ПОЛ КРЕЙГ РОБЪРТС: КАКВО ПРАВИ НАТО В ЕДНА ВОЙНА В АФРИКА?

КИТАЙЦИТЕ ВЪЗПРИЕМАТ СЛУЧВАЩОТО СЕ В ЛИБИЯ КАТО ДЕЙСТВИЕ НАСОЧЕНО СРЕЩУ САМИТЕ ТЯХ

Пол Крейг Робъртс е роден на 3 април 1939 година в Атланта. Американски икономист и колумнист. Работи като помощник секретар в администрацията на Роналд Рейгън.  Един от бащите на рейгъномиката. В момента живее в Панама. Публикуваме разговор в Пресс ТВ.

 
 

Говори се, че Вашингтон е посъветван да въоръжава революционерите в Либия. Мислите ли, че това е добра идея?
Те вече ги въоръжават. Това е уникалното при либийския бунт. Това не е мирна демонстрация, не се провежда в столицата, това е въоръжено въстание в източната част на страната. Знаем, че ЦРУ е намесено, така че те вече са въоръжени.

Как бихте сравнили тази военна операция с една в Бахрейн?
Ние не искаме да сваляме управляващите в Бахрейн или в Саудитска арабия, където и двете правителства използват сила срещу протестиращите, защото те са наши марионетки и имаме голяма военноморска база в Бахрейн.
Искаме да свалим Кадафи и Асад в Сирия, за да разкараме Китай и Русия от Средиземно море. Китай има огромни енергийни инвестиции в Източна Либия и разчита на тях, както и на Ангола и Нигерия за енергийните си нужди. Това е американски опит да се отрежат ресурсите на Китай, точно както Вашинтгон и Лондон направиха с ресурсите на Япония през 30-те години.
Интересът в сирийските протести, зад който Уикилийкс показа, че стоят американци е заради голямата военноморска база на руснаците в Сирия, която им осигурява присъствие в Средиземно море. Виждате, че Вашинготн навлиза в Либия и подлага Сирия на натиск, защото иска да  се отърве от китайците и руснаците.
Нямаме какво да кажем за саудитците – как се отнасят с протестиращите или за насилието в Бахрейн.

Искате да кажете, че крайната цел на атаката срещу Либия е заради петролния фактор?
Не е само петрол. Факт е, че Китай проникна в Африка и си осигурява енергийни доставки. Може би знаете, че Международния валутен фонд е пуснал доклад, в който пише, че „Американската ера” е свършила и американската икономика ще бъде задмината от Китай до 5 години, което ще направи САЩ втората икономичекса сила в света. Това е една от причините Вашингтон да се опитва да блокира китайците, като използва военно превъзходство и стратегически възможности, за да забави разтежа на китайската икономика. Това е главната причина ЦРУ да се активизира в Източна Либия. Сьбитията се случват там, а не в столицата, както е във всички останали арабски страни, а и единствено там бунтовниците са въоръжени.

Мислите ли, че дипломатическата изолация на Либия е основната причина за военната намеса там?
Не мисля. Основната е изхвърлянето на Китай от Либия. Китайците има 30 хил. човека там и вече евакуираха 29 хил. от тях.
Това също е отплата за отказа на Кадафи да се присъедини към Американското командване в Африка. То стана оперативно през 2008 г., като отговор на китайското проникване в Африка. Тогава Кадафи отказа с думите, че това е империалистичен акт, койте цели покупката на един цял континент.
Мисля, че третата причина е факта, че Кадафи контролира важна част от средиземноморското крайбрежие, както междувпрочем и Сирия.
Двете страни стоят на пътя на американската хегемония в Средиземно море. Ние (американците Бел.ред.) със сигурност не искаме силния руски флот да е разположен там, а Китай да черпи енергийни ресурси.
Вашингтон беше наблюдател на избухналите протести в Тунис и Египет, но много бързо разбра, че може да се скрие зад арабските протести, за да изгони Русия и Китай без да влиза в директна конфронтация. Америка не иска това и затова инженерства протестите.
Знаем, че ЦРУ, от известно време, подбужда протестите в Източна Либия. Уикилийкс показва, че има намеса и в Сирия.  Няма намеса в Египет или Бахрейн или Тунис или Саудитска арабия. Вероятно сме отговорни за вълненията в Йемен, защото провокираме недоволство срещу различни племенни елементи.
Това е голямата разлика между Сирия и Либия – американците организират демонстрациите, финансират ги и ги форсират. Винаги ще има недоволни хора, които могат да бъдат купени и да им се дадат обещания.

В Либия се използват безпилотни самолети. Откъде идват? Технически не могат да прелетят от Италия заради малкото гориво, което носят…
Незнам. Може би от американски кораби. Вярвам, че последният доклад за безпилотните самолети дойде от военноморски офицер.
Искам да подчератя нещо. Вероятно най-големият риск, който е пренебрегван, е отношението на Китай. Китайските компании губят стотици милиони долари от военните действия. Те имат 50 големи инвестиции в петролодобив. Затова китайците възприемат случващото се като действие насочено срещу тях самите. Те нямат илюзии, те не четат Ню Йорк таймс и Вашинготн пост и да вярват на всички глупости, които пише там.

Предполатате ли, че американците искат да изгонят китайците и да ги заменят със свои компании?
Както би направил и всеки друг. Руснаците също усещат, че случващото се в Сирия е насочено срещу тях.
Това, което правим в момента е да се конфронтираме с две големи страни – Китай, чиято икономика е в по-добро състояние от американската, просто защото техните хора имат работа и руснаците, които имат неограничен ядрен арсенал. Започваме да притискаме две много силни страни по много неразумен и опасен начин. С това рискуваме началото на война.

Италия е силно зависима от либийския нефт. Каква е ролята на Италия (като част от НАТО) в Либия?
Това е друг уникален момент в либийсия конфликт. Какво прави НАТО в една война в Африка? НАТО се създаде, за да възпира потенциалната съветска инвазия в Западна Европа. Съветският съюз го няма от 20 години. Войната в Африка е агресия, военна атака.
Това е необикновенно развитие. Защо се случва? Защо не използвахме НАТО в Египет, Тунис и със сигурност няма да го използваме в Саудитска арабия и Бахрейн, а виждаме нещо крайно необичайно – НАТО води война в Африка. Това изисква обяснение.

 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ: 

ПРОГРАМА НА ПАРТИЯТА НА СПРАВЕДЛИВОСТТА И РАЗВИТИЕТО: ВЪНШНА ПОЛИТИКА НА ТУРЦИЯ ДО 2023

ТОМАС ДЕ МЕЗИЕР ЗА КОНСЕРВАТИВНИТЕ ЦЕННОСТИ

КОЕ ПРАВИ ОТ НОРМАЛНИЯ ЧОВЕК ПРЕСТЪПНИК? -Й.Тодоров

ПЕРСПЕКТИВИТЕ НА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В ЛИБИЯ  – А.Бистров

АЛЕКСАНДЪР РАР: ГЕРМАНИЯ И ВСИЧКИ СТРАНИ ОТ БРИК СА ПРОТИВ ВОЕННА ИНТЕРВЕНЦИЯ В ЛИБИЯ

НИКОЛАЙ КОЛЕВ – БОСИЯ: НЯМА НАЧИН ЦЕНИТЕ ДА НЕ ВЪРВЯТ НАГОРЕ

ОБЯВЯВАМЕ СЕ ЗА СЕМЕЙСТВОТО, НАЦИЯТА, РОДИНАТА И ЗА СОБСТВЕНАТА ИДЕНТИЧНОСТ – Ангела МЕРКЕЛ

ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗАНИМАВАЛИ СЕ С АКТИВНА ПОЛИТИЧЕСКА ДЕЙНОСТ И ОСТАРЯВАНЕТО (1990-2010) -Калоян МЕТОДИЕВ

ПИРОВАТА ПОБЕДА НА БАН – д-р Лъчезар Аврамов

ВЪЗРАСТ И ФИЗИЧЕСКО ПРИСЪСТВИЕ В ПОЛИТИКАТА – Калоян Методиев

СЕРГЕЙ ИГНАТОВ – ИСТИНСКАТА КАДРОВА КАТАСТРОФА НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

СЪД ДАДЕ ПРАВОМОЩИЯ НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА ОПРЕДЕЛЯТ ПРАВИЛА ЗА ВЪНШНИЯ ВИД НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ

КАЛОЯН МЕТОДИЕВ ПРЕД ВСЕКИ ДЕН: НЕ СМЕ ГОТОВИ ДА ПОЕМЕМ РОЛЯТА НА БУФЕР МЕЖДУ ЕВРОПА И АЗИЯ

ОНБ ПОИСКА ЗАЩИТНИ СЪОРЪЖЕНИЯ НА ЮГОИЗТОЧНАТА ГРАНИЦА

АЛЕКСАНДЪР ТОДОРОВ: НЕ ПРОМЕНЯЙ ХРИСТИЯНСТВОТО, ПРОМЕНИ СЕБЕ СИ!

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=3857

Posted by on май 3 2011. Filed under Позиция. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.22285 лв
 CHF =  1.67036 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23771 лв
100  RUB =  2.76945 лв
 USD =  1.59192 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.