ПОЛИТИЧЕСКИ БЕЖАНЦИ: КОИ СЛЕД ТИМОШЕНКО ТРЯБВА ДА БЯГАТ В ЧУЖБИНА

ЧЕРНОВЕЦКИ И МЕЛНИЧЕНКО ВЕЧЕ СА НА НИСЪК СТАРТ

TCH.ua заедно с експерти се опита да предскаже, кой след Олександър Тимошенко може да поиска убежище в чужбина. Първи в списъка са Леонид Черновецки и Николай Мелниченко.

 

Ръководителят на Центъра за политически изследвания "Пента" Владимир Фесенко ни каза три групи от хора, които, според него, трябва да се замислят за политическа емиграция. Това са на бизнесмени, на опозиционери и дори представители на сегашните управляващи. При това, политологът подчерта, че за членовете на екипа на Юлия Тимошенко този въпрос ще бъде актуален не на първо място.

  „Аз не изключвам, че за подслон в чужбина може да се обърнат и сегашни чиновници. Сега възникват проблеми за много от тях. Също така периодически настоящото правителство заявява това, че у нас няма избирателно правосъдие, и че не само Тимошенко и Луценко ще седят в затвора, но даже и членове на настоящото управление. Затова те трябва внимават.”, – смята Фесенко.
    Говорейки за конкретни имена, Владимир Фесенко, веднага припомни за кмета на Киев Леонид Черновецки и бившият майор от Държавната охрана Николай Мелниченко, над който миналата година се сгъстяваха облаците. Ето защо, ако имената им попаднат в списъка на политическите бежанци, политологът няма да е изненадан.
 „През миналата година, когато бяха образувани наказателни производства срещу хора от екипа на кмета Леонид Черновецки, Леонид Михайлович даде да се разбере: че ако тези действия продължават, той ще действа като политическа жертва.  Той живее в чужбина сега и в случай на възникване на каквито и да е неприятни за него ситуации в Украйна, няма да се изненадан, ако той заговори за политическо убежище, например, в Грузия или в Израел. Мелниченко отново се оказа в изгнание (скандалния филм, най-накрая се обърна против него самия, против Мелниченко е възобновено наказателното дело. – ред.). Друга работа е дали ще дадат на тези хора подслон”, – разсъждава експертът.
    Що се отнася за опозицията, според Фесенко, ще търсят политическо убежище, преди всичко не сега, а след парламентарните избори, ако резултатите им не са задоволителни за тях.
    „Това се отнася за политиците от втория ешелон, – уточнява политологът. – В случай, че те загубят изборите, те ще може да заявят, че не са им дали да попаднат в парламента, и това ще бъде красив сценарий за оттегляне от политиката".

… а след това ще отидат силите за сигурност
    
Колегата на Фесенко, ръководителят на социологическата служба "Украински барометър" Виктор Небоженко също смята, че случаят с Олександър Тимошенко няма да бъде единичен. Според неговото мнение, в Украйна е назряла нова вълна на политическа емиграция. При това, защита на украинци, по негово мнение ще го прави не само в Чехия, но и в Германия, Полша, Италия и други страни.
„Случаят с Олександър Тимошенко ще е началото на по системно явление, нещо като политическата опозиция на дисидентите на СССР в чужбина, политическата опозиция на днешна Русия, разпръсната из различни страни, таке ще бъде и у нас”, – прогнозира политологът.
Кой ще бъде следващият, според Небоженко е трудно да се прогнозира. Отначало ще бъдат политици, бизнесмени, а след това на някакъв етап политически бежанци ще започнат да стават и от силите за сигурност, счита политологът.
„Например, някой заместник прокурор ще отиде във Варшава и няма да се върне обратно. От там ще даде някакво изобличително интервю за това, как се е подготвял съдът над Тимошенко. След това от зад границата няма да се върне някакъв си заместник председател на областната администрация…”- прогнозира политологът.

Юшченко и Кучма ги държат на къса каишка

Небоженко не изключва, че относно политическа емиграции е възможно да се замислят даже бившите президенти – Леонид Кучма и Виктор Юшченко.
Независимо от това, че наказателното дело против Кучма миналата година като че ли го закриха, него могат да го възобновят във всеки един момент  в случай на необходимост, предупреждава Виктор Небоженко.
„Делото за Кучма е закрита така, че то може да бъде лесно открито. Той не може да не вижда, че с това го унижават. И ако от него са необходими някакви изявления, делото много лесно ще го възобновят, за да окажат натиск върху него", – смята експертът.
Що се отнася за Виктор Юшченко, необходимостта да  замина зад граница за него може да настъпи в случай, ако Виктор Янукович реши да направи в негово лице "подарък" на Владимир Путин преди президентските избори. Наистина, от друга страна, Юшченко още е нужен на сегашните управници за легитимация на резултатите от предстоящите парламентарни избори. Юшченко е длъжен да излезе с изявление, за да потвърди, че изборите за били проведени честно. Така че до изборите едва ли властта ще го  "предаде", – разсъждава Виктор Небоженко.

Oлександър Тимошенко е психологически разбит

Политолозите също споделиха своите мнения за това, кое е накарало мъжа на Тимошенко да поиска политическо убежище. Ръководителят на Центъра за политически изследвания „Пента” Владимир Фесенко допуска, че даже в случая с мъжа на бившия премиер, Александър, преки заплахи, по-скоро върху него не е имало. Според мнението на политолога, човекът е можел да замине не заради преследване и  натиск, а заради това, за да привлече световното внимание към събитията в Украйна.
„Членовете на екипа на Тимошенко трябва да мислят за изборите, а не за политическо убежище зад граница, смята Фесенко.  – А в случая с Александър Тимошенко е заработил психологическия фактор: арест, осъждането на Юлия Тимошенко, след това решението на Апелационния съд… Предполагам, че това него психологически го е разбило. В допълнение на това, бяха възобновени делата по ЕЕСУ (Единна енергийна система на Украйна – б.пр.), а той, през това време, просто си  седеше по тези дела", – каза Фесенко.

Кой избяга през миналата година

Спомнете си, че през 2011 г. скандалните случаи, свързани с убежище на известни украинци в чужбина, бяха три: бившият министър на икономиката Богдан Данилишин е един от първите поискали убежище в Чехия и го получи. В Украйна Данилишин е обвинен за финансови злоупотреби за сума около 14 милиона гривен. Самият бивш министър нарече делото против него "политическо преследване".
След това бившият ръководител на Държавния комитет на Украйна по държавно материалния резерв Михаил Поживанов, на който бе  предявено наказателно дело и инкриминиран за причинени щети на държавата за сумата от 35 милиона до 7 милиарда, поиска убежище в Австрия, където той замина преди година и половина. Наистина, неговото заявление още не е разгледано. Поживанов, както и Данилишин, смята делото  за политически поръчано.
И накрая, в края на годината предприемачът Денис Олейников, чийто интернет-магазин продаваше прословутите футболни фанелки с надписа "Благодаря на жителите на Донбас…", след посещенията на данъчните бе принуден да емигрира със семейството си в Хърватия. В последствие бизнесменът заяви, че ще поиска политическо убежище в Латвия, нали, по негова информация, в Украйна трябва да го затворят заради измислени обвинения.
    На 6 януари тази година стана известно за даденото политическо убежище от властите на Чехия на Олександър Тимошенко, мъжът на осъдената на 7 години затвор бивша премиерка.

http://tsn.ua
превод от украински и руски: Борислав Ангелов, политолог

 
 


ПОСЛЕДНИ СТАТИИ:

САРА ДАРБИ ЗА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НА ЕНЕРГИЯ

ВИКТОР ОРБАН: ДЕМОКРАЦИЯТА ИЛИ ЩЕ БЪДЕ ХРИСТИЯНСКА ИЛИ НЯМА ДА БЪДЕ

СИРИЯ ПО ПЪТЯ КЪМ ГРАЖДАНСКА ВОЙНАЮрий ЩЕГЛОВИН
  

МОЖЕ ЛИ ЗАСТАРЯВАЩА ГЕРМАНИЯ ДА СПАСИ ЕВРОПА?Патрик БЮКЯНЪН
  

ПРИОРИТЕТИТЕ НА ИРАНСКАТА РАКЕТНА ПРОГРАМА – ГЛОБАЛНИ, ИЛИ РЕГИОНАЛНИ? -Румен МИШЕВ

МОЛДОВА Е ПОРАЗЕНА ОТ ПОЛИТИЧЕСКА ПАРАЛИЗА Кънчо АНГЕЛОВ

Коментари

comments

Short URL: http://obshtestvo.net/?p=4242

Posted by on ян. 16 2012. Filed under Утре. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

 AUD =  1.20686 лв
 CHF =  1.71384 лв
 EUR =  1.95583 лв
 GBP =  2.23656 лв
100  RUB =  2.56728 лв
 USD =  1.70072 лв

Реклама

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.