, че мумифицираната фигура е на 5300 години. Получила името Йотци, заради планината в която е намерена. Едни от най-добрите световни учени от няколко университета започват изследвания върху нея.
Учените установили, че Йотци е тежал около 50 килограма и е бил истински дълголетник за времето си – намерил е смъртта си между 45 – 46 годишна възраст. В музея (залата е разделена на две – изложбена и отзад лаборатории) той е изложен в камера за дълбоко замразяване и може да се види зад дебело стълко. Невероятен е.
Изключително любопитно е, че на него и около него са намерени почти напълно запазени дрехите и вещите му. Те дават представа за живота на Неолитния човек и всекидневието му. В музея може да се видят панталоните му или по-скоро кожени крачоли, които е нахлузвал (последната снимка). Обувките му са направени от кожа и слама с които е издържал на студ и сняг на който и днешните супер модерни екипировки могат да се огънат. Шапката му е направена от меча кожа и е съшита с животински жили. Всичко това е изложено в стъклени барокамери, които поддържат специална температура. Йотци е носил и кочан със стрели, които сам си е приготвял като е намотавал заострени камъчета с влакно към върховете, по-висока от него пръчка (1.80 метра), която може да се види и е заострена от единия край, както и малка брадвичка.
Патоанатомите установили, че е бил ранен от стрела в дясното рамо и най-вероятно това е  причина за смъртта му. Трудно е да се установи дали е бил ловец или пастир. Уникалното е, че е запазен до наши дни, толкова съхранен. Според някои (може и да са  фантасти) не е далеч деня ,в който чрез ДНК и други методи той да бъде съживен. Но това е тема на друг анализ.
На третият етаж може да разгледате експозицията „Бронзовата ера”, която не е толкова богата и така впечатляваща, но е важно да се отбележи, че всичко е подредено елегантно и с вкус. Карфица да изложат ще си е на мястото.
На последният етаж са се настанили римляните. Няма как постиженията им да не предизвикат възхита у всеки здравомислещ човек. Системата от градове, в които освен военни съоръжения има лечебници, бани, театри, въобще всичко, с което и до ден днешен не могат да се похвалят доста европейски селища. Хирургическите им инструменти и различни приспособления са актуални и до днес. На етажа има и възстановка на стар римски път, прорязан от коловози от волските коли, кръстосвали империята. Като го погледне човек и не може да не им каже "евала" и да си спомни, че дори в столицата на България в 21 век все още има неасфалтирани улици.
Йотци и римляните са двете неща заради, коитo си заслужава да разгледата Южнотиролския музей.

Ето и няколко снимки:

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

НАЙ-СТАРИЯT ПОРНО МАГАЗИН В СВЕТА ЗАТВАРЯ ВРАТИ

НОРВЕЖКАТА ЦЪРКВА ИЛИ ИНТЕРЕСНОТО ХРИСТИЯНСТВО В СКАНДИНАВСКАТА СТРАНА

МЯСТО, КЪДЕТО МОЖЕ ДА СЕ СКРИЕТЕ ВИСОКО В ШВЕЙЦАРСКИТЕ АЛПИ

НА ГОСТИ В ХАЛКИДИКИ

КРУИЗ С КОРАБ ИЛИ КАК ПОЧИВАТ НА ДРУГИЯ КРАЙ НА СВЕТА

КАДИЗ И ОКЕАНА НА БРЕГА НА АНДАЛУСИЯ

АНТИГУА В ТЮРКОАЗЕНО И ЖЪЛТО

СЕКЕШФЕХЕРВАР – БРРРР… НЕ Е ЛЕСНО ЗА ПРОИЗНАСЯНЕ

НОРВЕГИЯ – СЕВЕРНАТА ПРИКАЗКА

КАВАЛА – НАКАЦАЛА ПО ХЪЛМОВЕТЕ

БУКУРЕЩ – СИВО, ТА СИВО

КАК РЕАГИРАТ ИСПАНЦИТЕ НА КРИЗАТА?

ЕДНА БЪЛГАРКА В АНДАЛУСИЯ – 1 част

КОПЕНХАГЕН

ИПЪР – ВСЕ ОЩЕ НА БОЙНОТО ПОЛЕ

10 МЕСТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ В ШВЕЙЦАРИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=2906

Posted by on февр. 4 2010. Filed under Пътешествия. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.23755 лв
 CHF =  1.68287 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.19023 лв
100  RUB =  2.65888 лв
 USD =  1.68781 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.