ПОСЛЕДНИТЕ ДИНОЗАВРИ

ПОКОЛЕНИЕТО НА РОДЕНИТЕ ПРЕЗ 30-ТЕ В СЪВРЕМЕННАТА ПОЛИТИКА

Цел на тази статия е да маркира ролята и мястото на последните представители на родените през 30-те години на ХХ век в реалната политика.
Смяната на поколения и лидери има своята биологично-възрастова логика. Едни генерации се оттеглят от политиката, а други постепенно (понякога и рязко) заемат тяхното място. Някъде от средата на 90-те години до средата на първите години на ХХI век мнозинството представители на поколенито на родените през 20-те години изчезнаха от политическата сцена. Започна плавното оттегляне на поколението на родените през 30-те.
Динамиката на тази трансформация се промени. Напредъкът на медицината позволи то да се задържи в активната политика по-дълго от предишното. Днес сме свидетели на световни лидери влезли в своите 70 биологични години, които са активни и ръководят своите нации.

 

Сред тях се открояват някои знакови имена. Разбира се първото място е запазено за италианския премиер Силвио Берлускони (роден на 29 септември 1936). Той промени изцяло представата за стария човек, за мястото му в политиката и обществения живот. Берлускони наруши старата формула, че стария човек знае, но не може. Италианецът знае и може. Държи се като младеж, изглежда като зрял мъж. Живее и се забавлява във всички измерения на понятието. Той обяви, че няма да се кандитира за нов мандат през 2013 година. Но кой знае?
Индийският премиер Манмохан Сингх е роден на 26 септември 1932 година. От 2004 година е начело на най-голямата демократична държава в света, която уверено върви по пътя на един от новите световни лидери. Сингх оперативно ръководи политиката засягаща живота на повече от 1 милиард граждани на територията на цял субконтинент. Вторият му мандат започна през 2009 г. и завършва, в случай, че няма непредвидени обстоятелства, през 2014 година, когато индиецът трябва да е 81 годишен.
Въпреки че имат по-скоро представителни функции представители на тази генерация са държавни глави на своите страни – португалският президент Антонио Кавако Силва роден на 15 юли 1939 г. и  австрийският му колега Хайнц Фишер, роден на 9 октомври 1938 г.
България изпреварва или по-вероятно изостава от световния тренд. И в трите основни институции на държавата у нас – президентство, правителство и парламент ( с едно изключение на редови депутат от 240 парламентаристи) липсват представители на родените през 30-те години, въпреки че тази възрастова група е една от най-многобройните в страната.
Четринадесетият Далай Лама (Тензин Гиасто), който днес е духовен, но и политически лидер на тибетския народ е роден на 6 юли 1935 година.
Международната футболна федерация (ФИФА), която ръководи футболните дела в света има за свой президент Жозеф Сет Блатер (роден на 10 март 1936 година). Швейцарецът оглавява една от най-влиятелните и богати световни организации от 1998 година, а през 2011 бе преизбран за нов 3 годишен мандат начело на федерацията.
Поколението на 30-те все още е поколението на по-малките в сравнение с други лидери, които по силата на своята възраст, вече са изключения в световен мащаб. Макар да не са ангажирани пряко с упралвленски дела, някои от тях оказват силно влияние върху политическите процеси на регионално или световно ниво.
Израелският президент Шимон Перес е роден на 2 август 1923 година. Президентът на Италия – Джорджо Наполитано (29 юни 1925 г.). Гръцкият президент Карлос Папуляс на 4 юни 1929 година.
 Британската кралица Елизабет II е родена на 6 февруари 1926 година. Действащият крал на Саудитска арабия – Абдулах е роден на 1 август 1923 година.
Римският папа Бенедикт XVI е роден на 16 април 1927 година. От 2005 година той показва пътя на стотиците милиони католици на Земята. 
Сред доайените в света е главата на Българската Православна църква – патриарх Максим Български (роден на 29 октомври 1914 година). Той е най-старият религиозен водач на планетата днес. Максим води службата (с малко чужда помощ) по повод 40 години от интронизацията си. Той и папата ще останат на постовете до смъртта си.
Изводът, който може да бъде направен е, че в съвремието човек може да е активен, полезен и деен до дълбока старост. Двете условия, за които развитието на човечеството все повече е в услуга, е да е относително здрав физически и психически. Напредналата възраст все по-малко ще бъде пречка за пълноценен живот. В мащабите на съвремието, и на прага на утрешния ден, все повече ще говорим за 40 годишни момчета и момичета и 80-годишни зрели мъже и жени.


Бихте ли нарекли този 74 годишен мъж мъдър, уморен или скучен старец?


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

ДВЕ ГОДИНИ УПРАВЛЕНИЕ НА ПП ГЕРБ – доц. Любима Йорданова

СЕРГЕЙ АЛЕКСАНДРОВ: ПРИВЛЕЧЕН СЪМ ОТ КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ НА БЪЛГАРИЯ

НОВИНИТЕ ЗА КАТАСТРОФИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ПЪТИЩА СА ЕДНА ВЕЧНА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ

БЕЗ ПАРИ-НЯМА ВЯРА!

ИЦО ПЕТРОФФ: ВЪЗРАСТНИТЕ ИЗНЕМОГВАТ, МЛАДИТЕ НЯМАТ РАБОТА

ПУТИН В РОЛЯТА НА ЦАР МИДАС

ШИЯМ САРАН: МАТЕРИАЛИТЕ ОТ УИКИЛИЙКС СА НЕПЪЛНИ, СЕЛЕКТИРАНИ, А ЧЕСТО И ПОДВЕЖДАЩИ

ПОЛ КРЕЙГ РОБЪРТС: КАКВО ПРАВИ НАТО В ЕДНА ВОЙНА В АФРИКА?

ПРОГРАМА НА ПАРТИЯТА НА СПРАВЕДЛИВОСТТА И РАЗВИТИЕТО: ВЪНШНА ПОЛИТИКА НА ТУРЦИЯ ДО 2023

ТОМАС ДЕ МЕЗИЕР ЗА КОНСЕРВАТИВНИТЕ ЦЕННОСТИ

КОЕ ПРАВИ ОТ НОРМАЛНИЯ ЧОВЕК ПРЕСТЪПНИК? -Й.Тодоров

ПЕРСПЕКТИВИТЕ НА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В ЛИБИЯ  – А.Бистров

АЛЕКСАНДЪР РАР: ГЕРМАНИЯ И ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ БРИК СА ПРОТИВ ВОЕННА ИНТЕРВЕНЦИЯ В ЛИБИЯ

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: НЯМА НАЧИН ЦЕНИТЕ ДА НЕ ВЪРВЯТ НАГОРЕ

ОБЯВЯВАМЕ СЕ ЗА СЕМЕЙСТВОТО, НАЦИЯТА, РОДИНАТА И ЗА СОБСТВЕНАТА ИДЕНТИЧНОСТ – Ангела МЕРКЕЛ

ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗАНИМАВАЛИ СЕ С АКТИВНА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ОСТАРЯВАНЕТО (1990-2010) – Калоян МЕТОДИЕВ

ПИРОВАТА ПОБЕДА НА БАН – д-р Лъчезар Аврамов

ВЪЗРАСТ И ФИЗИЧЕСКО ПРИСЪСТВИЕ В ПОЛИТИКАТА – Калоян Методиев

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ – ИСТИНСКАТА КАДРОВА КАТАСТРОФА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

СЪД ДАДЕ ПРАВОМОЩИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА ОПРЕДЕЛЯТ ПРАВИЛА ЗА ВЪНШНИЯ ВИД НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ ПРЕД ВСЕКИ ДЕН: НЕ СМЕ ГОТОВИ ДА ПОЕМЕМ РОЛЯТА НА БУФЕР МЕЖДУ ЕВРОПА И АЗИЯ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3979

Posted by on юли 8 2011. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.